klusadvies
Muur verven header

Muur verven

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Je muur verven? GAMMA helpt je graag op weg. Welke soorten muurverf zijn er? Hoeveel verf heb je nodig? En welke voorbereiding is noodzakelijk voordat je gaat schilderen? Lees de antwoorden op deze vragen en andere handige tips voor bij het verven van je muur.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten muurverf

Er bestaan verschillende soorten muurverf. Elk met een ander effect op je muur en interieur. Wil je iets anders dan een witte muur? Gebruik dan één van de volgende soorten verf. Klik op de links om meer over deze soorten muurverf te weten te komen.

 

Beeld - Soorten muurverf

hoeveel verf heb ik nodig?

Voorkom dat je teveel of te weinig verf koopt door van tevoren te berekenen hoeveel je nodig heeft.
Dit kan in 4 simpele stappen:

 

 1. Meet de breedte en hoogte van de muren met een meetlint. Vermenigvuldig deze waarden om de oppervlakte te berekenen.
 2. Bereken op dezelfde manier de oppervlakte van je ramen en deuren. Trek deze van het totaal aantal vierkant meters van je muren af.
 3. Bepaal hoeveel lagen je wilt aanbrengen. Vermenigvuldig het oppervlak wat je bij stap 2 hebt berekend met dit aantal lagen. Breng minstens twee lagen aan.
 4. Deel het totale aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfpot staat. Of vraag bij je verfspecialist hoeveel vierkante meter je kunt schilderen per liter met de verf die je graag wilt kopen. Hiermee kom je op het totale aantal liter dat je nodig hebt voor jouw klus. 
 

muren voorbereiden

Of je jouw muren moet voorbereiden verschilt per soort muur. Hieronder zie je de verschillende voorbereidingen die nodig kunnen zijn.

Muur verven - voorbereiden - nieuwe muur

Nieuwe muur

Nieuwe muren zijn vaak stoffig. Deze dien je eerst stofvrij te maken. Repareer eventuele beschadigingen met een vulmiddel. Nieuwe muren zuigen vaak veel verf op. Het is daarom belangrijk om deze voor te behandelen met voorstrijk. De muurverf pakt vervolgens beter.

Muur verven - voorbereiden - bestaande gladde muur

Bestaande gladde muur

Reinig eerst de muur grondig met verfreiniger. Repareer vervolgens eventuele beschadigingen. Strijk de gerepareerde plekken voor met een geschikte voorstrijk om kleur- en glansverschillen in het eindresultaat te voorkomen. Werk vervolgens de muur af met muurverf.

Muur verven - voorbereiden - bestaande ruwe muur

Bestaande ruwe muur

Indien je voor het afwerken met behang of latex de muur zo glad mogelijk wilt maken, kun je gebruik maken van Alabastine Muurglad om bijvoorbeeld structuurverf, glasvezelbehang en grove beschadigingen weg te werken.

voorstrijk gebruiken of niet?

Weet je niet zeker of je muur met voorstrijk moet worden behandeld? Dit kun je heel gemakkelijk testen. Druppel een beetje water op je muur. Verdwijnt dit water snel, dan heb je een zuigende muur. In dit geval is voorstrijk nodig, anders hecht de muurverf niet goed. Verdwijnt het water niet snel, dan is voorstrijk niet nodig. Voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur wordt opgeheven. Met voorstrijk hecht de muurverf beter én heb je minder muurverf nodig. Na 3 uur is de voorstrijk overschilderbaar.


Je kunt voorstrijk voor muurverf toepassen op:

 • Steen en beton.
 • Spack (spuitwerk).
 • Pleister- en stucwerk.
 • Gipsplaten- en boardplaten.
 • Nieuwbouwmuren.

tips

 • Roer voor gebruik: Voor een egale kleur en glansgraad is het belangrijk om verf voor gebruik goed door te roeren.
 • Herken bedorven verf: Verf op waterbasis kan bevriezen en gaat daardoor kapot. Je kunt dit herkennen aan een (rotte) lucht en of een korrelige uiterlijk. Het beste kun je de bedorven verf inleveren bij de milieustraat voor klein chemisch afval van je gemeente.
 • Voorkom aanzetten: Gebruik acrylkwasten en acrylrollers. Breng voldoende laagdikte aan en verdeel deze goed. Blijf niet te lang met je kwast of rol bezig in de laag.
 • Voorkom overlapping Overlap ontstaat als een deel dat je net hebt geschilderd al begint te drogen voordat je het volgende deel gaat schilderen. Probeer niet te grote delen in één keer te behandelen.