stappenplan

Hoe plaats ik een betonnen barbecue?

Met deze robuuste, betonnen barbecue kun je iedere zomer buiten genieten van gezellige etentjes met familie of vrienden. De stenen onderdelen kun je makkelijk in elkaar zetten en kun je het hele jaar door buiten laten staan. Zie jij dat barbecueën op een zwoele zomeravond wel zitten? Ga dan direct aan de slag met dit handige GAMMA stappenplan.

Stort op de plek waar je de barbecue straks wilt plaatsen eerst een stevig vloertje van snelbeton. Zorg dat de bovenkant van het vloertje 1 cm lager ligt dan de tuinbestrating. Egaliseer het betonnen vloertje met een lijmspaan. Zodra het beton droog is (bij snelbeton is dit al na een uur) kun je met een waterpas checken of het vloertje helemaal gelijk loopt.

Leg vervolgens de bestrating over het betonnen vloertje heen.

Gebruik vervolgens een steekwagen bij het vervoeren van de zware, losse onderdelen van de betonnen barbecue. Omdat de losse onderdelen van de barbecue behoorlijk zwaar zijn, is het handig om werkhandschoenen te gebruiken tijdens deze klus.

Plaats eerst het onderste deel van de barbecue op de bestrating (dit is de opslagruimte voor het hout of de briketten). Ook hierbij komt de steekwagen goed van pas. Stel dit onderste deel volledig horizontaal met behulp van een waterpas.

Plaats nu de onderdelen van de stookruimte: eerst het donkerrood gekleurde werkblad en vervolgens de achterwand en de twee zijwanden van de stookruimte.

Voor je de barbecue verder in elkaar zet, kit je eerst de randen van de stookruimte met een openhaardenkit. Prepareer de kit als volgt: snijd de koker met een scherp mesje voorzichtig open. Snijd ook de spuitmond schuin af. Het ideale spuitgat is ongeveer driekwart cm. Draai de spuitmond op de koker en stop de koker met de spuitmond in het kitpistool. Kit nu de randen aan de bovenkant van de stookruimte van de barbecue.

Verbind vervolgens de achterwand en de zijwanden met metalen klemmen aan elkaar. Deze metalen klemmen vind je in de verpakking van de betonnen barbecue.

Plaats de achterwand, de zijwanden en de voorkant van de betonnen barbecuekap. Voorzie ook hier alle naden van openhaardenkit.

Breng met een pleistertroffel wat betonmortel aan op de bovenkant van de stookruimte.

Plaats vervolgens het opzetstuk, de twee schoorsteenstukjes en de afdekplaat van de barbecue.

Een betonnen barbecue moet bestand zijn tegen zelfs de heftigste weersomstandigheden. Breng daarom een speciale coating aan op het beton. Zo kan je barbecue tegen een stootje, welk seizoen het ook is. Kies voor een antraciet coating. Voor het aanbrengen kun je een platte kwast gebruiken, maar een schuimroller werkt net iets sneller. Let op: verdun de coating tot 5%, zodat je de coating makkelijk kunt aanbrengen op de hele barbecue.

Gebruikt bij dit advies

Barbecue
Barbecue

Meer klusadvies

8796208922654
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
schutting plaatsen
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
8796216328222
Hou maak ik een ombouw voor mijn afvalcontainer? stappenplan