stappenplannen
Gewapende betonnen vloer

Gewapende betonnen vloer

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een zwaardere, stenen aanbouw vereist een fundering in de grond, maar voor een lichte, houten schuur vormt een gestorte betonnen vloer een voldoende stabiele basis. Zo’n vloer is vochtwerend en mooi egaal af te werken. Omdat beton alleen niet sterk genoeg is moet je de vloer voorzien van wapening. Deze beschrijving gaat uit van een vloeroppervlak van 4 m2 met een dikte van 10 cm.

 

Tip!
Omdat beton snel uithardt kun je deze klus het beste met zijn tweeën uitvoeren.

 

assortiment cement en mortel

Bekijk de benodigheden
01

Hoekpunten uitzetten

Zet met behulp van 4 tuinpalen de hoekpunten van de vloer uit. Houd tussen de palen een afstand aan van 210 cm.
02

Bodem maken

Schep de tuinaarde weg, tot op een diepte van 15 cm. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand. Deze moet 5 cm onder het maaiveld uitkomen. Stamp het zand aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van de reilat.

03

Smalle sleuf graven

Graaf tussen de hoekpalen een smalle sleuf van 20 cm diep.
04

Betontriplex plaatsen

Steek de stroken betontriplex voor de bekisting in de uitgegraven sleuven, in molenwiekverband. Laat ze 5 cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed recht staan. Vul de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.
05

Tuinpalen plaatsen

Verwijder de ‘oude’ hoekpalen. Sla rond de bekisting tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoekpunten. Sla de palen ruim 50 cm diep de grond in en schroef de bekisting eraan vast.
06

Bekisting vastschroeven

Plaats ook halverwege de bekistingstroken een paal. Schroef de bekisting ook aan deze palen vast. Zaag alle palen af zodat ze tijdens het afreien niet in de weg zitten.
07

Folie uitspreiden

Spreid plastic folie over de bodem uit.

08

Wapeningsmatten leggen

Leg hier en daar een stuk stoeptegel en laat daarop de wapeningsmatten rusten. Deze moeten een paar centimeter los van de bodem liggen.
09

Betonmortel storten

Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stort de aangemaakte betonmortel op de folie. Prik met een stok veelvuldig in het beton, zodat opgesloten luchtbellen kunnen ontsnappen.
10

Beton reien

Rei het beton in een zigzagbeweging af, met behulp van de reilat.
11

Hoeken opvullen

Vul de hoeken goed op met behulp van de troffel. Egaliseer het beton met een metalen spaan.
12

Vloer afdekken

Besprenkel de vloer met water en dek hem af met plastic folie. Laat het beton minstens 4 dagen uitharden. Verwijder dan de bekisting.

Tips!
Uitharden van beton is een chemische reactie, het water bindt zich aan de mortel. Als het mengsel te snel uitdroogt, doordat het water in de bodem zakt of verdampt, wordt het niet hard. Daarom mag beton nooit direct op het zand gestort worden en moet het tijdens het uithardingproces tegen uitdroging beschermd worden.

Je kunt de nieuwe betonnen vloer vervolgens glad afwerken met behulp van egaline.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(9)


  • Gereedschappen(13)