stappenplannen

Waterleiding aanleggen met knelkoppelingen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het verbinden van roodkoperen leidingen met behulp van messing knelkoppelingen is een eenvoudige klus die weinig kluservaring vereist. Je kunt messing knelfittingen gebruiken bij de aanleg van warm- en koud water. Ze zijn ook geschikt voor CV-pijp bij de aanleg van CV-installaties, maar chroom is mooier.

 

Bekijk de benodigheden

Let op!

Indien je knelfittingen gebruikt voor gasinstallaties dan moeten deze het GASTEC-keurmerk hebben (voorheen GIVEG-keurmerk). Knelfittingen zijn geschikt voor zacht koperen buis op de rol. Je moet dan een speciale versteviging in de buis aanbrengen. Hiermee voorkom je dat de zachte leiding wordt ingedrukt

Voorbereiding
1

Voorbereiding

Bepaal eerst welke diameter de leiding moet hebben. Bepaal vervolgens wat de kortste, fraaiste en handigste route van de leidingen is.

Sluit de hoofdkraan van de waterleiding. Haal de druk van de leiding door de betreffende kraan open te draaien.

Je hoeft de leiding waaraan je gaat werken verder niet perse leeg te laten lopen.

Tip!
Voor warm- en koudwaterleidingen is 15mm meestal geschikt. Kies voor de hoofdaanvoer naar de verschillende verdiepingen en naar de CV-ketel of boiler voor 22mm. De doorsnede van waterleidingen neemt stapsgewijs af en kan om voldoende druk te houden bij kranen eindigen op 12mm. Tegenwoordig echter is de druk zo constant dat je ook tot aan de kraan kunt doorwerken met 15mm koper. Is de druk lokaal te laag, ga dan vlak voor de kraan over van 15mm naar 12mm.

Buis op maat maken
3

Buis op maat maken

Teken het verloop van de leiding op de muur af. Zaag de koperen buis op maat met een ijzerzaag. Verwijder bramen op de zaagsnede met een ijzervijl. Schuur de uiteinden op met schuurlinnen.

 

Nog makkelijker is het gebruik van een pijpensnijder. Klem deze op de pijp en draai hem een complete slag rond. Draai de klemwartel aan de onderzijde licht aan en draai opnieuw rond. Herhaal dit tot het snijwiel de pijp heeft doorgesneden. Zo krijg je altijd een geheel recht snijvlak. Aan de achterkant van de pijpensnijder zit een mes voor het verwijderen van inwendige bramen.

Tip!
Ontbraam binnen- en buitenzijde van de buis goed (naar binnen gedrukte flens goed verwijderen met behulp van ontbramer) anders loop je later de kans dat de leiding gaat ‘zingen/ruisen’. Ontbramen aan de buitenzijde zorgt ervoor dat de buis mooi in de fitting schuift. Er zijn losse ontbramers te koop, die zowel inwendig als uitwendig kunnen ontbramen.

moer over knelring
4

Moer over knelring schuiven

Schroef de knelfitting uit elkaar. Schuif de moer over de koperen buis en daarna de knelring.

Buis in de fitting steken
5

Buis in de fitting steken

Steek de buis in de fitting en draai beide moeren met de hand vast. Trek de moeren na met 2 passende steeksleutels of een bahco en een passende steeksleutel.

leiding vastzetten
6

Leiding vastzetten

Zet de leiding met pluggen en schroeven op de muur vast met behulp van zadels. Voor meer informatie klik je op boren. Gebruik 1 zadel per 40-50cm, dat voorkomt klapperen van de leiding bij het open- en dichtdraaien van de kraan. Open de hoofdkraan en controleer op lekkage.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (6)