Verbouwing plannen? Met dit 3-stappenplan staat jouw plan als een huis

Ga je binnenkort verbouwen en lijkt een verbouwing plannen jou een helse taak? Geen zorgen, zolang je dit plan maar opdeelt in hapklare brokken, komt alles goed. Hoe je dit doet? Volg ons stappenplan en plan je verbouwing in 3 stappen.

1: Zet je eisen en wensen op een rij

Er zijn verschillende beweegredenen voor een verbouwing: misschien heb je een oud huis gekocht maar je zie al voor je hoe dit een droomhuis wordt, misschien leef je al een tijd met de wens voor een open keuken, misschien moet de zolder nu toch echt eens afgewerkt worden. Terwijl je gaat fantaseren en avondenlang al scrollend inspiratie opdoet op je tablet, worden de plannen steeds wilder. Maar zodra het tijd wordt om écht een plan te maken voor je verbouwing, is het slim eens goed te gaan zitten voor je wensen en eisen.

Bedenk bij al je wensen telkens eerst waaróm je dit wil, en maak vervolgens een onderscheid tussen eisen - deze zet je bovenaan - en wensen. Door na te denken over het waarom, ga je dieper in op bepaalde wensen en ‘land’ je weer een beetje op aarde: is dit echt nodig? Wat je overhoudt is een lijst met zaken die je absoluut wil terug zien straks (je eisen) en dingen die leuk zouden zijn, maar niet noodzakelijk.

2: Bepaal je budget

Doordat je nu een duidelijk plan van eisen en wensen hebt, kun je hier ook je budget op afstemmen. Zorg dat je eisen in ieder geval onderdeel van je budget zijn, en houd deze als leidraad. Dit voorkomt dat je gaandeweg in de verleiding komt om allerlei onnodige extra’s te laten aanrukken, en straks geen geld meer hebt voor de noodzakelijke onderdelen. Mocht je tegen het einde van de verbouwing nog wél ruimte in het budget hebben, dan kun je altijd kijken of je nog een paar wensen kunt realiseren. Je budget stel je als volgt samen:

• Bepaal hoeveel je wil uitgeven aan de verbouwing.
• Ga je de verbouwing financieren? Plan dan op tijd een aantal afspraken in met de bank: het kan soms tussen de zes en acht weken duren om de financiering rond te krijgen.
• Vraag verschillende offertes op bij verschillende aannemers. Aannemers bouwen de offerte vervolgens op aan de hand van stelposten: dit zijn schattingen van de verschillende kosten, maar deze zijn vaak aan de lage kant. Houd dus altijd een slag om de arm en plan je budget ruim. Probeer in te schatten welke aannemer de meest realistische schatting maakt. Je hebt er niks aan als het enorm goedkoop lijkt op papier, maar drie keer zo duur uitvalt in de realiteit.

3: Kies de juiste aannemer en houd intensief contact tijdens de verbouwing

Disclaimer: de beste aannemer is níet altijd de goedkoopste. Zodra je besluit met een persoon in zee te gaan, moet er een contract getekend worden. Lees de voorwaarden goed door: werken deze ook in jouw voordeel of alleen in die van de aannemer? Teken dus niet zomaar. Je kunt er gerust een paar nachtjes over nadenken zodat je alles rustig kunt doornemen.

Vervolgens is het gedurende de verbouwing goed om intensief contact te houden. Als je niet tijdelijk ergens anders woont, ga dan regelmatig even langs. Of plan een paar telefoontjes in tijdens de lunch. Het is altijd een goed idee om voor wat koffie te zorgen: kleine moeite, maar dat kan net het verschil maken tussen een extra tegelwandje zonder meerprijs of niet.

Klusadvies nodig?

Ben je van plan om ook een aantal klussen zelf aan te pakken? Wees realistisch en doe het alleen als je écht weet dat je het kan. Anders kost het alleen maar meer tijd en geld. Mocht je nog wat extra tips kunnen gebruiken, neem dan onze Klusadvies pagina eens door. Hier vind je heel veel praktische informatie en stappenplan voor verschillende klussen.

De GAMMA webshop: vandaag besteld, morgen in huis
Bestel alles via onze webshop en je krijgt je klusspullen gewoon thuis bezorgd! De voordelen:
• Op een werkdag voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd (dit geldt alleen voor artikelen die op voorraad zijn).
• De meeste artikelen gratis bezorgd bij een GAMMA-bouwmarkt bij jou in de buurt.
• Pakketten van PostNL gratis thuisbezorgd bij bestellingen vanaf 40 euro.
• Gratis retourneren in de bouwmarkt.
• 30 dagen bedenktijd.

Recent bekeken