stappenplannen
Alles-in-1 bankje

Alles-in-1 bankje

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Dit bankje voor in de kinderkamer ziet er niet alleen leuk uit, het biedt ook extra bergruimte. Deze opbergbank is voorzien van een grote opberglade op wielen. Dit maakt het handig in het gebruik, voor kinderen maar ook voor hun ouders.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
staanders
01

Afmeten

Leg 2 staanders met de lange zijde tegen elkaar op de grond. Trek een lijn op 36,5cm hoogte. 

panelen
02

Zagen

Zaag beide panelen aan één lange zijde schuin af. Bovenaan blijven ze 50cm breed, onderaan worden ze 40cm breed.

Let op: beide panelen moeten elkaars spiegelbeeld vormen.

leuning
03

Leuning bevestigen

Lijm en schroef de leuning tegen de schuine kanten van deze staanders. De afgetekende potloodlijnen komen naar binnenkant.

 

Tip!
Boor de schroefgaten voor met een houtboor (3mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo voorkom je dat het MDF splijt en vallen de schroefkoppen in het MDF.

stoelhoek
04

Stoelhoekjes schroeven

Schroef aan de binnenzijde van elke staander 2 stoelhoekjes, op de potloodlijn (20mm schroeven).

zitting
05

Schaven

Schaaf de achterzijde van de zitting schuin af, zodat hij mooi aansluit op de leuning.
Zet de zitting voorlopig met 2 schroeven aan de stoelhoekjes vast. Schaaf de voorzijde af, totdat deze lijnt met de voorkant van de staanders.

zitting
06

Zitting vastschroeven

Demonteer de zitting weer. Breng houtlijm aan op de kopse kanten en lijm en schroef de zitting vast aan de leuning en staanders. Schroef hem ook aan de onderzijde vast aan de stoelhoekjes.

bovenblad
07

Bovenblad bevestigen

Lijm en schroef een bovenblad op beide overgebleven staanders.
zijtafeltjes
08

Zijtafeltjes vastzetten

Lijm en schroef de zijtafeltjes vast op de staanders van de bank. Schaaf de leuning van de bank af, zodat hij lijnt met de bovenkant van beide tafeltjes.
zijtafeltjes
09

Achterkant vastzetten

Lijm en schroef de achterkant tegen beide zijkanten.
bodem
10

Bodem monteren

Monteer de bodem (lijmen en schroeven).
frontplaat
11

Frontplaat monteren

Monteer de frontplaat (lijmen en schroeven). Laat hem bovenaan lijnen met beide zijkanten. De frontplaat steekt aan de onderzijde uit.
 
bovenkant frontplaat
12

Zagen

Zaag uit de bovenkant van de frontplaat een uitsparing van 10x2cm, met behulp van de decoupeerzaag.

kopse kanten
13

Grondverf

Ontvet het meubel met behulp van een MDF-reinigingsdoekje. Plamuur de schroefgaten en kopse kanten met MDF-vuller. Zet het meubel in de grondverf.

 

Tip!
Grondverf op waterbasis (acryl) droogt snel en is na enkele uren overschilderbaar. Het stinkt niet en is bovendien minder schadelijk voor het milieu. Gebruik een speciaal voor acrylverf bestemde roller of kwast.

naden lakken
14

Lakken

Kit de naden af met acrylaatkit. Lak het meubel in minimaal 2 lagen af. Tussen de lagen door licht opschuren.

bokwielen
15

Bokwielen bevestigen

Zet de bokwielen met behulp van bolkopschroeven aan de bodem van de lade vast.

bankje
16

Vastzetten

Zet het bankje op zijn plaats. Stel de staanders loodrecht, met behulp van de waterpas.
Fixeer deze door elke staander met 2 stoelhoekjes aan de vloer vast te maken.

tip!

Slimme opbergruimte

Monteer hoog aan de muur een plank. Zo verlies je toch geen ruimte in de kamer. Om te voorkomen dat de ruimte kleiner lijkt, schilder je de plank in dezelfde kleur als de muur.

Hout bewerken

 

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

Wat te doen?Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.

Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind je  haar in een staart of doe een pet op.Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

 

klus bewust logo
tip!

Laat het MDF in de bouwmarkt zagen, dan weet je zeker dat het haaks is. Dit is gratis met een GAMMA Voordeelpas.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (18)