klusadvies
Schuren header

Schuren

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


De ondergrond moet glad zijn voor u gaat schilderen. Dit doet u door de ondergrond te schuren. Maar welk soort schuurpapier heeft u nodig? En kunt u beter met de hand of met een machine schuren? Op deze pagina krijgt u antwoord op deze vragen.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten schuurpapier

De naam schuurpapier is een beetje verwarrend, omdat niet alle schuurvellen van papier zijn gemaakt. Soms is de onderlaag gemaakt van sterk linnen of kunststof. De vorm kan ook verschillen. Zo zijn er schuurvellen, schuursponzen, schuurpads, schuurkussens, schuurgaas, schuursheets, schuurlint, schuurvezel, schuurrollen en schuurwol. In onderstaand schema ziet u welk schuurmiddel u nodig heeft voor uw klus.

Keuzeschema schuurpapier

grof of fijn schuurpapier?

Alle schuurmiddelen bestaan uit een onderlaag met daarop een deklaag van slijpmateriaal. Dit materiaal bepaalt de kwaliteit en levensduur van het schuurpapier. Het goedkopere glaspapier slijt sneller dan de duurdere varianten. De korrelgrootte van het slijpmateriaal wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Werk bij schuren altijd van grof naar fijn.

  • Grof schuurpapier zoals P30 of P60 is geschikt voor het grove werk, zoals het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude en bladderende verflaag.  
  • Voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen gebruikt u middelfijn schuurpapier P80-P120.  
  • Na het schilderen van een grondlaag gebruikt u fijn schuurpapier P120-P180.  
  • Na het aanbrengen van de laklaag gaat u over tot het gebruik van zeer fijn schuurpapier P200-P600. Zeker bij metaaloppervlakken zoals bij auto’s wordt zéér fijn schuurpapier gebruikt.

met de hand of met machine schuren?

Met de hand schuren

Met de hand schuren

Voor een klein klusje of tussen twee lakbeurten door kunt u prima met de hand schuren. Dit gaat een stuk gemakkelijker met een schuurbord met klem of schuurblok/schuurkurk, waar u of het schuurpapier in klemt of omheen wikkelt. Het gaat erom dat u het schuurpapier mooi vlak tegen het oppervlak aan kan bewegen. Uiteraard kunt u ook het schuurpapier in vieren opvouwen of een schuurspons gebruiken.

Met de machine schuren

Met een machine schuren

Met een machine maakt u veel meer schuurbewegingen dan met de hand. Schuurmachines zijn verkrijgbaar met verschillende soorten voeten. Gebruik passende schuurvellen. Oefen tijdens het schuren alleen licht druk uit, de machine doet de rest. De meeste schuurmachines zijn alleen geschikt voor de platte vlakken. Een schuurroller kan meer soorten oppervlakken aan. Meer over schuurmachines