stappenplannen

Lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten aanleggen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Alleen een (betegelde) betonnen badkamervloer garandeert dat er geen lekkages optreden. Ook als je elders een vloer wilt betegelen is een betonnen onderlaag een goed idee. Vloertegels direct op hout geeft bijna altijd problemen. Een goede betonvloer ligt op metalen zwaluwstaartplaten. Deze verdelen het gewicht gelijkmatig over de vloerbalken. In dit stappenplan zie je hoe je zo’n vloer maakt.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

Je kunt zwaluwstaartplaten op de bestaande vloer bevestigen, maar het is beter om de oude vloerdelen te verwijderen. Dat vermindert het gewicht en de hoogte van de vloer en verbetert de ventilatie. Bovendien heb je zo meer werkruimte om leidingen onder de vloer aan te leggen. Je bespaart nog meer gewicht door lichtgewicht beton te gebruiken. Later wordt de vloer afgewerkt en op eventueel op afschot gebracht met een zandcementvloer.

Vloerdelen doorzagen

Zaag de vloerdelen door met behulp van een cirkelzaag en verwijder ze. Controleer de vloerbalken en vervang aangetaste delen (zie het stappenplan Vloerbalken repareren)

 

Tip!

Of de vloerbalken sterk genoeg zijn om de betonvloer te dragen hangt af van de dikte van de balken en de lengte die ze overspannen. Bij vloerbalken van 64x164mm mag die overspanning maximaal 3m bedragen, bij balken van 76x176mm maximaal 3,5m. Als de vloerbalken aan de dunne kant zijn, kun je ze verstevigen door er aan weerszijde (oude) vloerdelen tegenaan te zetten (lijmen en schroeven).

Zwaluwstaarthaken haaks leggen

Leg de zwaluwstaartplaten haaks op de vloerbalken. Klem tussen de wand en de platen een reep randstrook met folie. Zet de platen om de 50cm in de balken vast met een spijker door de onderflens van het profiel. Aan de korte zijde moeten de platen een overlap hebben van 5-10cm. Aan de lange zijde is een overlap van 2cm voldoende.

 

Tip!

Je kunt zwaluwstaartplaten op maat maken met behulp van een haakse slijper. Een knabbelzaag werkt prettiger en netter. Je kunt een knabbelzaag huren bij jouw GAMMA bouwmarkt. Een badkamervloer moet geaard worden. Zet hiervoor een blanke aardedraad met een schroef op een van de zwaluwstaartplaten vast (in de vloerbalk).

Houten regels plaatsen

De dikte van de betonlaag moet overal 3,4cm worden. Verdeel daarom de vloer in een aantal banen door de houten regels (27x18mm) over de platen te leggen. Zorg dat de afstand tussen deze regels kleiner is dan de breedte van je afreilat.

 

Tip!

Om te voorkomen dat er beton langs de randen gaat weglekken plaats je een strook plastic folie op de plaat en tegen de muren.

Beton aanmaken en storten

Maak het beton precies volgens recept aan en stort het telkens tussen de regels. Houd met je knie de lat op zijn plaats. Prik het aangebrachte beton steeds na met een lange schroevendraaier, zodat het goed in het profiel zakt en eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen. Maak het beton egaal door de afreilat in een zigzagbeweging over de latten naar je toe te trekken. Breng waar nodig wat extra beton aan.

 

Wrijf het uiteindelijk glad met een schuurbord.  

 

Tip!

1 zak betonmortel van 18kg levert 12L betonspecie op. Dat is ongeveer 0,34m2 voor een laag van 3,4cm. Daarvoor heb je 2,9-3,1L water nodig. Maak de mortel aan in een speciekuip. Doe eerst 75% van het water en daarna de droge mortel in de betonmolen of kuip. Meng gedurende ongeveer 3 minuten totdat een egale betonspecie ontstaat. Bij handmatig aanmaken ongeveer 5 minuten mengen. De mortel moet smeuïg zijn, maar beslist niet te nat. Maak per keer niet meer beton aan dan je binnen 2 uur kunt verwerken.

Kier opvullen

Trek de regel voorzichtig uit het beton en vul de kier op. Schuur de vloer met draaiende bewegingen dicht, met behulp van een schuurbord.

 

Tip!

Beton mag niet te snel drogen. Dek het daarom af met een plastic folie. De ruimte dus niet verwarmen en de ramen dichthouden.

Vloer besprenkelen

Besprenkel bij te snelle droging de vloer met een in water gedrenkte borstel. De nieuwe vloer de eerste 3 dagen niet belopen en pas op de 4e dag verder behandelen. Dit kan afwijken bij verschillende temperaturen. Raadpleeg de verpakking.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (13)