Klus bewust en tuin

Hoe kan ik bij de inrichting van mijn tuin rekening houden met het milieu?

Minder materialen (zoals tegels) in de tuin bespaart geld, grondstoffen en energie. Een tuin met veel groen en weinig bestrating kan bovendien het water beter vasthouden. Dat is goed voor je planten, trekt allerlei vogels aan, én het helpt wateroverlast tegen te gaan. Herbruikbare materialen, tweedehands of gerecyclede producten belasten het milieu minder. Zorg verder voor natuurlijke elementen: een heg, veel beplanting en halfverharding (zoals split) trekken vogels en dieren aan, een harde betegelde tuin met weinig groen schrikt ze af.

Welke erfafscheiding is wel/niet goed voor het milieu? Waar moet ik op letten?

Hoe groener hoe beter. Een haag is een groen product, kost weinig materiaal en geeft beschutting aan vogels en andere dieren. Een haag is uit het oogpunt van het milieu een betere keus dan een schutting. Kies je toch voor een houten schutting, dan kies je bij voorkeur milieuvriendelijk hout dat van nature voldoende bestand is tegen vocht, zoals eiken, robinia en kastanje of eventueel tropisch hardhout. Deze gaan lang mee, waardoor er minder houtkap nodig is. Overigens zijn houten schuttingen alleen een milieuvriendelijke keuze als het product FSC- of PEFC-keurmerk draagt. Kies je voor het goedkopere geïmpregneerde hout, vraag dan bij de leverancier naar het KOMO-keur, dat garandeert dat de schadelijke metaalzouten niet met de regen uit het hout spoelen.

Hoe bevestig ik de schutting het beste in de grond?

Vocht is de grootste vijand van hout. Gebruik paalhouders om hout-grondcontact te vermijden. Zo voorkom je rot. Ook een verhoogde betonnen fundering zorgt dat steunpalen minder met bodemvocht in contact komen. Zet paalmutsen bovenop, op de kopse kant die gevoelig is voor de indringing van regenwater. Dat verlengt de levensduur van de paal. Belangrijk is ook dat de constructie van de schutting goed is. Zorg voor voldoende ruimte tussen de houtoppervlakten, zodat het hout na de regen makkelijk opdroogt.

Voor het snoeien van een struik, heb ik dan een snoeischaar of een takkenschaar nodig?

Voor het snoeien van struiken, heggen en bomen kun je diverse handgereedschappen gebruiken. Welke het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van de dikte van de te snoeien takken. Voor takken en oud hout van maximaal 15mm dik, kun je uit de voeten met een snoeischaar of heggenschaar. Voor dikkere takken tot ongeveer 35mm dikte, kun je het beste een takkenschaar gebruiken. Met een takkenschaar kun je veel meer kracht zetten dan met een snoeischaar. Als de takken dikker zijn dan 35mm, gebruik dan een snoeizaag.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een bijl?

Voor het kleine hakwerk, zoals het op maat maken van klein stookhout en het verwijderen van zijtakken is een handbijl voldoende. Voor het grovere hakwerk, zoals het vellen van bomen en het hakken van groter stookhout wordt veel gebruik gemaakt van de aksbijl. Gebruik een bijl die past bij uw eigen lichaamslengte. Als je de bijl met een gestrekte arm bij de kop vasthoudt en de steel reikt tot in jouw oksel, dan is de lengte goed. Bij het gebruik van een langere bijl is de kans op misslaan groter.

Ik heb een gazon van 150 m2 , kan ik dan het beste een elektrische of een handgrasmaaier aanschaffen?

Als je lichamelijk fit bent, is het advies om tot een gazongrootte van ongeveer 150 m2 een handgrasmaaier aan te schaffen. De reden is dat er met een handgrasmaaier aanzienlijk minder ongelukken gebeuren. De kans dat de gebruiker met een lichaamsdeel tussen de draaiende messen van een elektrische maaier komt is vele malen groter dan bij een handmaaier.

Is het verstandig om bij het gebruik van een kettingzaag handschoenen te dragen?

Het gebruik van handschoenen wordt zeker aangeraden, mits het speciale kettingzaag handschoenen zijn. Deze hebben een goede grip en strakke pasvorm. Gewone tuinhandschoenen zijn niet geschikt, deze zitten over het algemeen los om de handen en daarmee loop je het risico dat de handschoen (inclusief jouw hand) gegrepen wordt door de draaiende delen van de kettingzaag.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een grastrimmer?

Het gevaar bij de grastrimmer zit in het draadje dat met hoge snelheid rondslingert. En dat niet alleen gras dat binnen bereik van dat rondzwiepende draadje komt, wordt afgesneden, maar ook tenen lelijk beschadigd kunnen raken. Zorg er daarom voor dat je een trimmer koopt met een stevige kap en draag tijdens het gebruik altijd stevige schoenen en een lange broek. Werk altijd geconcentreerd en hou de trimmer steeds in het zicht. En trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact bij onderbreking van het werk, verstellen van de draad of kap.

Recent bekeken