Klus bewust raamdecoratie

Enkel glas? Gordijnen dicht!

Heeft jouw huis nog enkel glas? Doe dan tijdens het stookseizoen ’s avonds en ’s nachts de gordijnen dicht! Er gaat namelijk veel warmte verloren via de ramen. Niet alleen bij enkel glas, maar ook bij ‘gewoon’ dubbel glas. Is het dubbelglas van HR++ kwaliteit dan is het warmteverlies minder groot. Door de gordijnen te sluiten spaar je flink op jouw verwarmingskosten, zeker bij enkel glas.

Donker? Tijd om de gordijnen te sluiten

Besparen doe je natuurlijk alleen als je niet alleen raambekleding ophangt, maar deze ook sluit zodra het donker wordt. ’s Avonds stoken met de gordijnen open bespaart niet!

Zijgeleiders

Gordijnen moeten goed aansluiten rond het raam. Bij een raam zonder ventilatierooster kan je eventueel zijgeleiders aanbrengen voor bijvoorbeeld rolgordijnen. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

Creëer dubbelglas

De combinatie van enkel glas met bepaalde (rol)gordijnen zorgt voor een isolatie die gelijk staat met die van dubbel glas. Sommige soorten raambekleding hebben een hogere isolerende werking. Het is de moeite om daar bij aanschaf op te letten. Dubbele plisségordijnen in combinatie met enkel glas zorgt voor een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met dubbel glas. Bij plisségordijnen, ook wel plooigordijnen genoemd, is de stof zigzag geplooid. Door het zigzagprofiel dubbel uit te voeren, ontstaat in het gordijn een soort honingraatstructuur met horizontale luchtkamers. Deze luchtkamers hebben een isolerende werking. Ook rolgordijnen met een speciale warmte-reflecterende folie en goed sluitende binnen- en buitenluiken zorgen voor een goede isolatie. 

Ventilatieroosters

Ventileren is belangrijk voor jouw gezondheid. De ventilatieroosters in jouw ramen moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een rolgordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van 5 mm. Zo kan de lucht toch worden ververst.

Warmte buiten houden

Goed sluitende buitenluiken voorkomt dat woonruimten zomers sterk opwarmen. Een ventilator of zelfs airconditioning is dan niet meer nodig.

Gordijnen dicht voor meer comfort

Gordijnstof wordt warmer dan glas. Bovendien is er minder tocht. Hierdoor wordt het ’s winters in huis behaaglijker. Misschien kan de thermostaat zelfs wel een graadje lager. Een graadje lager stoken scheelt op jaarbasis 6 procent op jouw verwarmingskosten. Dat is mooi meegenomen!

Laat de verwarming vrij

Vaak zit er een radiator onder het raam. Laat hier geen gordijnen overheen hangen, dan stook je juist voor buiten in plaats van binnen. Gordijnen moeten ‘in de dag’ worden opgehangen, en op de vensterbank eindigen, zodat er geen opstijgende warme lucht van de radiator tussen het gordijn en het raam terecht kan komen. Een rol- of plisségordijn is dan bijvoorbeeld een geschikte keuze.

Lees hier meer over bewust raamdecoratie

Recent bekeken