Financiering en subsidies

De kosten voor het verduurzamen van een woning zijn vaak de grootste drempel voor consumenten. Om consumenten te stimuleren te investeren in een duurzame woning geeft de overheid subsidies voor o.a. isolatiemaatregelen en duurzame energie. Met subsidies worden de kosten van verduurzamingsmaatregelen omlaag gebracht. Voor het bedrag dat overblijft zijn verschillende financieringsopties beschikbaar. 

Subsidies

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): isolatie
Als woningeigenaar kan je subsidie krijgen wanneer je minimaal twee isolatiemaatregelen hebt laten uitvoeren na 15 augustus 2019: dak-, spouwmuur-, gevel-, vloerisolatie en isolatieglas. Per 1 januari 2021 kan je ongeveer 20% van de investeringskosten terugkrijgen als subsidie. Deze subsidieregeling (voorheen SEEH) is per 1 januari 2021 samengevoegd met de ISDE-regeling, waardoor je als tweede maatregel ook kan kiezen voor de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op warmtenet. Bij het drastisch verduurzamen van de woning kan een bonussubsidie worden ontvangen. 

Belangrijkste voorwaarden:
- Zelf eigenaar en bewoner van de woning  
- Minimaal twee (isolatie)maatregelen  
- Laten uitvoeren door een aannemer installateur 
- Alleen bestaande bouw (geen nieuwbouw of aanbouw) 

Klanten van Pluimers (voert isolatieklussen uit via GAMMA) kunnen het aanvragen van deze subsidie zelfs kosteloos als service aan hun overlaten.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): warmtepomp, zonneboiler en aansluiting warmtenet
Naast isolatiemaatregelen die sinds 2021 in deze regeling zijn opgenomen, kon je met de ISDE regeling ook al subsidie krijgen op een warmtepomp of zonneboiler. De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp hangt af van het type en vermogen. Bij een zonneboiler is dit afhankelijk van de vermogensvraag van het huishouden. Per 1 januari 2021 is ook de aansluiting op een warmtenet aan deze subsidieregeling toegevoegd.

BTW terugvragen op zonnepanelen
Als particulier kan je de btw terugvragen over je investering in zonnepanelen. Je kunt de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen alleen terugkrijgen als je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer. Je bent dan als het ware je eigen energiebedrijf. Wel dien je dan btw te betalen over de stroom die je opwekt, maar dit is een laag bedrag, waardoor je onder de kleine ondernemersregeling valt. Je hoeft dan alleen btw te betalen over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Sungevity (plaatst zonnepanelen via GAMMA) biedt de service aan om dit voor de jou te regelen. 

Lokale subsidiepotjes
Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Je kan dan subsidie krijgen op bepaalde energiebesparende maatregelen of producten. Dit kan je makkelijk checken met de energiesubsidiewijzer. 

Een voorbeeld van een lokale subsidie is de RRE-regeling. Gemeentes zetten projecten op om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of plaatsen van ledlampen. Huishoudens uit de deelnemende gemeenten krijgen een brief met een voucher en kunnen dan het aankoopbedrag van geselecteerde verduurzamende producten gekocht bij een doe-het-zelf-winkel terugvragen tot 70 euro. De consument kan op gamma.nl een subsidiecheck doen om te bekijken of zijn woning hiervoor in aanmerking komt.

Doe de subsidie check

Financiering 

De kosten die gemaakt worden om een woning te verduurzamen worden meestal terugverdiend met een lagere energierekening. Maar de energiebesparende maatregelen moeten wel eerst betaald worden! Gelukkig zijn er meestal subsidies beschikbaar en eventueel kan je het overige bedrag financieren met regelingen die door de overheid beschikbaar worden gesteld. 

Spaargeld
Op dit moment levert spaargeld op de bank weinig rendement op, omdat de spaarrente laag is. Het is misschien wel een slim idee om met spaargeld te gaan investeren in het verduurzamen van de woning, omdat op energiekosten wordt bespaard en de woningwaarde stijgt. Toch kan een lening soms voordeliger zijn, door belastingaftrek van rente of doordat spaargeld vast in de woning zit (spaargeld kan nergens ander voor worden gebruikt). Wat in jouw situatie verstandig is, hangt dus af van de kosten en rente van de lening, inkomen, hoeveelheid spaargeld, en de (financiële) buffer. 

Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een regeling waarbij eigenaar-bewoners tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, duurzame verwarming en zonnepanelen. Met de Energiebespaarlening kan je minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- lenen. Voor renovatie naar een zeer energiezuinige of energieneutrale woning geldt zelfs een hoger leenbedrag. De besparing op energiekosten kan al genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Deze lening heeft geen afsluitkosten en kan boetevrij vervroegd worden afgelost. Voor zonnepanelen geldt overigens dat maximaal 75% van het leenbedrag hieraan mag worden besteed, de overige 25% moet aan een andere maatregel worden besteed. De lening kan ook gecombineerd worden met de subsidies en dient te worden aangevraagd bij het Nationaal Warmtefonds (beheerd door SVn). 

Lees meer

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing
De regels voor de hoogte van een hypotheek worden steeds strenger, maar voor energiebesparing mag extra worden geleend: tot 6% van de woningwaarde met een maximum van €9.000,-. De hypotheeklasten worden weliswaar hoger, maar de maandelijkse energiekosten zijn lager en de waarde van de woning stijgt. Deze financieringsoptie kan gebruikt worden voor het energiezuinig maken (isolatie, duurzame energie, HR-ketel) van zowel een huidige als nieuwe woning, maar kan ook worden gebruikt voor het kopen van een energiezuinige woning. Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Het nadeel kunnen de bijkomende kosten van deze hypothecaire geldlening zijn. Echter bieden niet alle hypotheekverstrekkers de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Dit moet daarom altijd eerst gecheckt worden bij de hypotheekverstrekker. 

Recent bekeken