Je nieuwbouwhuis tot een echt woonpaleis omtoveren is ontzettend spannend en leuk, maar er komt vaak ook nét even iets meer bij kijken dan bij het kopen van een bestaand huis. Klussen in een nieuwbouwhuis heeft voordelen, maar ook nadelen. Wij zetten een aantal zaken voor je op een rij als het gaat om klussen in een nieuwbouwhuis. Met handige verklarende nieuwbouw-woordenlijst!

Droom je over het kopen van een nieuwbouwhuis? Alles fris en nieuw, (bijna) geen onderhoud en veel invloed op het ontwerp: niet verkeerd! Toch is de realiteit wellicht iets minder simpel. Om te zorgen dat je niet met verkeerde verwachtingen aan dit project begint, leek het ons een goed idee om wat aandachtspunten op een rij te zetten. Van oplevering tot klussen in je nieuwbouwhuis: hier moet je letten.

1. Check, check dubbel check: de oplevering

Het is tijd voor de oplevering! Hier heb je vast maanden naar uitgekeken. Eindelijk krijg je de sleutel van je nieuwe nieuwbouwhuis. Het is verleidelijk om snel-snel alles te checken tijdens de oplevering, zodat je kan beginnen met klussen. Die aannemers zullen wel weten wat ze doen toch?

Tijdens de voorschouw (een aantal weken voor de oplevering) is het belangrijk om gebreken aan te geven, zodat dit voor de oplevering in orde kan worden gemaakt

Ja en nee. Tijdens de voorschouw (een aantal weken voor de oplevering) is het belangrijk om gebreken aan te geven, zodat dit voor de oplevering in orde kan worden gemaakt. Let op zaken als: zijn er kozijnen beschadigd? Is alles netjes geschilderd? Zitten de stopcontacten waar je ze wil? Zijn alle leidingen aangelegd? Komt er water uit de kranen? Tijdens de oplevering loop je vervolgens deze gebrekenlijst weer na, en controleer je de hele woning tot in de kleinste hoekjes. Ben je zelf geen expert en weet je niet waar je op moet letten? Dan kun je een bouwkundige meenemen.

2. Vocht in je nieuwbouwhuis

Zodra je de sleutel hebt sta je natuurlijk te springen om al die onafgewerkte muren en vloeren eens flink onder handen te nemen. Toch moet je ook hiervoor even geduld hebben, je nieuwbouwhuis zit namelijk vol met vocht; tot wel 4.000 liter! Dit komt onder andere doordat het maandenlang is blootgesteld aan de elementen. Daarnaast bevat cement ook een hoop vocht. Ga je nu een vloer leggen of een wand stucen, dan kan het vocht lelijke beschadigingen veroorzaken. Professionele vloerenleggers zullen eerst een vochtmeting doen. Het is daarnaast aan te raden om je huis geleidelijk op te warmen zodat het kan drogen. De eerste week gaat de thermostaat op 17 graden, en dan doe je er elke week een graadje bij, tot 20 graden. Vraag ook aan je stukadoor of vloerenlegger hoe je het beste kunt omgaan met dit vocht.

3. De klusvolgorde in je nieuwbouwhuis

Nu je écht kunt beginnen met klussen kan dat ook wel een beetje overweldigend zijn: waar moet je nu beginnen met klussen? Welke volgorde houd je aan? Het beste kun je eerst een kluslijst maken met daarin precies omschreven wat er in welke ruimte moet gebeuren. Een volgorde die je kunt aanhouden is: installatiewerk van de keuken eerst, daarna binnen al het hout en de trappen schilderen, vervolgens de muren aanpakken, daarna de vloeren leggen en als laatste de keuken (zo wordt de keuken niet vies tijdens het schilderen, bijvoorbeeld). Deze volgorde kan voor iedereen anders zijn!

De verklarende nieuwbouw-woordenlijst:

  • Prognose van oplevering: Dit is wanneer de aannemer dénkt dat hij de huizen kan opleveren. Let op: dit wordt vaak expres behoorlijk vaag gehouden in de koopovereenkomst.
  • Voorschouw of vooroplevering: Meestal twee weken voor de oplevering kun je alvast kijken wat er voordat de officiële oplevering daar is nog aangepast moet worden.
  • Oplevering: Het moment van de sleuteloverdracht, het huis is van jou.
  • Opleveringsrapport: Dit rapport wordt tijdens het oplevering opgesteld, ook wel proces-verbaal van oplevering genoemd, en hierin wordt genoteerd wat de aannemer in de weken na de oplevering nog moet aanpassen.
  • Meer- en minderwerklijst: Op de meer- en minderwerklijst staan zaken waar je op kunt besparen of die je juist kunt toevoegen aan je huis (zoals een dakkapel, of extra stopcontacten).
  • Casco: Je kunt er voor kiezen om een nieuwbouwhuis ‘casco’ te laten opleveren. Casco betekent ruwbouw. Het huis is dan nog niet helemaal afgewerkt en bevat nog geen sanitair of keuken, de wanden zijn niet afgewerkt etc. Een casco huis is goedkoper, omdat je zelf het huis kan afwerken. Elke projectontwikkelaar heeft een andere definitie van casco, dus zorg er voor dat je precies weet hoe de vork in de steel zit voordat je hiervoor kiest.

Advies over verschillende klussen? Raadpleeg ons Klusadvies!

Wil je graag zelf wat dingen onder handen nemen in je nieuwbouwhuis? Bekijk dan onze Klusadvies pagina en lees hoe onze experts het aanpakken. Je zult zien dat je voor (bijna) elke klus een handig advies en stappenplannen kunt vinden!

De GAMMA webshop: vandaag besteld, morgen in huis

Bestel alles via onze webshop en je krijgt je klusspullen gewoon thuis bezorgd! De voordelen:
• Op een werkdag voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd (dit geldt alleen voor artikelen die op voorraad zijn).
• De meeste artikelen gratis bezorgd bij een GAMMA-bouwmarkt bij jou in de buurt.
• Pakketten van PostNL gratis thuisbezorgd bij bestellingen vanaf 40 euro.
• Gratis retourneren in de bouwmarkt.
• 30 dagen bedenktijd.

Recent bekeken