Klus bewust en vloerbedekking

Welke vloerbedekking is het meest milieuvriendelijk?

Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. De laagste milieubelasting ontstaat als de levensduur van de vloerbedekking zo lang mogelijk is, en dat gebeurt als er een vloerbedekking komt met de juiste eigenschappen voor die plek, bijvoorbeeld vochtbestendigheid in de keuken. Een goede ondervloer is altijd aan te raden, want die verlengt de levensduur en vergroot de warmte- en geluidsisolatie. Zowel tapijt, zeil, linoleum, laminaat en houten vloerdelen hebben een onderlaag nodig die de dekvloer egaliseert.

Welke houten vloer kan ik het beste kiezen?

Kies je voor hout of parket, let dan op het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Houten vloeren van vloerdelen en strokenparket gaan langer mee dan parket van samengesteld hout (lamelparket), omdat het laatste slechts enkele malen geschuurd kan worden. De productie van lamel- en fineerparket kost bovendien meer energie terwijl ze minder makkelijk zijn te hergebruiken. Een vloer afwerken met een water gedragen olie, was of lak heeft als voordeel dat er minder vluchtige organische stoffen in huis vrij komen.

Welke vloerbedekking past het beste bij vloerverwarming?

Bij vloerverwarming zijn harde vloeren de beste keuze voor comfort en energie efficiëntie. Deze worden gemaakt van natuursteen, keramiek of beton (gegoten woonbeton of cementgebonden tegels). De productie van een vloer op basis van beton is doorgaans minder energie-intensief dan die van natuursteen en keramiek, terwijl de vloer lang kan meegaan (vaak langer dan de verwachte gebruiksduur). Kiezen voor tegels met het Europese Ecolabel heeft als voordeel dat de productie zo min mogelijk landschapsschade teweeg brengt en er spaarzaam met energie wordt omgegaan.

Is een wollen tapijt een milieuvriendelijke keuze?

Een tapijt van wol is qua gebruikskarakteristieken te vergelijken met andere tapijten, maar heeft enkele milieunadelen bij zijn productie, die tapijten van andere materialen doorgaans veel minder hebben: de schapenhouderij kost veel ruimte, zorgt voor landschapsaantasting en vermesting van oppervlaktewater, en heeft een hoge broeikasgasuitstoot (net als koeien stoten schapen methaan uit).

Kan ik beter kiezen voor linoleum of voor zeil?

Het verschil tussen linoleum en zeil is de grondstof: linoleum wordt gemaakt van plantaardig materiaal, en zeil (viny) van kunststof. De milieugevolgen zijn zo verschillend, waardoor niet is te zeggen welke van de twee milieuvriendelijker is. Een linoleumvloer met Milieukeur garandeert dat het linoleum zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd is. Er wordt o.a. gelet op de energiebesparende maatregelen en het afvalmanagement van de fabrikant.

Recent bekeken