klusadvies
Problemen bij schilderen oplossen header

Problemen bij schilderen oplossen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Niet iedereen is meteen een vakschilder. Maar oefening baart kunst en met een beetje doorzettingsvermogen is elke doe-het-zelver tot grootse dingen in staat. Soms zit het echter tegen en gebeurt er iets onverwachts. Lees welke problemen je kunt tegenkomen, hoe je deze problemen oplost en tips om ze te voorkomen.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

tweede verflaag rimpelt

Laat altijd iedere laag verf of beits goed drogen. Doe je dit niet dan heb je kans dat de volgende laag gaat rimpelen. De onderlaag wordt dan namelijk weer opgelost.

Beeld - De tweede verflaag gaat rimpelen

blazen in het verfwerk

Er kunnen blaasjes ontstaan als hout te warm is (bijvoorbeeld door direct zonlicht). Ook kan er na een half uur een grote blaas ontstaat. Stop met verven totdat de zon is verdwenen. Strijk de kleine blaasjes meteen zoveel mogelijk glad. De grote blazen zul je moeten wegschuren en plamuren.

Beeld- Er zitten blazen in het verfwerk

kraters in het kozijn

Soms zijn bij het inzetten van vensterglas kitsoorten gebruikt waarop de verf niet houdt. Dan kunnen kleine kratertjes of ‘vissenogen’ ontstaan. Extra ontvetten van het kozijn en aangrenzende kit helpt soms. Als laatste redmiddel kun je ook anti-siliconendruppels kopen die je toevoegt aan de verf.

Beeld - Er ontstaan kraters (vissenogen) bij het schilderen van het kozijn

net aangebrachte verf laat los

Ontvetten en schuren is erg belangrijk. Een vette ondergrond stoot de verf af en doet deze loslaten. De volgorde is ook belangrijk. Eerst ontvetten en dan pas schuren, anders schuur je het vet in het hout. Het kan ook dat de verf slecht gemengd is. Oplosmiddel, drager en pigmenten scheiden zich na verloop van tijd. Roer de verf voor gebruik zorgvuldig om. Meng grote hoeveelheden met een verfmixer.

Beeld - De net opgebrachte verf laat los

verf dekt niet

Vooral donkere verf dekt niet meteen bij de eerste verflaag. Bij rood en geel is dit het ergst. Een extra dikke laag aanbrengen is geen oplossing. De verf gaat dan druipen en zal niet goed uitharden. Wat wel werkt is om bij een donkere kleur lak een grijze grondverf te gebruiken. Nog beter is de grondverf in de gewenste kleur te laten mengen. Gebruikt bij een lichte kleur een lichte grondverf.

Beeld - De verf dekt niet

verf druipt

Te dunne verf druipt gemakkelijk. Verdunnen is meestal niet nodig. Verdun maximaal met 5%. Druipers helemaal voorkomen is lastig. Bij randjes en hoekjes hoopt de verf zich op en zal het na enige tijd gaan druipen. Controleer je verfwerk regelmatig en corrigeer met een klein kwastje. Is de druiper al droog dan is wegschuren de enige oplossing. Bij de volgende verflaag is dan niets meer te zien.

Beeld - Druipers

verflaag is streperig

Te dikke verf laat strepen en sporen achter. Ook de aanzetten zijn dan zichtbaar. Een te dunne of schrale laag is ook niet goed. Strijk de verf goed uit, zodat de strijken goed in elkaar overvloeien. Je ziet dat ook letterlijk gebeuren. De laag moet na het aanbrengen mooi egaal worden. Een verfrol levert vaak een egalere verflaag op. Breng liever twee dunne verflagen aan dan een dikke laag.

Beeld - De verflaag is streperig

beestjes in het verfwerk

Insecten die op je verfwerk zijn geland kunnen door de natte verf niet meer ontsnappen. Probeer ze niet te verwijderen. Je richt dan veel schade aan. Wacht tot de verf droog is en wrijf het beestje weg. Vaak valt de schade dan mee. In het ergste geval moet je het kozijn nog even licht opschuren en oppervlakkig met een roller overschilderen.

Beeld - Beestjes in het verfwerk

geen glad resultaat ondanks roller

Er bestaan vele soorten verf en evenveel kwasten en rollers. Zeker bij watergedragen acrylverf is het belangrijk om speciaal hiervoor gemaakte kwasten en rollers te gebruiken. Over het algemeen geldt dat je een glad resultaat krijgt als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Vervolgens rol je in alle richtingen na met een vochtige verfrol. Met de kwast en de roller breng je zo voldoende verf aan en werkt je ‘nat in nat’. Ga als laatste van boven naar beneden.

Beeld - Geen glad resultaat ondanks het gebruik van een rolletje