Klus bewust keukenrenovatie

Losse elementen

Overweeg een keuken die uit losse elementen bestaat. Deze is eenvoudig aan te passen en gaat zo makkelijk twintig jaar mee. Als je verhuist kan je de keuken zelfs meenemen.

Koken op gas

In het algemeen kost koken op gas minder energie dan koken met elektra. Nieuwbouwwijken die zijn aangesloten op stadsverwarming hebben echter vaak geen gasaansluiting. Kies dan voor de zuinige inductie en quickterm kookplaten.

Tegels

Mozaïektegels hebben een lagere milieubelasting dan andere, meestal dikkere tegels. Omdat ze klein en dun zijn is er per vierkante meter minder materiaal nodig om de wand of vloer af te werken. Ook cementtegels hebben een lage milieubelasting ten opzichte van de meest gangbare keramische tegels. Cementtegels is de verzamelnaam voor alle tegels met een cementen onderlaag.

Kunststof leidingen

Voor de waterleiding kan je koper gebruiken, maar ook kunststoffen (PVC) leidingen. Kunststof leidingen hebben vanuit milieuoogpunt de voorkeur. Koper is schaars en de koperwinning erg milieubelastend. Gebruik alleen kunststof leidingen met het Europese toelatingskeur of het KIWA-keur. Zonder dit keurmerk loop je meer kans op Legionella in de leiding.

Milieukeur

Keukens met Milieukeur voldoen aan hoge eisen wat betreft gebruikte materialen, repareerbaarheid, levensduur en mogelijkheden voor demontage en afvalscheiding.

Werkbladen

Harde materialen zijn beter bestand tegen krassen dan zachte materialen. Ze gaan daardoor langer mee. Diepe krassen maken het blad minder hygiënisch. Zet nooit hete potten en pannen op het blad, maar gebruik onderzetters. Ter bescherming van het blad is het goed om de ruimte tussen blad en wand dicht te kitten. Monteer op plekken waar je vaak groenten snijdt is een roestvrijstalen plaat tegen de wand. Deze beschermt de muur tegen vlekken.

Warmwatertoestel

Plaats een warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de keuken. Als dat niet mogelijk is, denk dan aan een keukenboiler. Die is zinvol als je regelmatig kleine hoeveelheden warm water gebruikt, maar niet als dat slechts een paar keer per dag is.

Controleer de aarding

Controleer of de aarding van jouw huis nog in orde is, wanneer je een loden of koperen waterleiding vervangt door kunststof materiaal. Als (een deel van) de aarding via de metalen waterleiding liep, moet daarvoor een aardleiding in de plaats komen.

Apparaten

Koelkast, vrieskist, afwasmachine, oven, ze gebruiken allemaal elektriciteit. Er zit echter nogal wat verschil tussen het elektriciteitsgebruik van de verschillende typen apparaten. Het energielabel laat in één oogopslag zien of een apparaat zuinig is. Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++ (op oude labels is dat A).

Hout

Gebruik hout met FSC- of PEFC-keurmerk als constructiemateriaal. Dat komt gegarandeerd uit verantwoord beheerd bos.

Kranen

Je gebruikt minder water door gebruik van een thermostatische mengkraan. Ook zijn er mengkranen met een spaarknop of weerstand die je aan of uit zet. Voor het vullen van de afwasteil laat je de kraan voluit lopen, maar voor het afspoelen van groente kan je de kraan op de spaarstand zetten.

Kortere leidingen

Warm water uit een boiler, geiser of combiketel is vaak lang onderweg. Als je langer dan dertig seconden moet wachten op warm water verspil je veel water en energie. Dat voorkom je door een directe leiding naar de keuken aan te leggen met een kleine diameter.

Recent bekeken