Klus bewust badkamerrenovatie

Wastafelkeuze

De meest milieuvriendelijke wastafel is van roestvrij staal of kunststof. De productie van deze materialen kost namelijk relatief weinig energie. Als ze worden afgedankt, kan het materiaal bovendien gerecycled worden. Het maken van keramische wastafels en wastafels van massief natuursteen kost relatief veel energie. Keramiek valt bovendien niet te recyclen.

Kunststof leidingen

Voor de waterleiding kan je koper gebruiken, maar ook kunststoffen (PVC) leidingen. Deze hebben vanuit milieuoogpunt de voorkeur. Koper is schaars en de winning van koper zeer milieubelastend. Gebruik echter alleen kunststof leidingen met het Europese toelatingskeur of het KIWA-keur. Zonder dit keurmerk loop je meer kans op Legionella in de leiding.

Plaatmateriaal

Cementgebonden plaatmateriaal is geschikt voor gebruik in de badkamer: het kan goed tegen schimmels en vocht. Het isoleert ook goed, is geluidwerend en brandvertragend.

Keuzes in regendouche

Wil je toch een regendouche in jouw badkamer? Kies dan bij aanschaf voor volumestroomklasse S. Zo’n type regendouche gebruikt niet meer water dan een standaard douchekop. Informeer vóór installatie van een comfortdouche bij een installateur of jouw douche geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de comfortdouche aan kunnen en de afvoer van de douche ook.

Bad isoleren

Isoleer jouw bad. Als je graag lang in bad ligt, blijft het badwater langer warm. Je hoeft dan niet steeds extra warm water toe te voegen. Het bad kan aan de zij- en onderkant bijvoorbeeld worden geïsoleerd met glaswol, steenwol of thermoskussens. Een kunststofbad koelt minder snel af dan een geëmailleerd, metalen bad.

Zuinig toilet

Overweeg bij verbouwing of vervanging van jouw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat je 30.000 liter water per jaar bespaart. Als je nog geen spoelonderbreker heeft, kan je zelf eenvoudig een spaarknop (of spoelonderbreker) op de toiletstortbak monteren (kosten vanaf 7 euro). Dat bespaart 8.000 liter water per jaar.

Milieubewust kiezen voor tegels

Mozaïektegels hebben een lagere milieubelasting dan andere, meestal grotere tegels. Omdat ze klein en dun zijn is er per vierkante meter minder materiaal nodig om de wand of vloer af te werken. Ook cementtegels hebben een lage milieubelasting ten opzichte van de meer gangbare keramische tegels. Cementtegels is de verzamelnaam voor alle tegels met een cementen onderlaag.

Controleer de aarding

Controleer of de aarding van jouw huis nog in orde is, wanneer je een loden of koperen waterleiding vervangt door kunststof materiaal. Als (een deel van) de aarding via de metalen waterleiding liep, moet daarvoor een aardleiding in de plaats komen.

Zonneboiler

Een vijfde van jouw gasverbruik gaat op aan warm water. Een zonneboiler bespaart daarvan bijna de helft. Water verwarmen met zonne-energie voorkomt bovendien veel CO2-uitstoot.

Waterbesparende douchekop

Douchen met een waterbesparende douchekop (te koop vanaf 9 euro) bespaart 20 procent op water- en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop kost die 54 liter. Let bij aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter per minuut. Dit wordt soms aangeduid als ‘volumedoorstroomklasse Z’. Vraag in de winkel na of de spaardouche van jouw keuze past bij uw toestel voor warmwater.

Zuinige kranen

Tappunten die zuinig omgaan met water zijn een milieuvriendelijke keuze. Winst is er vooral bij tappunten waar warm water wordt getapt. Daar wordt dan water én energie bespaard. Kies een kraan met of waarin je een volumestroombegrenzer kan zetten. De volumestroombegrenzers kunnen worden toegepast als de maximale waterdruk niet hoger dan 1000 kPa is en de watertemperatuur niet hoger dan 90°C i.

(Warm)waterleidingen

Optimale (warm)waterleidingen naar de badkamer zijn kort en hebben een kleine doorsnede. Op die manier bevatten ze een kleiner volume water. Daardoor hoef je niet lang te wachten op warm water en gaat er weinig warmte verloren. Voor de badkamer is de doorsnede 13 mm. Controleer wel of de druk niet te ver omlaag gaat. Heb je in de badkamer geen ligbad, maar alleen een douche met een waterbesparende douchekop, dan is een (directe, onvertakte) leiding van 10 mm voldoende.

Voorkom Legionella

Legionella kan zich ontwikkelen in stilstaand water tussen 25 en 55 graden Celsius. Isoleer daarom de warmwaterleiding die de badkamer en keuken van water voorziet niet, zelfs niet in onverwarmde ruimtes. Warmwaterleidingen moeten zo snel mogelijk kunnen afkoelen tot temperaturen die voor de legionellabacterie te laag zijn (onder 25 graden Celsius). Radiatorbuizen kunnen uiteraard beter wel geïsoleerd worden.

Douchecabine

Een douchecabine spaart warm water in vergelijking met douchen in een meer open ruimte, omdat de cabine snel opwarmt en beschermt tegen tocht. Dit zorgt ervoor dat een lagere watertemperatuur of minder water toch comfortabel aanvoelt.

Warmte terug winnen met WTW

Maak handig gebruik van warmte in douchewater dat wegstroomt: installeer bij aanleg of verbouwing een douchebak of -afvoerpijp met warmte-terugwinsysteem (WTW). Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en verwarmt daarmee koud leidingwater voor. De boiler of ketel hoeft dan minder hard te stoken. Let bij installatie van een douche-WTW op preventie van Legionella; raadpleeg een installateur.

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan voor douche of bad vergroot het comfort en bespaart water en energie. Op een thermostatische mengkraan zit een aparte knop om de gewenste temperatuur in te stellen. Je hoeft dus niet zelf warm en koud water te mengen. Het water heeft eerder de gewenste temperatuur.

Recent bekeken