Klus bewust en raambekleding

Is isolerende raambekleding een goed alternatief voor isolerend glas?

Het vervangen van enkel glas door isolerend of HR++ glas leidt tot energiebesparing: gunstig voor het milieu, en jouw portemonnee. Ook verbetert isolerend glas het comfort want het voorkomt tocht en koude luchtstromen. Soms is isolerend glas echter niet mogelijk. Bijvoorbeeld bij een monumentaal pand of wanneer je een huurwoning hebt waarvan de woningeigenaar niet mee wilt werken. In dat geval is isolerende raambekleding een goed alternatief. Isolerende raambekleding geeft een besparing op de stookkosten, maar heeft alleen een isolerende werking wanneer de raambekleding gesloten is.

Welke vorm van raambekleding bespaart het meeste energie?

Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmte reflecterende aluminium coating isoleren goed, in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding. Bij plisségordijnen, ook wel plooigordijnen genoemd, is de stof zigzag geplooid. Door het zigzagprofiel dubbel uit te voeren, ontstaat in het gordijn een soort honingraatstructuur met horizontale luchtkamers. Die luchtkamers hebben een isolerende werking, die nog verhoogd wordt door de aluminium coating. Hang je deze dubbele plisségordijnen met aluminium coating voor gewoon dubbel glas, dan is de isolatie vergelijkbaar met hoog rendement HR+ glas.

Is isolerende raambekleding ook zinvol bij HR++-glas?

Isolerende raambekleding heeft ook een (beperkt) effect bij HR++-glas. Echter, de besparing op energiekosten en verbetering van comfort is veel groter in combinatie met enkel glas.

Recent bekeken