klusadvies
Verlengsnoeren

Verlengsnoeren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het kan voorkomen dat je een apparaat op een plek wilt gebruiken, waar net geen stopcontact aanwezig is. Een verlengsnoer biedt dan uitkomst. Je actieradius rondom het stopcontact wordt daardoor vergroot.

 

Verlengsnoeren zijn er in diverse lengtes en diktes, geschikt voor in en om het huis. Zo heeft GAMMA verlengsnoeren in diverse lengtes, variërend van 1 tot 10-tallen meters. Verlengsnoeren zijn er in principe voor tijdelijk gebruik. Indien het over een meer permanente situatie gaat kun je ook eens denken aan een kabel of plintgootsysteem. Een plintgootsysteem bestaat uit lange basisprofielen, waarin de leidingen komen te liggen. Door binnen en buitenbochten en een afdekplint vormt het een fraai geheel. Speciaal voor dit plintsysteem zijn er ook speciale 230V contactdozen verkrijgbaar.

 

Bekijk de benodigheden

wat voor apparaat wil je aansluiten? 

Een simpel verlengsnoer kan niet voor elk apparaat gebruikt worden. Dit is met name belangrijk bij ‘zware’ apparaten, die veel stroom verbruiken (=hoog Wattage). Sluit je een dergelijk apparaat aan op een te dun verlengsnoer, zal het snoer te warm worden en smelten. De elektronen ondervinden dan teveel weerstand met kortsluiting als gevolg.

 

De dikte van van de inwendige draden is hier met name maatgevend. Let bij het aansluiten van een apparaat van boven 1500 Watt op dat je een verlengsnoer gebruikt van 3x1,5 mm. Dit betekent dat de afzonderlijke draden ( fase-, nul- en aardedraad) ieder 1,5 mm dik zijn. Ook de lengte van snoeren is van belang. Bij zwakstroom en laagspannings-verlengkabels kan het zijn dat bij een te lang snoer (> 30m.) spanningsverlies optreedt. De verlichting is minder krachtig of kan zelfs uitdoven. Indien je een 230V-verlengsnoer gebruikt dat langer is dan 25 meter, is het aan te raden om een snoer met dikke draden te nemen. Hiermee wordt het spanningsverlies gecompenseerd. Bij zware apparaten gebruik je dan een kabel van 3x 2,5 millimeter in plaats van een kabel met een draaddikte van 3x1,5 mm.

 

Sommige haspels zijn beschermd tegen oververhitting. Een ingebouwde zekering slaat dan af als er teveel stroom wordt getrokken. Na een periode van afkoeling ‘herstelt’ de zekering zich weer.

Verlengsnoeren - Stekkerdozen

Stekkerdoos

Een stekkerdoos vergroot het aantal stopcocntacten in huis of op kantoor. Door elektronische apparatuur aan te sluiten op de stekkerdoos, voorziet je alle apparaten met een stekker tegelijkertijd van energie. Je kunt bij sommige type stekkerdozen de stroom in de stekkerdoos met behulp van een ingebouwde schakelaar in- of uitschakelen. Een indicatielampje op de schakelaar geeft aan dat de stroom ingeschakeld is.

 

Stekkerdozen zijn verkrijgbaar vanaf 2 tot 10 stopcontacten. Een handige uitvoering van een stekkerdoos is de schuine tafel-contactdoos met 4 USB aansluitingen. Wil je buiten een stekkerdoos gebruiken? Hiervoor zijn speciale spatwaterdichte stekkerdozen. 

Verlengsnoeren - Energieverdeler

Energieverdeler

Een speciale stekkerdoos is de energieverdeler of omzetcontactdoos. Je kunt hier twee apparaten op aan sluiten die afzonderlijk (te)veel stroom trekken. De omzetcontactdoos schakelt tijdelijk het ene apparaat uit om voorrang te geven aan het andere en vice versa. Zo kun je bijvoorbeeld een wasmachine samen met een droger aansluiten op een omzetcontactdoos.

Verlengsnoeren - Haspel

Haspel

Een haspel is een oprolbare stekkerdoos. Het snoer kan wel 50 m. lang zijn, waardoor je een aardige actieradius heeft. Het is belangrijk dat de haspel tijdens het gebruik in z’n geheel wordt afgerold. Doe je dit niet, dan kan er in het opgerolde deel zoveel warmte ontstaan dat het snoer gaat smelten. Een stofzuiger bevat in feite ook een ingebouwde haspel. Haal hier dus ook het gehele snoer uit het apparaat voor je begint met stofzuigen. 

verlengsnoeren buiten gebruiken 

Bij sommige buitenklussen heb je een verlengsnoer nodig. Zo moeten een elektrische grasmaaier of -heggenschaar worden aangesloten op stroom met een verlengsnoer. Het is belangrijk dat dit verlengsnoer tegen vocht en een stootje kan. Daarnaast is het handig als de verlengsnoer fel van kleur is. Let bij de aanschaf van een verlengsnoer voor buiten en buitenhaspels op de IP code. Verlengmaterialen voor buiten moeten minimaal een IP code van IP44 hebben. Het eerste cijfer heeft de stootvastheid aan en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen binnendringend vocht aan. 

 

Deze verlengsnoeren hebben allen een geaarde en gegoten PVC stekker en contra stekker. Vocht kan dan hierdoor minder snel binnendringen. Een kapotte gegoten stekker of contra stekker kan dus niet zomaar vervangen worden door een simpele stekker of contra stekker. Gebruik altijd een rubberen variant, die eveneens bescherming biedt tegen binnendringend vocht. Het is handig om, voor het buitengebruik, een verlengsnoer of kabelhaspel te nemen die voorzien zijn van een klepje. Vocht kan op deze manier nog minder makkelijk binnendringen. 

 

Ga je kamperen? Gebruik dan een campingverlengsnoer met een CEE-stekker en een CEE-contrastekker. Hiermee voorzie je jouw elektrische apparaten tijdens het kamperen van stroom. Dit verlengsnoer kan overal in Europa gebruikt worden. 

let op je veiligheid! 

De meeste verlengsnoeren zijn geaard. Verlengsnoeren zonder randaarde worden niet veel gebruikt en hooguit ingezet bij het aansluiten van afzonderlijke schemerlampen. Het is uiteraard van belang dat je een geaard verlengsnoer of geaarde stekkerdoos ook aansluit op een geaard stopcontact, anders werkt de randaarde niet.

 

Leg verlengsnoeren altijd aan de kant of zet ze tijdelijk vast met kabelclips. Zo voorkom je dat iemand over de kabel struikelt. Leg het verlengsnoer ook nooit onder een vloerkleed. Hierdoor slijt de buitenmantel zeer snel en zal er kortsluiting optreden.