stappenplannen
Betonnen vloer aanleggen

Betonnen vloer aanleggen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Alleen een (betegelde) betonnen badkamervloer garandeert dat er geen lekkages optreden. Maar ook als u elders in huis een vloer wilt betegelen, doet u er verstandig aan om eerst een betonnen onderlaag aan te brengen. Vloertegels direct op een houten ondergrond lijmen kan later problemen opleveren door werking en veren van het hout.

Een goed aangebrachte betonvloer ligt op stalen zwaluwstaartplaten. Die zorgen ervoor dat het gewicht gelijkmatig over de vloerbalken verdeeld wordt. U kunt deze platen boven op de bestaande vloer bevestigen, maar het is beter om de oude vloerdelen te verwijderen. Dat vermindert het gewicht en de hoogte van de vloer en verbetert de ventilatie. Bovendien heeft u zo meer werkruimte om leidingen onder de vloer aan te leggen.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met bon binnen 30 dagen retourneren.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Vloerdelen doorzagen

Zaag de vloerdelen door met behulp van een cirkelzaag en verwijder ze.
Controleer de vloerbalken en vervang aangetaste delen (zie klusbeschrijving: Vloerbalken repareren)

Tip!
Of de vloerbalken sterk genoeg zijn om de betonvloer te kunnen dragen hangt af van de dikte van de balken en de lengte die ze overspannen. Bij vloerbalken van 64x164 mm mag die overspanning maximaal 3 meter bedragen, bij balken van 76x176 mm maximaal 3.5 meter. Als de vloerbalken aan de dunne kant zijn, kunt u ze verstevigen door er aan weerszijde (oude) vloerdelen tegenaan te zetten (lijmen en schroeven).

02

Zwalustaarthaken haaks leggen

Leg de zwaluwstaartplaten haaks op de vloerbalken. Zet ze om de 50 cm in de balken vast met een spijker door de onderflens van het profiel. Aan de korte zijde moeten de platen een overlap hebben van 5-10 cm. Aan de lange zijde is een overlap van 2 cm. voldoende.

Tip!
U kunt zwaluwstaartplaten op maat maken met behulp van een ijzerzaag of een haakse slijper. Een knabbelzaag werkt echter beduidend prettiger en netter. Deze kunt u huren.
Een badkamervloer moet geaard worden. Zet hiervoor een blanke aardedraad met een schroef op een van de zwaluwstaartplaten vast (in de vloerbalk).

03

Dikte van de betonlaag

De dikte van de betonlaag moet overal 3 cm. worden. Verdeel daarom de vloer in een aantal banen door de houten regels (30x18 mm) over de platen te leggen. Zorg dat de afstand tussen deze regels kleiner is dan de breedte van uw afreilat.

Tip!
Om te voorkomen dat er beton langs de randen gaat weglekken plaatst u een strook plastic folie op de plaat en tegen de muren.

04

Beton aanmaken en storten

Maak het beton aan en stort het telkens tussen de regels. Prik het aangebrachte beton steeds na met een lange schroevendraaier, zodat het goed in het profiel zakt en eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen. Maak het beton egaal door de afreilat in een zigzagbeweging over de latten naar u toe te trekken. Breng waar nodig wat extra beton aan.

Tip!
Eén zak betonmortel van 25 kg levert 12 liter betonspecie op. Daarvoor heeft u ongeveer 2.5 liter water nodig. Maak de mortel aan in een speciekuip. Giet het water beetje bij beetje in een kuiltje in het midden en schep de droge mortel steeds van de buiten naar binnen. Voeg nooit in één keer al het water toe. Meng de massa goed, tot deze een mooie egale kleur heeft. De mortel moet smeuïg zijn, maar beslist niet te nat. Maak per keer niet meer beton aan dan u binnen twee uur kunt verwerken.

05

Kier opvullen

Trek de regel voorzichtig uit het beton en vul de kier op. Schuur de vloer met draaiende bewegingen dicht, met behulp van een schuurplank. Maak de vloer zo egaal mogelijk met behulp van een metalen spaan

Tip!
Beton mag niet te snel drogen. De ruimte dus niet verwarmen en de ramen dichthouden.
06

Vloer besprenkelen

Besprenkel de vloer met een in water gedrenkte borstel. De nieuwe vloer de eerste 3 dagen niet belopen en pas op de 4e dag betegelen.

Tip!
Voordat u een badkamervloer betegelt moet u eerst de aansluiting op de wanden en leidingdoorvoeren waterdicht afsluiten. Dat doet u met speciaal hiervoor bestemd kimband.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(6)  • Gereedschappen(13)