Inbouwventilatoren van GAMMA
Voorkom onfrisse of vochtige lucht in je badkamer of toilet. Want dat kan zelfs tot schimmel leiden. Ook als je al schimmel hebt, zal het helpen om beter te gaan ventileren. Dat doe je door een badkamerventilator te installeren. In de meeste gevallen is een badkamerventilator een inbouwventilator. Dat is de algemene naam, want je kunt een inbouwventilator gebruiken voor allerlei ruimten:
- badkamer
- toilet
- keuken
- kelder
Je kunt bij GAMMA kiezen uit verschillende badkamerventilatoren. Bij de keuze van een ventilator moet je letten op de volgende kenmerken:
- geluidsniveau
- met timer of niet
- met vochtsensor of niet
- met regelbaar toerental of niet
Hieronder leggen we uit wat deze kenmerken betekenen, zodat je kunt bepalen welke ventilator het beste in jouw situatie past.
Soorten afzuiging badkamer
Een ventilator zuigt de vochtige lucht aan en voert deze af. Die afvoer moet dan wel geregeld zijn. Dat kan op twee manieren: door buizen die in je muur of plafond zitten, of direct door de muur naar buiten.
Mechanische ventilatie via ventilatierooster
In veel huizen is een centrale afzuigsysteem (zie hieronder: Wat is mechanische ventilatie). In dat geval wordt de vochtige lucht continu weggezogen via een ventilatierooster of luchtventiel. Dat ziet er zo uit:
Heb je mechanische ventilatie? Zorg er dan wel voor dat er ook lucht kan worden aangezogen, bijvoorbeeld door een ventilatierooster in je deur te zetten. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Je vindt deze producten op de pagina Ventilatieroosters.
Badkamerventilator door de muur
Als je geen mechanische ventilatie hebt, dan heb je één van de badkamerventilatoren nodig die je op deze pagina ziet staan. De ventilator zorgt voor zuigkracht, korter en harder dan mechanische ventilatie. Maar hij moet de vochtige lucht die hij aanzuigt wel kwijt kunnen. In huizen zonder centrale afzuigunit vind je meestal ook geen systeem van buizen in muur of plafond. Je moet dan dus een gat boren door de muur naar buiten. De badkamerventilator blaast de vochtige lucht dan meteen het huis uit:
Soorten ventilatoren badkamer
Wanneer moet de ventilator werken, en hoe lang? Niet te lang, want dat kost je energie. Een ventilator die continu heel hard alle lucht je huis uit blaast, kost je in de winter veel geld. Je bent namelijk steeds je warme lucht kwijt. Daarom zijn er verschillende manier om de luchtstromen te regelen.
Badkamerventilator op een lichtknop
De simpelste ventilator kan alleen aan en uit. Dat doe je dan zelf, bijvoorbeeld op een schakelaar die naast je lichtknop zit. Nadeel: als je de ventilator aan zet, dan moet je er ook weer aan denken hem weer uit te zetten, anders wordt je badkamer koud. Je blijft dan warme lucht wegblazen. Soms wordt de ventilator aangesloten op dezelfde schakelaar als het licht. De ventilator doet het dan zolang het licht brandt. Meestal is dat niet genoeg om alle vochtige lucht weg te krijgen. Daarom is er de ventilator met timer:
Badkamerventilator met timer
Een badkamerventilator met timer blijft een bepaalde tijd blazen. Je stelt één keer in hoe lang, bijvoorbeeld 15 minuten. Elke keer als de ventilator wordt aangezet, blijft hij dan 15 minuten lang de lucht afvoeren. Ook dit type kun je op een lichtknop aansluiten. Als je het licht uitdoet, blijft de ventilator dan nog een tijd aan. Zo heeft hij de tijd om alle vochtige lucht af te voeren, maar niet continu, zodat je niet al je warme lucht kwijt raakt.
Badkamerventilator met vochtsensor
Een inbouwventilator met vochtsensor regelt zelf wanneer hij aan moet. Hij voelt zelf wanneer de ruimte te vochtig is. Dit is hoe het werkt:
- De ventilator gaat automatisch draaien als het vochtgehalte toeneemt
- Hij stopt vanzelf als het vochtgehalte is afgenomen
- Zo bespaart hij stroom (alleen draaien als nodig)
- ... en warmte (niet meer warme lucht wegblazen dan nodig)
Badkamerventilator met timer én vochtsensor
Soms wil je dat de ventilator sowieso een bepaalde tijd blijft blazen, onafhankelijk van de luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld omdat je een toilet in je badkamer hebt staan. Na gebruik van het toilet is de lucht niet vochtig, maar wil je wel de lucht verversen.
Buisventilator badkamer
Er zijn meerdere soorten buisventilatoren, maar meestal ziet hij eruit als op één van deze twee plaatjes:
De zwarte buisventilator op het voorbeeld is een centrifugaal ventilator, die zijn vaak heel stil. Een buisventilator is meestal krachtiger dan een gewone badkamerventilator. Dat zie je bijvoorbeeld aan het toerental. Een buisventilator wordt meestal tussen twee buizen geplaatst, in situaties dat een mechanische afzuiging te zwak is of de buis naar buiten te lang.
Wat is mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie zorgt voor een 24/7 afvoer van vieze lucht, en trekt intussen ook continu schone lucht het huis in. Dat gaat via luchtroosters die boven je ramen moeten zitten. De vieze lucht wordt vooral weggezogen vanuit keuken, toilet en badkamer. Via het rooster of luchtventiel wordt de vochtige badkamerlucht de buizen in, die in je muur of plafond zitten. Een centrale unit (meestal een kubus die ergens op zolder staat) zorgt voor de zuigkracht. Vanuit de unit gaat de vieze via een schoorsteentje de buitenlucht in geblazen. Als je zo'n mechanisch ventilatiesysteem in je huis hebt, dan heb je meestal geen aparte badkamerventilator meer nodig.
Hoe ventilatie badkamer installeren?
Ga je een inbouwventilator plaatsen, maar weet je niet precies hoe? Check dan ons stappenplan Badkamerventilator installeren. Daar leggen we stap voor stap uit wat je moet doen en waar je op moet letten.
Lees meer