Zolder verbouwen? Zo benut je deze ruimte optimaal

Ga je de zolder verbouwen? Speelruimte, kantoor, kinderkamers of ‘chill’ ruimte – met een zolder kun je veel kanten op. Maar wat past bij jou? Het dak gaat eraf met deze 4 ideeën voor de zolder: zo benut je deze ruimte optimaal.

Van rommelhok tot leefruimte

Gebruik jij de zolder nu ook voornamelijk als opslagruimte of washok? Je bent niet de enige. Toch is dat best zonde: de zolder kan echt een waardevolle toevoeging zijn aan je leefruimte. Daarbij heeft een zolderruimte altijd een knus tintje, vind je niet? Soms heb je alleen nét dat beetje inspiratie nodig om op een goed idee te komen. Bekijk daarom snel deze innovatieve ideeën voor de zolder!

4 Ideeën voor iedereen die de zolder wil verbouwen

1. Een kantoor aan huis

Misschien werk je een dag per week thuis, ben je zzp’er en werk je altijd vanuit huis, of heb je naast je baan ook een professionele hobby waar je graag een speciale ruimte voor zou willen. Zoek het op zolder! Juist een ruimte met schuine wanden en gekke, unieke hoekjes kan een geweldig kantoor aan huis vormen. Probeer met de ruimte te werken: als de kale ruimte een industriële uitstraling heeft, is het misschien gaaf om dat thema door te voeren in je kantoor. Het is wel prettig als je voldoende daglicht binnenkrijgt in je kantoor, dus overweeg om een dakraam te plaatsen.

2. Zolder verbouwen tot slaapkamer of logeerkamer

De zolder kun je ook prima gebruiken als (kinder)slaapkamer of logeerkamer. Jonge kinderen vinden het vaak leuk om echt een eigen verdieping te hebben. En als je regelmatig de kleinkinderen over de vloer hebt, is een apart slaapgedeelte op zolder ook handig. Als je echt ambitieus bent kun je er zelfs over nadenken om een badkamer te plaatsen, zodat de kinderen en gasten een eigen helemaal een eigen plek hebben.

3. ‘Chill’plek voor tieners

Dit idee werkt twee kanten op: jij hoeft niet de hele middag tegen twee hangende pubers op de bank aan te kijken, en jouw pubers hoeven niet de hele middag jouw ideeën aan te horen (“Ga anders lekker een rondje fietsen!” “Maaahaam.”) Op zolder hebben ze het rijk alleen (wel even duidelijke regels opstellen vooraf) en kunnen ze naar hartenlust gamen, films kijken, of nou ja, wat doet ‘de jeugd’ al wel niet tegenwoordig? Maak er een echte loungeruimte van met grote banken, een zitzak, een tv hoek en misschien een biljarttafel, DJ mix-tafel, of pingpongtafel (kijk eens bij de kringloop!).

4. Hobbykamer: minder schermtijd, meer doe-tijd!

Extra leuk als je nog jongere kinderen hebt: maak van de zolder een echte creatieve studio. Hier mag geknoeid, gespetterd en gekalkt worden. Zorg voor reinigbare muurverf op de muur zodat je er snel een doekje overheen kan halen, of bedek één wand met schoolbordverf. Maak verschillende knusse hoekjes op zolder; een schilderhoek, een bureau om sieraden te maken of modelbouwvliegtuigjes te lijmen, een kleitafel – wat je maar wil. Meteen een mooie reden om ze bij die tablets weg te houden.

Recent bekeken