stappenplan

Hoe plaats ik een betonnen barbecue?

Met deze robuuste, betonnen barbecue kun je iedere zomer buiten genieten van gezellige etentjes met familie of vrienden. De stenen onderdelen kun je makkelijk in elkaar zetten en kun je het hele jaar door buiten laten staan. Zie jij dat barbecue├źn op een zwoele zomeravond wel zitten? Ga dan direct aan de slag met dit handige GAMMA stappenplan.

betonnen vloertje storten
stap 1

Een betonnen vloertje storten

Stort op de plek waar je de barbecue straks wilt plaatsen eerst een stevig vloertje van snelbeton. Zorg dat de bovenkant van het vloertje 1 cm lager ligt dan de tuinbestrating. Egaliseer het betonnen vloertje met een lijmspaan. Zodra het beton droog is (bij snelbeton is dit al na een uur) kun je met een waterpas checken of het vloertje helemaal gelijk loopt.

stap 2

Tuinbestrating aanleggen over het betonnen vloertje

Leg vervolgens de bestrating over het betonnen vloertje heen.

steekwagen
stap 3

Een steekwagen gebruiken

Gebruik vervolgens een steekwagen bij het vervoeren van de zware, losse onderdelen van de betonnen barbecue. Omdat de losse onderdelen van de barbecue behoorlijk zwaar zijn, is het handig om werkhandschoenen te gebruiken tijdens deze klus.

bbq waterpas
stap 4

Het onderste deel van de barbecue waterpas stellen

Plaats eerst het onderste deel van de barbecue op de bestrating (dit is de opslagruimte voor het hout of de briketten). Ook hierbij komt de steekwagen goed van pas. Stel dit onderste deel volledig horizontaal met behulp van een waterpas.

stap 5

De stookruimte van de barbecue plaatsen

Plaats nu de onderdelen van de stookruimte: eerst het donkerrood gekleurde werkblad en vervolgens de achterwand en de twee zijwanden van de stookruimte.

randen stookruimte barbecue kitten
stap 6

De randen van de stookruimte kitten

Voor je de barbecue verder in elkaar zet, kit je eerst de randen van de stookruimte met een openhaardenkit. Prepareer de kit als volgt: snijd de koker met een scherp mesje voorzichtig open. Snijd ook de spuitmond schuin af. Het ideale spuitgat is ongeveer driekwart cm. Draai de spuitmond op de koker en stop de koker met de spuitmond in het kitpistool. Kit nu de randen aan de bovenkant van de stookruimte van de barbecue.

wanden stookruimte verbinden
stap 7

De wanden van de stookruimte verbinden

Verbind vervolgens de achterwand en de zijwanden met metalen klemmen aan elkaar. Deze metalen klemmen vind je in de verpakking van de betonnen barbecue.

betonnen kap barbecue plaatsen
stap 8

De betonnen kap van de barbecue plaatsen

Plaats de achterwand, de zijwanden en de voorkant van de betonnen barbecuekap. Voorzie ook hier alle naden van openhaardenkit.

betonmortel bbq
stap 9

Betonmortel aanbrengen aan de bovenkant

Breng met een pleistertroffel wat betonmortel aan op de bovenkant van de stookruimte.

stap 10

Opzetstuk, schoorsteenstukjes en afdekplaat plaatsen

Plaats vervolgens het opzetstuk, de twee schoorsteenstukjes en de afdekplaat van de barbecue.

stap 11

Coating aanbrengen op het beton

Een betonnen barbecue moet bestand zijn tegen zelfs de heftigste weersomstandigheden. Breng daarom een speciale coating aan op het beton. Zo kan je barbecue tegen een stootje, welk seizoen het ook is. Kies voor een antraciet coating. Voor het aanbrengen kun je een platte kwast gebruiken, maar een schuimroller werkt net iets sneller. Let op: verdun de coating tot 5%, zodat je de coating makkelijk kunt aanbrengen op de hele barbecue.

Gebruikt bij dit advies

Barbecue
Barbecue

Meer klusadvies

8796208922654
Hoe leg ik bestrating in mijn tuin? stappenplan
8796213248030
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
8796216328222
Hoe maak ik een ombouw voor mijn afvalcontainer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in