klusadvies
hout & plaat

Bouwhout

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig


Bouwhout is de verzamelnaam voor planken, latten en balken die gebruikt wordt bij het maken van constructies, vloeren, dakbeschot en achterhoutbetimmering. Welke plank, lat of balk heb je nodig voor je klus? Op deze pagina lees je de functies van de verschillende soorten bouwhout.

 

Bekijk de benodigheden

hardhout of zachthout? 

bouwhout - Hardhout

Hardhout

Hardhout wordt meestal gebruikt voor buitenconstructies of voor toepassingen die in het zicht blijven. Dit vanwege de donkere en warme uitstraling. In de bouwmarkt worden meestal latten en balken van Meranti-hardhout verkocht. Uiteraard heeft dit hardhout het FSC keurmerk en is dus afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Hardhout is harder en duurzamer dan vurenhout. 

 

 

 

 

 

bouwhout - Steigerhout

Steigerhout

Steigerhout is een zachte houtsoort. Dit hout wordt vaak gebruikt voor een tuinafscheiding, lambrisering, boekenkast en zitmeubels. Onderdelen van steigerhout worden onderling verbonden met schroeven. Voorboren is vaak overbodig, omdat het hout zo zacht is. Bij buitenmeubelen en schuttingen is het verstandig om RVS schroeven of vlonderschroeven te gebruiken. Deze roesten namelijk niet. 

 

Meer informatie over steigerhout? Klik hier

 

bouwhout - Vurenhout

Vurenhout

Bouwhout dat het meest gebruikt wordt is vurenhout. dit is een zachtere houtsoort, afkomstig van de Fijnspar. Vurenhout is goed verwerkbaar en dus makkelijk te zagen, schaven, boren en schroeven. Voorboren is doorgaans alleen noodzakelijk op de uiteinden van het hout. Vurenhout kan goed gebruikt worden voor constructieve klussen, ondanks dat het een zachtere houtsoort is.

 

Vurenhout is verkrijgbaar in ruw of geschaafd hout.

 

 

 

ruw of geschaafd vurenhout? 

bouwhout - Ruw

Ruw

Ruw of gekalibreerd vurenhout is voordeliger dan geschaafd hout. Het wordt vooral veel gebruikt als de constructie wegvalt achter gipsplaten of sierpanelen. 

 

bouwhout - Geschaafd

Geschaafd

Geschaafd hout is mooi glad afgewerkt en maatvaster dan ruw/gekalibreerd vuren. De meeste mensen kiezen daarom ook voor het geschaafde hout. Je hoeft het alleen nog maar even na te schuren en je kunt het gemakkelijk afwerken met een beits of lak. 

 

 

 

afwerklatten 

bouwhout - Schaaflatten

Schaaflatten

Schaaflatten zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en afmetingen. Ze zijn haaks geschaafd en worden gebruikt voor het afdekken van kleine spleten in het timmerwerk.

 

 

bouwhout - Afdeklijsten

Afdeklijsten

Dit zijn dunne latten die worden gebruikt om kleine spleten in het timmerwerk af te dekken of laminaat- en parketvloeren af te werken. Doordat ze dun zijn kunnen ze enigszins gebogen worden om zo de muur te volgen.

bouwhout - koplatten

Koplatten

Koplatten worden gebruikt om kieren tussen de muur en een kozijn af te dekken. De overgang wordt daardoor netjes en een deel van het kozijn blijft zichtbaar.

bouwhout - Decorlijsten

Decorlijsten

Dit zijn sierlijke houten latten, die gebruikt worden voor het verfraaien of restaureren van meubels of timmerwerk.

bouwhout - Hoeklatten

Hoeklatten

Hoeklatten worden gebruikt voor het afwerken van buitenhoeken.

bouwhout - Kwartrond latten

Kwartrond latten

Kwartrond latten kun je gebruiken voor het afwerken van binnenhoeken of labrisering.

bouwhout - Hollatten

Hollatten

Hollatten worden gebruikt voor het afwerken van binnenhoeken, voornamelijk tussen een muur en plafond.

bouwhout - Deurlijsten

Deurlijsten

Met een deurlijst kun je een deurkozijn netjes wegwerken. De deur en de lijst worden zo een geheel.