stappenplannen
Lees hier hoe u het plafond kunt stucen.

Plafond stucen

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Een plafond stucen wordt meestal uitbesteed aan de professional, maar het is ook voor de Doe Het Zelver goed te doen. Het is even wennen op het begin en je kunt daarom beter niet direct met de huiskamer beginnen. Een keukenplafond van gipsplaten is bijvoorbeeld een mooie start.

 

Assortiment betonverf GAMMA

Bekijk de benodigheden
Vloer afplakken met een stucloper

Afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen Duct-tape, zodat de loper niet gaat verschuiven.

Stroom uitschakelen

Lampen verwijderen en schoonmaken

Schakel de stroom uit en verwijder de lampen. Laat het kroonsteentje zitten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

Als het plafond wat ouder is, maak het dan eerst schoon en ontvet het. Dit kan met een sopje waarin een ontvetter is opgelost. Laat het plafond drogen.

 

Tip

Het kan ook zijn dat er op het plafond hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waardoor je de vlek isoleert.

Wapeningsband aanbrengen en de naden dichten

Naden opvullen

Neem het zekere voor het onzekere en plak over de naden een reep wapeningsband. Dit is zelfklevend. Daarover breng je met een plamuurmes een laagje gipsplaatvuller aan. Laat de gipsplaatvuller drogen.

Stap 6 - Plafond stucen

Voorstrijk aanbrengen

Zet het gehele plafond in de voorstrijk. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een grote blokkwast of vachtroller, die je op een telescoopsteel hebt geplaatst. Laat het plafond goed drogen.

Stuc aanmaken

Stucmortel aanmaken

Maak de stucmortel aan. Lees op de verpakking hoeveel water je moet gebruiken voor een zak stucgips. Gooi als eerste het water in de kuip en vervolgens het gips. Laat het gips 5 minuten ‘drinken’.

Stuc mixen

Mixen

Mix de mortel in het begin op een lage stand en na verloop van tijd in een hogere stand. Schraap met de troffel een paar keer over de bodem en mix nogmaals. Uiteindelijk moet het een egale dikke pasta worden, die als het ware in klodders van de troffel valt.

Schep met de troffel een paar moppen stucmortel op het raapbord.

Opscheppen

Schep met de troffel een paar moppen stucmortel op het raapbord.

Breng de stucmortel aan op het plafond

Aanbrengen

Schraap met de stucspaan wat stucmortel van het raapbord. Indien je geen raapbord hebt kun je ook een mop rechtstreeks op de stucspaan scheppen.

 

Druk de spaan licht tegen het plafond. Houd hem iets scheef en smeer vervolgens in één vloeiende beweging de stucmortel uit over het plafond. Het is de bedoeling dat de laag minimaal 3 mm. dik wordt.

Stap 11 - Plafond stucen

Smeer het plafond dicht

Blijf dit herhalen tot het gehele plafond dichtgesmeerd is.

 

Tip!

Verschil in diktes is niet erg. Het hoeft in dit stadium nog niet glad te zijn.

Egaliseer de laat met de reilat

Egaliseren

Meteen na het aanbrengen van de stuc egaliseer je de laag met de reilat. Houd de reilat enigszins schuin en trek de stuclaag egaal. Maak de reilat regelmatig schoon met water. Herhaal dit totdat de stuclaag overal even dik is.

 

Door het reien worden de plekken waar te weinig stuc zit zichtbaar. Vul deze plekken op met wat stucmortel en stucspaan. Laat de stuclaag nu indrogen (20 - 60 minuten), totdat deze bijna niet meer in te drukken is.

 

Tip!

Gebruik de tussentijd om het materiaal schoon te maken.

Messen

Messen

Nu begint het ‘messen’. Gebruik hiervoor het spackmes. Zet het schuin (in een hoek van 45°) tegen het plafond en schraap als het ware de stuc, waardoor ook de kleine gaten gevuld worden. Het teveel aan stuc op de ene plek gebruik je om de gaatjes elders te vullen. Hierdoor wordt het plafond al mooi egaal.

Stuclaag schuren

Schuren

Laat de stuclaag opnieuw indrogen Voel regelmatig aan de muur, want het kan plotseling erg hard gaan. Op de grens van net nog een beetje plakken en droog, bevochtig je het plafond met de plantenspuit.

Schuur de stuclaag met de stucspons door cirkelvormige bewegingen te maken.

Strijk met het spackmes over de stuclaag

Egaliseren

Laat de sliklaag een beetje (ong. 5 minuten totdat hij mat wordt) opdrogen en strijk met het spackmes over de stuclaag, waardoor deze nog egaler wordt. Zet het spackmes nu nog schuiner (in een hoek van 30°) tegen het plafond.
Spackmes gebruiken

Afwerking

Laat opnieuw indrogen en bevochtig de stuclaag opnieuw. Nu niet meer sponsen maar wel de stuclaag nogmaals met het spackmes superglad strijken.

 

Tip!

Laat het stucwerk drogen voordat je het gaat verven. Vuistregel is dat iedere mm. stuc een dag nodig heeft om te drogen. Daarna kunt het plafond voorstrijken en schilderen

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(9)


  • Gereedschappen(16)