Klus bewust water besparen

Nederland is een waterland. Is water besparen nog steeds nodig?

Hoewel Nederland veel water heeft is waterbesparing zinvol, zeker in droge perioden. Verdroging van bodems bedreigt de Nederlandse natuur, die op veel plaatsen vochtminnend is. Te lage grondwaterstanden is voor specifieke soorten vegetatie nadelig. Zeldzame soorten verdwijnen, meer algemene soorten komen er voor in de plaats. Circa 40 % van de inheemse planten in Nederland wordt bedreigd door verdroging.

Wat is zuiniger: een douche of een bad nemen?

Een bad kost doorgaans meer water dan een douche. Bij een douchebeurt van 8 minuten gebruik je met een normale douchekop 68 liter warm water, met een waterbesparende kop 54 liter. Ter vergelijking: een warm bad kost minimaal het dubbele: 120 liter water. Hoe kleiner het bad, hoe minder water en energie nodig is. Als je graag lang in bad ligt, overweeg dan isolatie van het bad, zodat het water langer warm blijft. Het bad kan bijvoorbeeld worden geïsoleerd met glaswol, steenwol of thermoskussens. Een kunststofbad koelt minder snel af dan een geëmailleerd, metalen bad.

Hoeveel bespaart een waterbesparende douchekop?

Douchen met een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop kost die 54 liter. Let bij aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter per minuut.

Hoe kan ik nog meer water / energie besparen in de badkamer?

Korter douchen: De douche is de grootste waterverbruiker in huis. Door iets minder lang te douchen en een spaardouche te gebruiken, kun je eenvoudig elke dag water en energie besparen zonder in te leveren op comfort. Een douchecoach of timer kan je helpen om een minuutje eerder onder de douche vandaan te stappen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas.

Zuinige kranen: Tappunten die zuinig omgaan met water zijn een milieuvriendelijke keuze. Winst is er vooral bij tappunten waar warm water wordt getapt. Daar wordt dan water én energie bespaard. Kies een kraan met of waarin je een volumestroombegrenzer kan zetten.
De volumestroombegrenzers kunnen worden toegepast als de maximale werkdruk niet hoger dan 1000 kPa is en de watertemperatuur niet hoger dan 90°C is. en kunnen worden gemonteerd.

Thermostaatkraan: Een thermostaatkraan voor douche of bad vergroot het comfort en bespaart water en energie. Op een thermostatische mengkraan zit een aparte knop om de gewenste temperatuur in te stellen. Je hoeft dus niet zelf warm en koud water te mengen.
Het water heeft eerder de gewenste temperatuur.

Zuinig toilet: Als je nog geen spoelonderbreker heeft, kun je zelf eenvoudig een spaarknop (of spoelonderbreker) op de toiletstortbak monteren (kosten vanaf 7 euro). Dat bespaart 8.000 liter water per jaar. Overweeg bij verbouwing of vervanging van jouw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat je 30.000 liter water per jaar bespaart.

Recent bekeken