klusadvies
muur-verven-histor-clean

Reinigbare muurverf aanbrengen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kinderen met plakhandjes, huisdieren met modderpoten en enthousiaste keukenhulpjes. Hartstikke leuk, maar niet op de muur. Met schrobbare muurverf zijn hardnekkige vlekken gemakkelijk te verwijderen met een natte schoonmaakdoek. In dit stappenplan zie je hoe je reinigbare muurverf aanbrengt.

 

assortiment verf

Bekijk de benodigheden
Histor clean voorbereiden
01

Voorbereiden

Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de muur daarom goed schoon met warm water met daarin een ontvetter. Eventuele beschadigingen repareren met een geschikte muurvuller. Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal. Dek de vloer af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape. 

 

Tip

Voor een extra mooi en strak resultaat kun je de naad kitten tussen plafond en muur met een acrylaatkit.

Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen.

muur voorstrijken
02

Muur voorstrijken

Onbehandelde of pas gestucte muren hebben een zuigende werking. Deze hebben eerst een voorbehandeling nodig. Wil je jouw muur in een felle of donkere kleur schilderen? Gebruik dan eerst een dekkende muur voorstrijk. Deze vermindert de zuiging en zorgt voor een egaal, goed dekkend en prachtig kleurresultaat. Ga je voor een lichte kleur? Dan kun je ook een gewone voorstrijk gebruiken. Zit er al een oude, intacte muurverflaag op je muur? Dan hoef je niet eerst voor te strijken. Voorstrijk breng je op dezelfde manier aan als muurverf bij stap 3. Maar dan wel in omgekeerde volgorde. Werk dus van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken/rollen. Muur Voorstrijk is overschilderbaar na 16 uur, Dekkende Muur Voorstrijk na 6 uur.

 

Tip

Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.

Voor een glad resultaat kun je korrels op de muur wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.

Histor Clean
03

Muur verven

Als de muur goed droog is, kun je gaan schilderen. Roer de verf goed door. Giet voldoende verf in een verfbak. Doop de roller of kwast in de verf en zorg altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van de verfbak of verdeelrooster. Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken. Werk vlot en gebruik voldoende verf. Schilder eerst de afgeplakte randen van de te schilderen vlakken met een kwast. Verwijder wel eerst eventuele losse haren door de kwast over een grof stukje schuurpapier te strijken. Behandel niet meer dan de randen van de baan die je gaat schilderen. Daarmee voorkom je dat de rand na het drogen zichtbaar blijft. Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Begin langs de kant van het vlak. Plaats de roller halverwege in het vlak en verdeel de verf door eerst naar boven en dan naar beneden te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.

tip!

Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.

Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.

Histor Clean
4

Na het schilderen

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging. Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak. Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.

 

Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (5)


Meer informatie over reinigbare muurverf aanbrengen :