klusadvies
Oude verf verwijderen

Oude verf verwijderen

9 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als de verflaag begint te bladderen, moet hij in zijn geheel verwijderd worden. Dat is een karwei dat met zorg moet gebeuren, zodat u het houtwerk niet onnodig beschadigt. U kunt de verflaag op drie manieren verwijderen:

 

Verf verwijderen met afbijtmiddel
Afbijtmiddel is agressief voor het milieu en voor uzelf, ook werkt het minder goed bij harde verflagen: u moet dan de behandeling meerdere keren herhalen. Bovendien moet u het kale hout zeer goed schoonmaken voor u het opnieuw in de verf zet.

  

 

Verf verwijderen met een föhn
Bij afbranden verwijdert u meestal in één keer de hele verflaag. Een elektrische föhn werkt gemakkelijker dan een brander. Met een brander maakt u snel schroeiplekken in het hout, die u weer moet herstellen. Bovendien bestaat er een groter brandgevaar doordat verfkrullen vlam vatten.

 

 

Verf verwijderen met verfkrabbers
Verfkrabbers zijn er in verschillende soorten en maten. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van het profiel van het houtwerk. Voor rechte stukken gebruikt u een driehoekkrabber, voor profielen een krabber met afgeronde rand of met een smal blad.

 

 

Tip!
Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak. Stop ze in een zak en lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in uw gemeente.

 

Bekijk de benodigheden
01

Afbranden

Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10cm. Zorg ervoor dat de verf niet in brand vliegt. Brand verf alleen af als het echt noodzakelijk is. Op plaatsen waar de verf nog goed vastzit, kunt u beter alleen met schuurpapier in de weer gaan. Afbranden brengt namelijk een hoop extra werk met zich mee!

Tip!
Werkt u binnenshuis, zet dan het raam wijd open. Bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Trek ook werkhandschoenen aan, zodat gloeiende verfkrullen niet op uw huid terechtkomen. Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkomt u schroeiplekken of barsten.

02

Oppervlak afwerken

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het hele oppervlak af tot het hout helemaal kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet teveel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!

Tip!
Maak uw krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

03

Afbijtmiddel

Op sommige plaatsen is branden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Laat het 20 minuten inwerken. Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Maak het hout grondig schoon met een natte doek.

Tip!
Schuur het kaal gemaakte hout grondig en zet het in de grondverf. Voor meer informatie over schilderen, klik op schilderen interieur of schilderen exterieur. Repareer krassen en andere oneffenheden door middel van schuren en plamuren.

Verf afbranden

 

Bindt u de strijd aan met oude verf? Let dan op de volgende zaken:

 

  • Gebruik liever een elektrische verfföhn dan een gasbrander. De hitte van de gasvlam is groot, waardoor losgekrabde verfbladders snel vlam vatten. Komen ze bijvoorbeeld terecht tegen de gordijnen of onder de dakpannen, dan zijn ze het begin van brand. 
  • Werkt u met een gasbrander, hou dan water en een natte doek bij de hand om smeulende plekken direct te doven

 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Gereedschappen (10)Meer informatie over oude verf verwijderen :