stappenplannen
Vloer van MDF leggen

Vloer van MDF tegels

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

MDF is een heel geschikt materiaal voor het afwerken van vloeren. Het werkt niet, heeft een glad oppervlak en is makkelijk te verwerken. Bovendien is het relatief goedkoop. Met behulp van MDF kun je een vloer leggen die opgebouwd is uit stroken of uit vlakken.

Je kunt ervoor kiezen  om de vloer geheel in één kleur af te werken, of juist voor een combinatie met meerdere kleuren. Hier beschrijven we een vloer die belegd is met zwarte en witte vierkante MDF tegels (60x60 cm).

Tip!
Uit een standaardplaat MDF (244x122 cm, 3 m2) haal je 8 tegels van 60x60 cm. Bestel het MDF tijdig, dan weet je zeker dat je niet tekort komt.

 

mdf zelf vloer leggen en maken

Bekijk de benodigheden
01

Schaaf afstellen

Stel de electrische schaaf af op een schaafdiepte van 1,5 mm.

Klem de MDF tegels één voor één in de werkbank en schuin alle randen af. Houd de schaaf daarbij onder een hoek van 45º. 


Tip!
De zool van de schaafmachine is hiervoor voorzien van een groef. Zorg dat de rand van het MDF in deze groef valt en beweeg de machine gelijkmatig langs het hout. Oefen deze techniek eerst met een paar reststukjes MDF.

02

Tegels ontvetten

Ontvet de tegels aan beide zijden met behulp van MDF reinigingsdoekjes. Zet ze daarna in de MDF grondverf, eveneens tweezijdig.

03

Tegelpatroon

Bedenk in welk patroon je de tegels wilt leggen en hoeveel zwarte en witte tegels je dus nodig hebt. Schilder de bovenzijde en de kopse kanten van de tegels, minimaal 2 lagen. Tussen de lagen door licht opschuren.

04

Zichtlijn tekenen

Teken een zichtlijn op de vloer, loodrecht op de deuropening. Bepaal vanaf welke muur je begint met het leggen van de tegels. Controleer of deze muur haaks staat op de afgetekende zichtlijn en geheel recht loopt. Zoniet, teken dan alsnog een lijn af, haaks op de zichtlijn. Houd enkele millimeters afstand van de muur.

05

Wiggen van parketlegset

Leg eerst de tegels langs de muur. Gebruik de wiggen van de parketlegset om de afstand tussen tegel en muur op te vullen. Lijm de tegel vast met montagekit en klop ze aan met behulp van een rubberen hamer.

06

Het gewenste patroon

Leg zo alle tegels in het gewenste patroon. Zorg dat overal een kier openblijft tussen de tegels en de muur, een paar millimeter breed.
07

Tegels op maat zagen

Zaag de laatste tegels zonodig op maat met een hand- of decoupeerzaag. De afgezaagde kanten gronden en lakken.

08

Vloer behandelen

Laat de lijm uitharden en schuur daarna de hele vloer licht op. Behandel de vloer met transparante vloerlak. Breng minimaal 3 lagen aan, met een grote roller met korte haren.

Tips!
Vloerlak op waterbasis (acryl) werkt veel prettiger en sneller dan traditionele vloerlak. Acryllak is reukloos en droogt snel: al na enkele uren kun je de vloer licht opschuren en de volgende laklaag aanbrengen. Ook lak op waterbasis is zeer slijtvast. En in tegenstelling tot gewone lak verkleurt hij nauwelijks. Wel geeft vloerlak op waterbasis een wat minder glanzend effect dan gewone lak.

Na droging duurt het nog geruime tijd voordat lak geheel is uitgehard. Wees de eerste weken daarom voorzichtig met het verschuiven van meubels en rondlopen op naaldhakken.

09

MDF op maat zagen

Zaag de MDF plinten op maat met behulp van de verstekzaagmachine. Plak ze met montagekit tegen de muur.

Tip!
De vloer blijft glanzen als je elke keer bij het dweilen een scheut parketpolish aan het water toevoegt. Vertoont de laklaag op den duur serieuze slijtageplekken (bijvoorbeeld op
plekken waar veel gelopen wordt), schuur de vloer
dan op en breng 2 nieuwe laklagen aan.

Vloeren leggen

 

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkom je dat een afgebroken stukje mes of materiaal in je oog schiet.

 

Werk bij goed licht
Je houdt goed zicht op je werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zul je minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (10)  • Gereedschappen (12)