Klus bewust verwarmen

Is vloerverwarming energiezuinig?

Warmteafgifte systemen die werken op lage temperaturen (zogenaamde LTV (lage temperatuur verwarming)) zijn het meest energiezuinig. Vaak worden deze afgifte systemen aangelegd in vloer of wanden. Elektrische vloerverwarming is echter geen zuinig soort verwarming en ook duur in gebruik Het rendement van omzetting van stroom naar warmte is hoog, maar het rendement van elektriciteitscentrales – die brandstoffen omzetten naar stroom – is vrij laag: bijna 60% van de energie gaat verloren. Vloerverwarming is overigens alleen te gebruiken in combinatie met vloerbedekking die de warmte voldoende geleid. Tegels zijn dan ook de meest aangewezen vloerbedekking.

Hoeveel scheelt het als ik radiatorfolie achter mijn verwarmingen plaats?

Door radiatorfolie op de binnenzijde van de buitenmuur achter de radiator te plakken, kan vooral in matig geïsoleerde huizen energie worden bespaard: 10 m3 gas per jaar per m2 radiatorfolie op een niet geïsoleerde spouwmuur. Het is ook mogelijk om isolatiefolie direct op de achterzijde van een paneelradiator te plakken, zodat de isolatie niet in het zicht komt. Bij radiatoren voor enkelglas spaart het aanbrengen van radiatorfolie op de achterzijde van een paneelradiator of een warmteschild tussen de radiator en het glas 50 m3 gas.

Wat voor verschillende thermostaten zijn er eigenlijk?

Een simpele kamerthermostaat moet u telkens zelf afstellen. Als je vergeet om de thermostaat laag te zetten, kost dit onnodig energie. Een klokthermostaat schakelt op vooraf ingestelde tijden de verwarming aan en uit. Tijdelijk kun je de temperatuur even verhogen of verlagen zonder het programma te veranderen. Een zelflerende, modulerende of weersafhankelijke klokthermostaat is handig omdat deze zelf bepaalt wanneer de ketel aan moet slaan om de ingestelde temperatuur op een bepaald tijdstip te bereiken.
Een kamerthermostaat (zonder klok) is eenvoudig te bedienen, maar reageert pas als jezelf de temperatuur bijstelt, daarna duurt het een tijdje voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Met thermostaatkranen op de radiatoren, vloerverwarming of andere verwarmingselementen kunnen mensen de temperatuur gemakkelijker en nauwkeuriger regelen, door per kamer in testellen om minder of helemaal niet te stoken. De klok- of kamerthermostaat hangt meestal in de woonkamer: thermostaatkranen zijn daar overbodig.

Recent bekeken