close

Barbecues

Bekijk de TOP 10

BBQ kopen bij GAMMA

Op zoek naar een barbecue? Bij GAMMA heb je veel keus. We hebben alles, van klassieke houtskool bbq's tot de meest luxe buitenkeukens en gasbarbecues. Of je nu een goedkope bbq zoekt of zweert bij een bekend merk. Hieronder leggen we uit wat de verschillen tussen de bbq's zijn.
De meeste barbecues zijn meteen online te bestellen. Liever eerst in handen hebben? Doe dan de voorraadcheck om te kijken of de bbq van jouw keuze te zien is in jouw lokale GAMMA-bouwmarkt.
Welke keuze je ook maakt: over één ding zijn we het eens. Niets is leuker dan gezellig samen barbecueën in de tuin of op je balkon. Heb je al een goede bbq? Ook voor bbq benodigdheden en gasflessen kun je bij GAMMA terecht.

Welke BBQ moet je hebben?

Hier zijn de verschillende soorten barbecues en hun belangrijkste kenmerken:

  • Houtskoolbarbecue: het 'echte' ouderwetse barbecueën met de typische rook barbecuesmaak.
  • Gasbarbecue: binnen 10 minuten klaar voor gebruik, makkelijk temperatuur regelen, minder rook.
  • (Een buitenkeuken is een grote versie van een gas bbq.)
  • Skottelbraai: een platte gasbbq waar vaak ook allerlei pannen bij horen - meer dan bbq'en alleen dus.
  • Elektrische barbecue: nog sneller klaar voor gebruik, kleinste kans op verbrand vlees, nauwelijks rook, maar je mist de bbq smaak.

Verschil gasbarbecue en buitenkeuken

Het verschil is niet heel duidelijk te maken. Wel is duidelijk: hoe groter de gasbbq, hoe meer kans dat hij een buitenkeuken wordt genoemd. Bij buitenkeukens let je daarom ook vooral op het aantal pitten of branders dat hij heeft. Hoe meer branders, hoe volwaardiger de keuken. Je hebt in feite een heel gasstel buiten staan, dat je normaal in huis zou hebben.
De 'gewone' gasbarbecue kan ook klein zijn. Zo heeft Weber hele leuke compacte gasbbq voor op het balkon of om makkelijk mee te nemen naar het park.

Skottelbraai kopen?

Snel populair geworden, vooral op de camping. Een skottelbraai is een vrij platte gasbarbecue. Van oorsprong is dit apparaat Zuid-Afrikaans: 'skottel' betekent schotel, en 'braai' is barbecue. De skottelbraai is ideaal voor op de camping. Er horen allerlei soorten bakplaten, grilplaten en pannen bij. Vaak bijvoorbeeld ook een paella-pan. Met een skottelbraai kun je dus veel meer dan alleen barbecuen, en hij is niet zo groot als een buitenkeuken. Vandaar dat hij erg handig is als je gaat kamperen.

Elektrische BBQ kopen?

Ook de elektrische barbecue heeft zich steeds verder tot volwaardige bbq ontwikkeld. Het is natuurlijk ook supermakkelijk te regelen, net als een elektrisch gasfornuis. Je vlees kan bijna niet aanbranden (in elk geval niet door direct vuur) en je hebt niet of nauwelijks last van rookontwikkeling. Maar je mist dus ook de rooksmaak in je vlees, vis of vega bbq eten. Voordeeltje: hij is het makkelijkst schoon te maken. Nadeeltje: zonder stopcontact wordt het moeilijk.

Smoker bbq kopen?

Over rook gesproken: er zijn mensen die vinden het vlees van een gewone bbq nog niet rokerig genoeg. Voor die mensen is de smoker barbecue uitgevonden. Die extra rooksmaak komt in het eten door speciale houtsnippers in je (gesloten) smoker te laten meeroken. Er zijn vele soorten en 'smaken' van die snippers, bijvoorbeeld verschillende Weber houtsnippers. Die bepalen hoe je vis, groente of vlees smaakt. Leuk om uit te proberen. Het lijkt een beetje op whiskey proeven.
Een smoker bbq is ook te gebruiken als 'gewone' barbecue, als je even geen snippers hebt of wilt.

Weber bbq kopen?

Dan de merken. Het bekendste merk onder de barbecue'ers is Weber. Het merk werd beroemd door zijn bolvormige bbq met deksel, op een frame met drie poten, waarvan twee poten een wiel hebben. Stevig en toch lekker makkelijk te verplaatsen dus. Deze 'Weber original kettle' is nog steeds populair, en blijft een icoon onder de barbecues. En niet alleen vanwege de looks: door het grillen onder een deksel wordt het vlees extra lekker. Het droogt niet uit (de sappen verdampen niet) en heeft een kleinere kans te verbranden.

Weber gas bbq

Inmiddels heeft Weber vele andere bbq-lijnen. Vooral de Weber gas bbq is populair. En dan vooral de grote gasbarbecue, oftewel de Weber buitenkeuken. Maar ook de vaak wat kleinere elektrische barbeque. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en maten. Eén ding is gelijk gebleven: het deksel. Want dat maakt je vlees toch het allerlekkerste. Door het deksel blijft je vlees sappig en heb je veel minder kans op steekvlammen die het vlees of de vis verbranden. En wat ook voor alle Webers geldt: ze hebben allemaal de hoogste kwaliteit.

Barbecook kopen

Ook het merk Barbecook heeft zijn sporen verdiend. De poot van de klassieke Barbecook bbq is eigenlijk een soort schoorsteen, die erg goed zuurstof van onderen aantrekt. Daardoor is deze houtskool bbq relatief snel warm. Je kunt de zuurstoftoevoer regelen door de luchtopening te vergroten of te verkleinen.
Net als Weber heeft ook Barbecook zijn range bbq's flink vergroot: er zijn nu ook Barbecook gas bbq's, Barbecook buitenkeukens en gesloten barbecuesystemen.