stappenplannen

Isolerende buitendeur

Kies een buitendeur met een goede isolatie, vooral als deze in een verwarmde ruimte wordt gebruikt, zoals de keuken of een hal. Een goed isolerende deur is doorgaans niet massief, maar heeft binnenin een isolatiemateriaal. Deuren zonder glas verliezen minder warmte dan deuren met glas. Heeft u een buitendeur met venster , kies dan bij voorkeur voor een deur met extra isolerend HR++ glas. De isolatiewaarde van de gehele deur wordt in de productinformatie aangegeven met de zogeheten U-waarde. Goed isolerende deuren hebben een U-waarde van minder dan 2 W/m2.k.

Kies FSC of PEFC voor goed hout

Kies voor hout met het FSC- of PEFC-keurmerk. In de bossen vindt dan beheerste kap en altijd herplanting plaats. Ontbossing is dus niet aan de orde. Bovendien zijn maatregelen voor milieu, bosbescherming en sociale omstandigheden onderdeel van de certificering.

De keurmerken FSC en PEFC (met uitzondering van PEFC-hout uit Maleisië) geven de beste garantie op duurzaam bosbeheer. Ze stellen vergaande eisen aan het bosbeheer, besteden aandacht aan zowel natuur als eerlijke handel, en controleren op het juiste gebruik van de keurmerkcertificaten.

Europees hardhout

Voor een buitendeur is een sterke houtsoort noodzakelijk. Kies bij een voordeur bij voorkeur voor Europees hardhout, als eiken of robinia. Voor een tuin-, balkon- of keukendeur is ook Europees naaldhout heel geschikt. En altijd geldt: liefst met FSC- of PEFC-keurmerk.

Binnen dampdicht, buiten ademend

Schilder kozijnen en buitendeuren aan de binnenzijde met een dampdichte verf. Zo voorkomt u dat het hout vocht opzuigt. Op de buitenzijde is het juist beter om een meer ademend verfsysteem te gebruiken, zodat vocht uit het hout kan. Verven die waterverdunbaar zijn, laten vocht makkelijker door (zijn meer ‘damp-open’) dan oplosmiddelhoudende verven (die met terpentine verdund worden). Hoe meer oplosmiddel hoe minder vochtdoorlatend de verf.

Deuren schilderen

Verf bij deuren en andere grote houtoppervlakten de eerste lagen dwars op de houtnerf, en de laatste verflaag met de richting van de houtnerf mee. Bij een nieuwe deur moet u ook de onderkant schilderen. Zo voorkomt u het optrekken van vocht in het hout. Haal de deur uit de scharnieren om bij de onderkant te kunnen. Of gebruik bij een zware buitendeur een ‘radiatorkwast’ met een knik in de steel.

Voorkom tocht

In een tochtig huis bent u geneigd de verwarming een graadje hoger te zetten, omdat het zo koud aanvoelt. Kieren tussen buitendeur, het deurkozijn en de drempel structureel dichtmaken met tochtstrips en schuimband werkt veel beter. Het kost niet veel, en het levert een comfortabeler huis en een lager gasverbruik op.

Brievenbusborstel

Plaats een afdekplaat die voorzien is van een borstel voor uw brievenbus. Dit voorkomt hinderlijke tocht en warmteverlies door de brievenbus.

Tochtwering onder voordeur

Een ‘valdorpel’ onder de buitendeur is een handige oplossing voor tochtwering onder de voordeur, vooral als de deurmat een normale tochtstrip in de weg zit.

Houdt water buiten

Een ‘weldorpel’ zorgt ervoor dat bij naar binnendraaiende buitendeuren en -ramen geen afdruipend regenwater naar binnen kan slaan. Daarmee gaat uw vloer langer mee.