stappenplannen
Schoorsteen repareren

Schoorsteen repareren

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De schoorsteen vormt een zwakke plek in de verdediging tegen regenwater. Met name in oudere huizen zijn vochtplekken op plafond en muur rondom de schoorsteen dan ook een bekend verschijnsel. Is de schoorsteen gescheurd of zo verweerd dat de bakstenen poreus geworden zijn, dan is afbreken en opnieuw opbouwen de enige remedie. Dat is werk voor de vakman.

Zijn alleen de voegen van het metselwerk verweerd, is de mortellaag boven op de schoorsteen gescheurd of zijn de loodslabben bij de dakdoorvoer beschadigd? Dan kunt u het euvel zelf verhelpen.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Bekijk de benodigheden
01

Voegen vernieuwen

Hak de oude voegen 1 cm diep uit, met behulp van een steenbeitel.

Tip!
Denk aan uw veiligheid: Gebruik bij werken op hoogte deugdelijk klimmateriaal en stevige schoenen. Draag bij hak- en breekwerk werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Voorzie de steenbeitel van een rubberen
beschermkapje, voor het geval u misslaat.

02

Voegen borstelen

Borstel de voegen met een staalborstel schoon en maak ze nat met behulp van een natgemaakte zachte borstel.
03

Specie aanmaken

Maak een voorraad specie aan. Voeg zoveel water toe tot een stevige ‘aardevochtige’ massa ontstaat waar u een bal van kunt vormen.

Tip!
Het is lelijk als de nieuwe voegen in kleur afwijken van de rest. U kunt de tint van de voegspecie aanpassen door er kalk doorheen te mengen. Eerst uittesten: het resultaat is pas na uitharding
goed te beoordelen.

04

Voegen vullen

Vul de voegen met behulp van een voegspijker. Verwijder de overtollige specie en veeg de voegen na met een natte borstel.

Tip!
Gebruik een voegplankje. Dit heeft opstaande randen, voorzien van een gleuf met de dikte van de voeg. U legt een voorraad specie op het plankje en duwt deze met de voegspijker door
de gleuf de voeg in.

05

Mortellaag repareren

Hak de beschadigde stukken mortel voorzichtig los met behulp van een steenbeitel. Borstel de plek schoon met een staalborstel en maak hem nat.
06

Repareren beschadigde deel

Maak de specie aan. Voeg zoveel water toe tot een redelijk stijve massa ontstaat.
Repareer hiermee het beschadigd deel van de mortellaag. Zorg dat het vernieuwde stuk licht schuin afloopt, voor de afwatering. Strijk de plek glad met een troffel en een uurtje later nogmaals met een natgemaakte borstel.

Tip!
Is de conditie van de hele mortellaag twijfelachtig, vervang hem dan in zijn geheel. Daar is echter meer cement voor nodig dan op het eerste gezicht lijkt: u heeft al gauw twee zakken nodig!

Uw schoorsteen staat elke dag bloot aan weer en wind. U maakt de mortellaag sterker door extra cement door de specie te mengen. Dit is te koop in kleine verpakkingen.

07

Loodslabben vervangen

Verwijder het oude lood. Krab de voegen waarin de loodslabben vast zaten 1 cm diep uit.

08

Lood knippen

Knip het lood voor de opstaande rand op maat met een blikschaar. Maak de rand 2 cm breder dan nodig en vouw hem over de hele lengte 1 cm om. Steek het lood met de omgeslagen rand in de uitgehakte voeg.
09

Lood verknippen

Knip een strip lood af van 1 cm breed. Knip deze in een aantal stukken en rol die op tot loodproppen. Klem de opstaande loodrand in de voeg vast door met een hamer hier en daar een loodprop in de voeg te slaan.
10

Voeg vullen

Maak de voegspecie aan. Gebruik zoveel water tot een stevige, aardevochtige massa ontstaat. Vul de voeg hiermee, met behulp van een voegspijker.
11

Loketten op maat knippen

Knip vervolgens de zogenaamde 'loketten' op maat. Bevestig deze op dezelfde manier in de bovenliggende uitgehakte voegen. Zorg ervoor dat ze aan de onderkant 2 cm over de opstaande loodrand heen vallen.

Tip!
Gebruik de oude loketten als mal bij het maken van de nieuwe.

Voorzie elk rookkanaal van een regenkapje. Dit
voorkomt dat de schoorsteen van binnenuit
verweert door regenwater en dat vogels hem
ontdekken als een comfortabele plaats om
te nestelen!

Bescherming

 

Ogen, oren, handen en voeten zijn kwetsbaar en moeten bij risicovolle klussen goed worden beschermd. Een veiligheidsbril of ruimzichtbril beschermt de ogen, een gewone bril doet dat niet. Het voordeel van een ruimzichtbril is dat deze ook geschikt is voor brildragende klussers, doordat deze over uw eigen bril passen. Bovendien biedt de ruimzichtbril meer bescherming aan de zijkanten. Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar als een soort hoofdtelefoon en als oorpluggen. De keuze hangt af van de klus die u uitvoert.

 

Bij langdurig breek - of schuurwerk komt veel stof vrij en dat is slecht voor uw longen. Gebruik bij deze klussen altijd een fijnstofmasker. Gebruikt u bij het klussen schadelijke gassen, oplosmiddelen en brandbare vloeistoffen, zoals aceton en terpentine, dan heeft u een masker nodig met een verwisselbaar filter. In deze situaties moet u bovendien de werkruimte goed ventileren!

 

Stevige, goed afsluitbare kleding is vooral bij breek - of sloopwerk onmisbaar. Omdat gewone schoenen en sportschoenen geen bescherming bieden als er zware voorwerpen op uw voet vallen, doet u er goed aan bij dit soort klussen veiligheidsschoenen te dragen die zijn voorzien van verstevigde neuzen.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (11)