• Gratis, vrijblijvend en uitgebreid advies
  • Zonnepanelenadvies, installatie en monitoring in één pakket
  • Alleen geschikt voor koopwoningen met eigen dak
  • Wist je dat je meestal de 21% btw terug krijgt?
  • Na 7 jaar heb je gratis stroom
  • Goed voor het milieu en je portemonnee

Op steeds meer daken zie je ze liggen: zonnepanelen. Dat is niet gek, want zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Met zonnepanelen wek je jouw eigen energie op. Hiermee bespaar je niet alleen flink op je energierekening, maar draag je ook bij het milieu.

Elk dak is uniek en daarom wordt er precies gekeken naar jouw dak wat er mogelijk is en wat je kunt opwekken. Een gemiddeld zonnesysteem kost zo’n €5000 euro. Maar daar krijg je de btw nog van terug van 21%.

Met de exclusieve zonnepanelen van GAMMA begin je direct met besparen op je energierekening, dat kan oplopen tot wel €1.125 euro per jaar. Onze gespecialiseerde partner Sungevity geeft deskundig en persoonlijk advies op basis van jouw situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan geheel vrijblijvend advies aan.

Vraag een offerte aan

Zonnepanelen in 4 stappen

Stap 1. DakScan

Doe de DakScan of vraag direct vrijblijvend advies aan om te bepalen of zonnepanelen passen bij jouw woonsituatie.


Doe de dakscan

Stap 2. Binnen een paar dagen stuurt Sungevity een gedetailleerde offerte per mail.

Geïnteresseerd? Dan neemt Sungevity telefonisch contact met jou op. Zo vinden er geen tijdrovende bezoeken plaats. Het kan gewoon vanuit huis!

Stap 3. Installatie

Akkoord met de offerte? Dan wordt een datum voor de installatie afgesproken. De zonnepanelen worden vervolgens vakkundig geïnstalleerd.

Stap 4. Bespaar

Met je zonnepanelen geniet je van een flinke besparing! Je hoeft je nergens zorgen over te maken, omdat je in je eigen monitortingsportal precies kunt terug zien wat je systeem opwekt.

Zonnepanelen laten financieren

Bij GAMMA snappen we dat het kopen van zonnepanelen misschien klinkt als een grote stap. Gelukkig kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen te kopen én te laten financieren. Wanneer je op deze manier zonnepanelen via GAMMA aanschaft, geniet je direct van de energie die je zelf opwekt en kun je 21% btw terugvragen. Na tien jaar ben je schuldenvrij eigenaar en geniet je nog vijftien jaar van gratis zonnestroom.

Doe een financieringsaanvraag


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

De kosten van je zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Om de prijs van zonnepanelen te berekenen moet je kijken naar het aantal panelen, het type zonnepanelen, het type omvormer, de garanties, de installatie en de mogelijkheid om btw terug te vragen. Deze kosten bij elkaar vormen de totaalprijs. Het is dus afhankelijk van jouw situatie en wensen. In de meeste gevallen komt dit neer op een bedrag dat tussen de €4.000 en €7.000 (inclusief btw) ligt.

Prijsvoorbeeld
Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het systeem dat bij GAMMA het meest wordt aangeschaft is een pakket van 10 panelen van 3kWp. Dit kost ongeveer €3.700,- inclusief btw, waarvan je de btw kunt terugvragen. Hiermee wek je genoeg elektriciteit op om net iets meer dan 90% van het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld huishouden te dekken. Het rendement op een dergelijk systeem is ongeveer 14%.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De basis van elke berekening begint met een indicatie van de hoeveelheid stroom, ofwel het aantal kilowattuur (kWh), die een zonnesysteem gaat produceren. Opbrengstberekeningen worden vaak gemaakt op basis van vuistregels. Het hoeft dus geen exacte weerspiegeling van de werkelijkheid te zijn. Een veelgebruikte vuistregel: de jaarlijkse opbrengst van een in Nederland opgesteld systeem bedraagt gemiddeld 0,89 kWh per Wattpiek (Wp) geïnstalleerd vermogen. Dit getal wordt bepaald door het aantal zonuren dat beschikbaar is op een locatie. Dit is afhankelijk van jouw dak, schaduw, het verbruik en het type zonnepanelen.

Wil je een passend advies? Onze gespecialiseerde partner Sungevity vertelt je alles over de kosten en hoe lang het duurt tot je de investering hebt terugverdiend. Doe de DakScan of vraag direct een advies aan om te weten wat voor jouw situatie van toepassing is.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het financiële rendement van zonnepanelen geeft aan hoe gunstig een investering in zonnepanelen is. Het rendement wordt uitgedrukt in een percentage en laat de verhouding tussen de investering en de opbrengst zien. In de meest gangbare berekening komt het rendement van zonnepanelen tussen de 8% en 14% uit. Dit is het financiële rendement dat je verkrijgt gedurende de totale levensduur van je zonnestroomsysteem.

Hoe werkt salderen en terugleveren?

De Nederlandse overheid moedigt mensen aan om over te stappen op zonne-energie. Dit doet ze onder andere door middel van de salderingsregeling. De salderingsregeling maakt het voordeliger om over te stappen op zonnestroom. Je mag namelijk aan het eind van het jaar de energie die je hebt verbruikt één-op-één verrekenen met de energie die je hebt opgewekt. Dit betekent dat je dus dezelfde prijs per kWh ontvangt voor de stroom die je zelf hebt opgewekt met je zonnepanelen, als de prijs die je betaalt voor stroom uit het net.

Let op: Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Het fiscale voordeel zal dan in 2031 zijn afgenomen tot nul. De afbouw van de salderingsregeling geldt alleen voor elektriciteit die aan het net wordt teruggeleverd. Opgewekte energie die wel direct wordt verbruikt door de zonnepaneeleigenaar zal nog wel steeds één op één worden verrekent, zoals nu ook het geval is bij de salderingsregeling.

Welke subsidies kan ik ontvangen voor mijn zonnepanelen?

In Nederland is geen landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er in sommige gemeenten regionale subsidies. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl of dit ook voor jouw gemeente geldt.

Mocht er in jouw gemeente een subsidie beschikbaar zijn, betekent dit uiteraard een kortere terugverdientijd. Je investering wordt lager, terwijl je besparing gelijk blijft.

Hoe werkt de teruggave van 21% btw?

Als particulier kun je de btw terugvragen over je investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% btw over het materiaal en de installatiekosten. Je kunt de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen alleen terugkrijgen als je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer.

Je moet dan wel btw betalen over de stroom die je opwekt. Maar de btw over de opgewekte stroom is een laag bedrag, waardoor je onder de kleine ondernemersregeling valt. Dat houdt in dat je alleen btw hoeft te betalen over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft en daarna niet meer, mits dit bedrag onder de €1.345 blijft.

Let wel op als ZZP’er, omdat ook andere activiteiten waarover je btw moet betalen meetellen en je de grens van € 1.345 dus sneller bereikt.

Moet ik de zonnepanelen kopen of laten financieren?

Als je liever niet zelf investeert in zonnepanelen, dan zijn er gelukkig andere opties. Zo zijn er verschillende leningen beschikbaar, zoals de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en Greenloans van ABN AMRO. Dit zijn leningen tegen een lage rente waarmee je je woning kunt verduurzamen. Vanwege de lage rente valt er nog steeds rendement te maken op de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast kun je met een lening nog steeds 21% btw terugvragen. Interesse? Doe een financieringsaanvraag bij Sungevity.

Wie plaatst de zonnepanelen?

Voor de installatie van zonnepanelen werken wij samen met zonnepanelenspecialist Sungevity. Sungevity heeft jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen en is de grootste aanbieder in Europa. Zij bieden een totaalpakket zonder bijkomende kosten en regelen alles voor je. Van het ontwerp, installatie en service tijdens de hele levensduur van jouw zonnesysteem, waarbij je zelf via de online monitoring geniet van hoeveel je produceert en bespaart.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op het dak van de VvE?

Sungevity plaatst geen zonnepanelen op appartementencomplexen en flatgebouwen. Deze gebouwen vallen buiten het specialisme van Sungevity. De installateurs zijn gespecialiseerd in de particuliere zonnemarkt. Daarom worden flatgebouwen en appartementencomplexen niet meegenomen in de aanvragen.

Maak jij deel uit van een VvE maar woon jij niet in een appartement of flatgebouw? Dan kan Sungevity jou misschien wel helpen als jouw VvE aan een aantal eisen voldoet. Klik hier voor de eisen.

Welke werkzaamheden worden verricht bij de plaatsing van zonnepanelen?

Bij de installatie van zonnepanelen moet je aan meer denken dan alleen de panelen op het dak leggen. De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd door vakkundige VCA-gecertificeerde installateurs:

Werkzaamheden binnen:
- Plaatsen van de omvormer
- Aanleggen kabel van de omvormer naar de meterkast
- Aanpassingen in de meterkast
- Installeren van monitoring

Werkzaamheden buiten:
- Dak bereikbaar maken
- Panelen plaatsen op schuin of plat dak
- Kabeltraject van panelen naar omvormer
- Eventueel kabeltraject van omvormer naar meterkast

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je het beste kunt aanschaffen hangt af van diverse factoren. Niet alleen je elektriciteitsverbruik speelt een grote rol, maar ook het vermogen van de zonnepanelen die je op het oog hebt en de grootte van het geschikte dakoppervlak. Daarnaast spelen de kosten een rol: wat is de meest rendabele grootte van een zonnesysteem voor jouw situatie?

Doe de DakScan of vraag een advies aan om te ontdekken wat voor jou de slimste en meest rendabele optie is.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn twee verschillende typen zonnepanelen: polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Je kunt de twee verschillende typen zonnepanelen herkennen aan hun kleur. Poly-panelen hebben een blauwe kleur, mono-panelen zijn zwart.

Het verschil tussen de twee zonnepanelen zit ‘m in het productieproces van de zonnecellen. Tijdens het productieproces vormt het silicium in de zonnecellen kristallen. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor deze panelen makkelijker diffuus (gelijkmatig verspreid) licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren deze beter bij directe instraling. In Nederland komen beide typen instraling voor, en over een heel jaar gekeken is de opbrengst van poly- en mono-panelen ongeveer gelijk. In de praktijk is de keuze tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen vaak een kwestie van smaak.

Let op: wij plaatsen alleen monokristallijne zonnepanelen.

Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. Een technische levensduur van 30-35 jaar is niet ongebruikelijk. Wel neemt het rendement van de zonnepanelen steeds iets verder af.

Moet ik zonnepanelen onderhouden?

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd? Dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Zonnepanelen hebben namelijk niet veel onderhoud nodig. Ideaal! Geef je zonnepanelen wel eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt. Zo zorg je ervoor dat deze optimaal blijven werken en waarborg je de hoogst mogelijke opbrengst. Ons advies: maak je zonnepanelen eens in de twee à drie jaar schoon.

Moet ik mijn energieleverancier opzeggen?

Nee, met je eigen zonnepanelen produceer je duurzame elektriciteit. Deze elektriciteit gebruik je eerst in je eigen huis, maar het kan voorkomen dat je op bepaalde momenten meer stroom opwekt dan je verbruikt. Dit overschot aan elektriciteit lever je terug aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier zal de opgewekte energie verrekenen met de verbruikte energie op je jaarrekening.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Ook voor het schoonmaken van je zonnepanelen kun je bij onze partner Sungevity terecht. Bekijk hier de schoonmaaktips of boek een schoonmaakafspraak bij een vakman: https://www.sungevity.nl/product/zonnepanelen-schoonmaken/

Recent bekeken