Als je drinkwaterleidingen gaat aanleggen, dan wil je dat goed doen. GAMMA helpt je aan materialen, gereedschap én de kennis die je nodig hebt om het zelf te kunnen doen. Zelf loodgieten is minder moeilijk dan veel mensen denken, en het bespaart je veel geld. Er zijn verschillende waterleidingsystemen. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten.
Het allerbelangrijkste: je water moet veilig te drinken zijn. Met andere woorden: het materiaal waar het water doorheen loopt, moet veilig zijn. Gebruik nooit stalen buizen voor je drinkwater! Die zijn voor cv-water. Als water langs metaal stroomt, dan komt er een ietsiepietsie van dat metaal in het water. Bij veel metalen is dat op de lange duur niet gezond. Er is een metaal waarvoor dat niet geldt: koper. Of eigenlijk: roodkoper. Daarom zijn (klassieke) drinkwaterleidingen altijd van roodkoper. Net als de koppelingen en de kranen.
Roodkoperen buizen kun je op twee manieren verbinden met elkaar en andere verbindingsstukken, zoals een koperen kraan, koperen T-stuk of koperen muurplaat. Beide hebben hun voor- en nadelen. Bij het solderen heb je een gasvlam nodig, bij knelkoppelingen moet je goed knellen met je tang. Knelkoppelingen zijn het meest gebruikelijk. Je krijgt het beste beeld van de verschillen als je de stappenplannen en bijbehorende klusvideo's van beide bekijkt: knelkoppeling en soldeerkoppeling.
Een drinkwaterleiding hoeft niet van metaal te zijn. Tegenwoordig wordt voor zowel cv als waterleidingen steeds vaker kunststof leidingen gebruikt. Populair is ‘Multi-fit’. Dit is een systeem dat bestaat uit harde maar flexibele buizen, die je met je handen kunt verbuigen. Zo kun je makkelijker leidingen leggen dan met koper, zeker als je
Om Multi-fit buizen te verbinden gebruik je speciale connectors. Ook die zijn geschikt voor drinkwater. Wil je weten hoe je Multi-fit connectors aansluit? Bekijk dan onze klusvideo Leiding leggen met multi-fit koppelingen. Je kunt de informatie ook als stappenplan lezen, als je dat liever doet dan de video bekijken. Onderaan het geschreven stappenplan hebben we ook een lijstje gezet met alle gereedschap en onderdelen die je voor deze klus nodig hebt.
KIWA is het keurmerk voor drinkwater. Elk product waar drinkwater doorheen loopt, moet goedgekeurd zijn door KIWA. Dus als je twijfelt of je wel een drinkwater-veilig product in handen hebt: zoek op de verpakking naar het KIWA-keurmerk. Als het goed is, hebben alle producten op deze pagina een KIWA-keurmerk.
Ook bij het installeren van een nieuwe kraan is het zaak te letten op het KIWA-keurmerk. Bij een kraan voor een wasbak of ander sanitair is dat meestal zo. Bij een buitenkraan moet je extra opletten: sommigen zijn wel geschikt voor drinkwater, anderen alleen voor water om de tuin mee te sproeien. Ook hier heb je houvast aan het keurmerk. Daar is het voor.
Tot voor kort alleen voor de professional, maar nu ook voor een goede prijs voor de gewone klusser: press-systemen. Het gaat om pers-koppelingen, die je vast perst met een speciale tang. Er zijn press koppelingen voor alle systemen: gas, cv, en dus ook drinkwater.