stappenplannen
Rioolafvoer

Rioolafvoer

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Welke doorsnede een rioolafvoerbuis moet hebben, hangt af van de hoeveelheid water die moet worden afgevoerd. De afvoerbuis voor een wasmachine moet snel veel water afvoeren en moet dus  breder zijn dan die voor een toiletwastafel.

Bekijk de benodigheden
Afmeting 32/40 mm

Afmeting 32/40 mm

Geschikt voor toiletwastafel, lekwaterafvoer en overstort trechter.
Afmeting 40/50 mm

Afmeting 40/50 mm

Geschikt voor wastafel, douche zonder opstand en bidet.
Afmeting 50/75 mm

Afmeting 50/75 mm

Geschikt voor wasmachine, vaatwasmachine en keukengootsteen.
Afmeting 75 mm

Afmeting 75 mm

Geschikt voor ligbad, douche met opstand en vloerput.
Afmeting 110 mm

Afmeting 110 mm

Geschikt voor het toilet.

Gas- en waterleiding aanleggen

 

Laat het aanleggen van gasleidingen bij voorkeur over aan een vakman. Gas is een zeer ontbrandbaar product, dus de leiding in uw huis moet 100% betrouwbaar zijn.

 

Als u zelf uw gas- en waterleiding gaat aanleggen, dan hebben we de volgende tips voor u:

 

  • Bij de aanleg van een gas- of waterleiding kunt u kiezen voor verbindingsstukken die u moet solderen of van uitvoeringen die zijn voorzien van knelfittingen. Deze laatste hebben onze voorkeur. Ze werken niet alleen makkelijker en sneller, maar u hoeft ook geen brander te gebruiken. Dat is vooral prettig als u in kruipruimten werkt, waar droog afval en stof door de vlam gemakkelijk in brand kunnen vliegen.
  • Zorg dat een gasleiding die in de muur weggewerkt wordt, onder de vloer door loopt of door een muur heen gaat, door een PVC mantel geleid wordt. De uiteinden daarvan moeten in de kamer uitkomen, zodat zich geen gasbel kan vormen in de muur of onder de vloer. 
  • Test de verbindingen in een gasleiding zorgvuldig met een kwastje, gedrenkt in een zeepsop-oplossing. Breng het sop rondom de verbinding aan, ook aan de achterkant. 
  • Heeft u zelf nieuwe gasleidingen aangelegd of bent u verhuisd naar een oudere woning? Vraag het energiebedrijf altijd om het leidingennet te testen op onder meer lekkages.

 

klus bewust logo