Telkens bij je ouders aankloppen als je een schroevendraaier of hamer nodig hebt, dát gaan we niet doen natuurlijk. Met dit basisgereedschap pak je elke huis-tuin-en keukenklus gewoon zelf aan: stel dus snel je eigen basisgereedschapskist samen!

De hamer op zijn kop: zo kies je jouw eerste gereedschap

Volle goede moed stap je de bouwmarkt in: jij gaat eens even wat basisgereedschap uitzoeken. Appeltje, eitje – toch? Eenmaal aangekomen bij het gereedschap raak je lichtelijk verward: steekbeitels, gutsen, holpijpen, kopkniptangen, koevoeten en lijmklemmen… Waar moet je beginnen? Ho, ho, niet weglopen! We gaan deze klus klaren en wel zo: wij hebben hieronder een lijst voor jou samengesteld met het ultieme basisgereedschap. Het is daarnaast slim om:

  • Niet te veel te kopen: houd het echt bij de basis, je kunt altijd iets extra’s halen voor een specifieke klus of gereedschap huren.
  • Kies voor kwaliteit: ga je in de toekomst regelmatig klussen? Of wil je alleen af en toe een schilderij ophangen? Mocht je jezelf als echte doe-het-zelver zien, investeer dan in goed gereedschap. Zo gaat je gereedschap gerust je hele leven mee.
  • Koop een gereedschapskist die wél op de groei is: zo kun je over de jaren je verzameling uitbreiden.

De ultieme lijst: dit basisgereedschap moet je in huis hebben

Schroevendraaiers: Kies voor een set met de meest gebruikte schroevendraaiers: kruiskop (of Philips schroevendraaier), een sleufschroevendraaier (of platte schroevendraaier), en een Torx schroevendraaier (een stervormige schroevendraaier). Lees meer over schroevendraaiers in ons klusadvies Schroevendraaiers.

Hamer: Met een klauwhamer van 225 gram zou je de meeste klussen in en om het huis moeten kunnen doen. Een zachte grip is extra fijn als je meerdere klussen moet doen: je handen zullen je dankbaar zijn. Draag altijd een veiligheidsbril om te voorkomen dat je rondvliegende deeltjes in je ogen krijgt!

Rolbandmaat: Meten is weten, dat weet jij ook. Een goede rolbandmaat is dan ook je beste klusmaat. Dit exemplaar heeft een magnetische haak en is 8 meter lang. Extra makkelijk in gebruik!

Tangen: Er zijn heel veel soorten tangen te koop. Maar jij laat je niet gek maken: kies in de basis voor een nijptang (om bijvoorbeeld spijkers te verwijderen) en een combinatietang (vastpakken, buigen, knippen).

Goed afbreekmes: Altijd handig om bepaalde dingen kaarsrecht mee af te snijden. Zorg dat je altijd een set nieuwe mesjes op voorraad hebt en gebruik geen botte mesjes.

Steek- en ringsleutels: De sleutel tot succes: een goede set steek- en ringsleutels om veel kracht te zetten op een moer of een bout. Lees meer over sleutels in ons klusadvies.

Laserwaterpas: Om te zorgen dat planken en andere zaken récht gemonteerd worden, komt een laserwaterpas goed van pas. Doordat de laserwaterpas een duidelijk zichtbare lijn projecteert, kun jij je handen vrij houden.

Plamuurmes: Een klein plamuurmes is multifunctioneel: je kunt er plamuur mee aanbrengen, maar ook oude verf mee afschrapen.

Veiligheidsbril: We zeiden het hierboven al: een veiligheidsbril is essentieel als je zuinig bent op je ogen. Zet de bril altijd op!

Accuschroefboormachine: Met een accuschroefboormachine kun je alle klusjes in huis aan: schroeven verwijderen of juist dingen in elkaar zetten, door hout of metaal boren – geen probleem. Kies voor een basismodel, zoals deze accuschroefboormachine van GAMMA huismerk. Je leest nog meer over boren op onze Klusadvies pagina.

GAMMA klauwhamer stalen steel 225 gram
Uitstekend beoordeeld
17 klantreviews
Met behulp van de stalen GAMMA klauwhamer van 225gram slaat u nagels en spijkers in objecten. De klauw maakt het ook mogelijk om nagels en spijkers uit materialen te trekken. U ... Met behulp van de stalen GAMMA klauwhamer van 225gram slaat u nagels en spijkers in objecten. De ...
12.
59
Bekijk alles in klauwhamer
GAMMA rolbandmaat met magnetische haak 8 meter
2 klantreviews
De GAMMA rolbandmaat van 8meter is geschikt voor zowel hobbymatig als professioneel gebruik. De geijkte rolmaat heeft een met nylon beschermde maatband. Dit zorgt voor een lange... De GAMMA rolbandmaat van 8meter is geschikt voor zowel hobbymatig als professioneel gebruik. De g...
17.
99
Bekijk alles in rolbandmaat
GAMMA nijptang 180 mm
1 klantreview
Met deze 180mm lange GAMMA-nijptang trekt u nagels uit, bijvoorbeeld uit hout. Daarnaast is de nijptang geschikt voor het knippen van middelhard draad met een dikte tot 1,6mm. D... Met deze 180mm lange GAMMA-nijptang trekt u nagels uit, bijvoorbeeld uit hout. Daarnaast is de ni...
12.
89
Bekijk alles in nijptang
GAMMA afbreekmes 18 mm
5 klantreviews
Het afbreekmes van GAMMA is gemaakt uit een combinatie van kunststof en metaal, waardoor het tegelijkertijd licht en comfortabel in de hand ligt én doeltreffend snijdt. Geschikt... Het afbreekmes van GAMMA is gemaakt uit een combinatie van kunststof en metaal, waardoor het tege...
6.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in afbreekmes
Bosch kruislijnlaser universal level 2 sticker sticker
6 klantreviews
Of je nu sierranden aanbrengt, spotjes monteert of rachelwerk plaatst, de compacte UniversalLevel 2 kruislijnlaser van Bosch zorgt ervoor dat je vanaf nu altijd weet waar je moe... Of je nu sierranden aanbrengt, spotjes monteert of rachelwerk plaatst, de compacte UniversalLevel...
79.
99
Bekijk alles in kruis-/lijnlaser
GAMMA plamuurmes 120 mm
Uitstekend beoordeeld
22 klantreviews
Het GAMMA plamuurmes 120 mm heeft een gewaxte houten handgreep en een blad vervaardigd uit gehard staal. Het basis plamuurmes is geschikt voor het aanbrengen van plamuur op vlak... Het GAMMA plamuurmes 120 mm heeft een gewaxte houten handgreep en een blad vervaardigd uit gehard...
5.
49
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in plamuurmes

Recent bekeken