Klus bewust isoleren

Isoleer jouw huis zélf

Door goed te isoleren kan je jaarlijks veel geld besparen. De investering verdien je terug via een lagere energierekening. Jouw woning wordt door isolatie een stuk comfortabeler: je hebt minder last van tocht en warmteverlies. Veel huizen die zijn gebouwd vóór 2000 zijn niet tot matig geïsoleerd. Jongere woningen zijn al wel goed geïsoleerd, maar met extra maatregelen is vaak wel nog wat te winnen op het vlak van energiebesparing en comfort.

Isoleer het dak

Verwarm je jouw zolderverdieping? Isoleer dan jouw dak. De binnenzijde van een schuin dak kan je zelf isoleren. Ligt er folie op het houten dakbeschot, laat dan wel een bouwkundige beoordelen of jouw dak dampopen is of niet. Als dit niet het geval is, moet je met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag, anders kan er vocht in de constructie komen en gaat het dak rotten. Als het dakbeschot dampopen is, is bij de meeste isolatiematerialen een dampremmende folie aan de warme zijde nodig, om te voorkomen dat vocht uit de woning neerslaat in het isolatiemateriaal of het dakhout.
Voor de isolatie van jouw dak zijn allerlei kant-en-klaar pakketten te koop. Kies materiaal met een hoge isolatiewaarde, de zogeheten R-waarde; dat zorgt voor meer besparing. In goede isolatie betekent dat een Rc-waarde van minstens 3,5. Dat is doorgaans te realiseren met een isolatiemateriaal met een Rd van 3,3. Let erop dat je het isolatiemateriaal zonder kieren aanbrengt. Veel warmte gaat verloren via luchtlekken, bijvoorbeeld bij het dakbeschot en de dakdoorvoeren. Dicht die dus goed af met daarvoor geschikte tape, kit of stroken of restjes minerale wol; liever niet met bouwschuim.

Maak eerst een plan

Je kan jouw isolatie op meerdere manieren verbeteren: kies wat je eerst wilt doen. Er zijn een paar maatregelen die zeer kosteneffectief zijn en zeker de moeite waard: het aanpakken van naden en kieren, de isolatie van CV-leidingen en isolatie van het dak of de zoldervloer. Bedenk of je alles tegelijk of in fases aan wilt pakken.

Isoleer CV-leidingen in onverwarmde ruimtes

Kijk of er bij CV-leidingen in ongebruikte ruimtes (zoals voorzolder of kelder) leidingen lopen zonder isolatiemateriaal rondom de buis. Je kan deze leidingen isoleren met handige voorgevormde isolatiebuizen. Isoleer geen leidingen waar warm water voor de badkamer of keuken doorheen loopt: vanwege legionellagevaar moeten deze warmwaterleidingen zo snel mogelijk kunnen afkoelen.

Isoleer de zoldervloer

Verwarm je de zolder niet? Isoleer dan de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder het schuine dak. Dit kost minder materiaal dan isolatie van het schuine dak. Ook voor dit type isolatie zijn kant- en klaar pakketten te koop. Kies materiaal met een hoge isolatiewaarde, de zogeheten R-waarde; dat zorgt voor meer besparing. In goede isolatie betekent dat een Rc-waarde van minstens 3,5. Dat is doorgaans te realiseren met een isolatiemateriaal met een Rd van 3,3. Let erop dat je het isolatiemateriaal zonder kieren aanbrengt. Veel warmte gaat anders verloren via luchtlekken.

Bescherm jezelf goed

Gebruik bij verwerking van glas- en steenwol handschoenen en lange mouwen en zo nodig een stofkapje, type P2. De vezels in glas- en steenwol kunnen namelijk irritatie veroorzaken.

Naden en kieren dichten

Dicht naden en kieren door ze structureel dicht te maken met tochtstrips of andere materialen. Kies tochtbanden of tochtstrips voor het dichten van kieren tussen bewegende delen van ramen en deuren. Gebruik voor naden tussen vaste delen (zoals naden in vloer en dak) tochtstrips, vezelmateriaal, een kit of schuim. Heb je een goed geïsoleerd huis, zorg dan wel voor voldoende ventilatie, en lucht regelmatig. Controleer jaarlijks of jouw naad- en kierdichting nog goed werkt.

Breng radiatorfolie aan

Radiatoren die voor een buitenmuur of raam hangen verliezen veel warmte. Radiatorfolie plakken op de buitenmuur achter de radiator of direct op de achterkant van de radiator gaat dit tegen. Door de radiatorfolie ontsnapt minder warmte, zodat de cv-installatie minder hard hoeft te stoken. Zo bespaar je dus energie(kosten). De materiaalkosten verdien je binnen een jaar terug.

Kies materiaal met een hoge isolatiewaarde

Je bespaart meer als je kiest voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (R-waarde). Die hangt af van het soort materiaal dat je kiest en de dikte daarvan. Kijk goed op de verpakking welke isolatiewaarde het materiaal van jouw keuze heeft en vraag zo nodig advies in de GAMMA.

Let op ventilatie

In een goed geïsoleerd huis is continu ventileren noodzakelijk, anders neemt vocht in huis teveel toe en kunnen schadelijke stoffen ophopen. En dat kan gezondheidsproblemen opleveren. Voortdurend ventileren via open ventilatieroosters of een open klepraampje, is de makkelijkste manier van ventileren en helpt vochtproblemen in huis voorkomen. Elke dag een kwartiertje luchten, levert bovendien gemakkelijk extra luchtverversing.

Lees hier meer over bewust verwarmen

Recent bekeken