Bij het verduurzamen van je woning komen de nodige kosten kijken. Dit kan voor sommigen een drempel zijn om hiermee te beginnen. Om het investeren in een duurzame woning te stimuleren, geeft de overheid subsidies voor onder meer isolatiemaatregelen en duurzame energie. Zo worden de kosten van verduurzamingsmaatregelen omlaag gebracht. Blijft er nog een bedrag over? Daarvoor zijn verschillende financieringsopties beschikbaar.

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): duurzaam verwarmen
Ben je woningeigenaar en heb je minimaal twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren na 15 augustus 2019? Dan kun je subsidie krijgen. Deze subsidieregeling (voorheen SEEH) is per 1 januari 2021 samengevoegd met de ISDE-regeling. Als tweede maatregel kun je daarom ook kiezen voor een duurzame manier van verwarmen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Bij het drastisch verduurzamen van de woning ontvang je een bonussubsidie. 

Belangrijkste voorwaarden:
- Zelf eigenaar en bewoner van de woning  
- Minimaal twee (isolatie)maatregelen, zoals dak-, gevel-, muur- of vloerisolatie
- Ook te combineren met duurzaam verwarmen: zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet
- Laten uitvoeren door een erkende isolatieprofessional
- Laat je je huis verduurzamen met zelfgekochte materialen, check dan hier of de producten onder de subsidieregeling vallen.
- Alleen bestaande bouw (geen nieuwbouw of aanbouw) 

Ben je klant van Pluimers (partner van GAMMA)? Dan doen zij het aanvragen van deze subsidie kosteloos voor jou.

Met de ISDE-regeling was het al mogelijk om subsidie te krijgen voor een warmtepomp of zonneboiler. De subsidiehoogte voor een warmtepomp hangt af van het type en vermogen. Bij een zonneboiler is dit afhankelijk van de vermogensvraag van het huishouden. Per 1 januari 2021 is ook de aansluiting op het warmtenet aan deze subsidieregeling toegevoegd.

BTW terugvragen op zonnepanelen
Als particulier kan je de btw terugvragen van de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Je krijgt de btw alleen terug als je je bij de Belastingdienst aanmeldt als ondernemer. Je bent dan je eigen energiebedrijf. Over de stroom die je opwekt moet je wel btw betalen. Dit is slechts een klein bedrag, waardoor je onder de kleine ondernemersregeling valt. Sungevity (partner van GAMMA) kan dit voor jou regelen. 

Financiering 

Je woning verduurzamen is een slimme investering die je meestal terugverdient met een lagere energierekening. Maar in dat verduurzamen moet je wel eerst investeren! Je kunt hiervoor je spaargeld gebruiken, subsidie aanvragen om de verduurzaming van je woning meefinancieren in je hypotheek.

Spaargeld
Spaargeld op de bank levert op dit moment weinig rendement op. Investeer een deel van je spaargeld daarom in het verduurzamen van de woning. Zo bespaar je op energiekosten en stijgt de woningwaarde. Toch kan een lening soms voordeliger zijn. Dit komt bijvoorbeeld doordat spaargeld vast in de woning zit (spaargeld dat je nergens anders voor mag gebruiken). Wat je het best kunt doen? Dit hangt af van de kosten en rente van de lening, je inkomen, hoeveelheid spaargeld en je (financiële) buffer.

Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening sluit je als woningeigenaar een lening af tegen een gunstige rente voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Met deze lening leen je minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Vaak is de besparing op energiekosten al genoeg om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Let op: aan zonnepanelen mag je maximaal 75% van het leenbedrag besteden, de overige 25% moet je in een andere maatregel investeren. Vraag de lening aan bij het Nationaal Warmtefonds.

Lees meer

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing
Voor energiebesparing mag je extra lenen: tot 6% van je woningwaarde met een maximum van €9.000,-. Je hypotheeklasten worden hierdoor hoger, maar je energiekosten zijn lager en de woningwaarde stijgt. Gebruik deze financieringsoptie voor het energiezuinig maken van een huidige of nieuwe woning. Of koop met de financiering een energiezuinige woning. Is jouw woning inmiddels meer waard dan toen je deze kocht? Zet dan je overwaarde in om je woning te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld jouw hypotheek verhogen of oversluiten.

In tegenstelling tot de Energiebespaarlening is de looptijd van een hypotheek langer, waardoor het maandbedrag lager is. Houd er wel rekening mee dat niet alle hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om extra te lenen voor energiebesparing bieden. De adviseurs van De Hypotheekshop kunnen jou hier meer over vertellen.

Rentekorting
Er zijn ook geldverstrekkers die ‘groene’ klanten belonen met een lagere hypotheekrente. Woningen die na verduurzaming aantoonbaar het juiste energielabel hebben, komen bij sommige geldverstrekkers in aanmerking voor een duurzaamheidskorting, oftewel rentekorting. Je hypotheekrente wordt dan dus verlaagd, waardoor je minder maandlasten hoeft te betalen.

De Hypotheekshop vertelt je meer
Wil jij je woning flink verduurzamen maar weet je niet waar je moet beginnen? De Hypotheekshop helpt jou graag op weg. Samen met de adviseur bespreek je hoe jij jouw klus het beste kunt financieren. Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek

Recent bekeken