Klus bewust verlichten

Zuinig licht

De gloeilamp verdwijnt uit de schappen om plaats te maken voor zuiniger verlichting. Spaar- en led-lampen gebruiken niet alleen minder stroom dan gloeilampen, ze gaan ook langer mee. Sinds 2012 is het tijdperk gloeilamp zo goed als gesloten. Alleen voor specifieke toepassingen zoals lampjes in apparaten en kerstverlichting, en reflectorlampen is de gloeilamptechniek nog toegestaan.

Minimale aantal schakelingen

Vaak aan- en uitschakelen kan de levensduur van een spaarlamp verkorten. Let bij aanschaf op het aantal schakelingen dat de lamp minimaal aankan. Voor een ganglamp die vaak aan- en uit wordt gedaan, moet het aantal schakelingen hoger zijn dan bijvoorbeeld voor een schemerlamp die de hele avond aanstaat. Ledlampen hebben geen last van veel aan- en uitschakelen.

Geschikt voor lage temperaturen

Voor de buitenlamp of de verlichting in de schuur moet je een lamp hebben die het goed doet bij kou. Spaarlampen functioneren vaak minder goed bij koude temperaturen. Er kan informatie over de temperaturen waarbij de lamp goed functioneert op de verpakking staan, maar meestal is dit niet het geval. Laat je bij twijfel informeren in de winkel.

Fitting en afmeting

Energiezuinige lampen komen in meer verschillende vormen en maten voor dan gloeilampen. Sommige modellen zuinige lampen zijn groter/langer dan de gloeilamp. Let dus niet alleen op de fitting (E27 of E14), maar let er ook op dat de nieuwe lamp in de armatuur past. Meet de beschikbare ruimte in jouw armatuur eventueel op (lengte en diameter). Op de verpakking staat informatie over de afmetingen.

Zuinige lamp

Het energielabel op de verpakking geeft aan hoe zuinig een lamp is. Label A++ is het zuinigst, G het minst zuinig. Over het algemeen geldt: Spaarlampen , TL-buizen en LED zijn zuinige lampen; halogeen en gloeilampen niet.

Lumen

Bij een gloeilamp moest je letten op wattage. Bij de nieuwe zuinige lampen op lumen (lm): dat is de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Soms wordt op de verpakking van zuinige lampen aangegeven met welk wattage gloeilamp de lichtopbrengst te vergelijken is. Een 40 watt gloeilamp heeft bijvoorbeeld een lichtopbrengst van 400 tot 500 lumen.

Lichtkleur

De lichtkleur van lampen die wit licht geven, kan variëren van koel wit licht, tot warm gelig. Als maat hiervoor wordt de lichttemperatuur gehanteerd, uitgedrukt in kelvin. Onder de 3000 K wordt het licht als ‘warm’ ervaren. Tussen de 3000-5300 kelvin is het helder wit. Hoe hoger het getal, hoe ‘witter’ het licht. Heel wit licht kan als ‘kil’ worden ervaren. Het aantal kelvin staat op de verpakking.

Kleurweergave

Spaarlampen en led lampen geven de kleuren minder natuurgetrouw weer dan gloeilampen. Wil je natuurgetrouwe kleuren onderscheiden (bijvoorbeeld voor hobby-schilderen of het uitlichten van een kunstwerk), kies dan een halogeenlamp, liefst met infraroodcoating.

Klus bewust - tips verlichten Prijs en kwaliteit

De kwaliteit van energiezuinige lampen varieert. Laat je eventueel informeren in de winkel of bekijk testresultaten van energiezuinige lampen bij de Consumentenbond of op www.olino.org. Let bij het vergelijken van prijzen ook op het aantal branduren. Hoe meer branduren per euro die je voor de lamp betaalt, hoe gunstiger.

Armaturen

Ook armaturen hebben een energielabel. In tegenstelling tot de andere energie labels heeft dit label geen betrekking op de energiezuinigheid van de armatuur zelf. De energie labels op armaturen geven aan hoe energiezuinig de lampen zijn die in de armatuur zijn ingebouwd, bij de armatuur worden meegeleverd en/of die (later) in de armatuur geplaatst kunnen worden. Kies voor een armatuur waar zuinige lampen in of bij zitten en waar later zuinige lampen in geplaatst kunnen worden. Label A++ is het zuinigst, G het minst zuinig

Korte opwarmtijd

Veel spaarlampen geven niet meteen volledig licht, maar geven in het begin (veel) minder licht. De opwarmtijd geeft aan binnen hoeveel seconden de lamp 60% van zijn lichtopbrengst heeft bereikt. De opwarmtijd staat op de verpakking. Led- en halogeenlampen hebben meteen de volle lichtopbrengst.

Dimbaarheid

Wil je een lamp die dimbaar is? Kijk dan op de verpakking of dit mogelijk is. Niet alle spaar- en led lampen zijn dimbaar.

Lichtverdeling

Energiezuinige lampen kunnen het licht anders verdelen dan gloeilampen. Ze schijnen bijvoorbeeld rondom, of juist in een soort ‘trechtervorm’. In sommige gevallen kan een lamp in combinatie met jouw armatuur/lampenkap een ongewenste lichtverdeling opleveren. Bepaalde energiezuinige lampen zijn in zo’n geval geschikter dan andere. Laat je hierover eventueel informeren in de winkel.

Garantie

Sommige fabrikanten bieden garantie op hun lampen. Bewaar de kassabon voor het geval de lamp vroegtijdig stuk gaat; ook als er geen sprake is van een garantieregeling. Mogelijk kan je de lamp ruilen voor een nieuw exemplaar bij de winkelier of de fabrikant als deze (veel) eerder stuk is gegaan dan op de verpakking staat aangegeven.

Recent bekeken