Verf kiezen begint met het vinden van de juiste kleur. Onze verf kleurenwand helpt je hierbij op weg. Kleuren gekozen? Wij mengen jouw gewenste kleur in elke verfsoort en merk.
Na het schilderen toch niet tevreden over de kleur? Kies een nieuwe kleur muurverf of lak en ontvang het aankoopbedrag van 1 blik verf (minimaal 750 ml) retour.
Voor een geslaagde verfklus heb je meer nodig dan alleen de perfecte kleur verf. Denk aan plamuur, vuller, afplaktape en schuurpapier, maar ook aan de juiste kwasten, rollers en complete schildersets. Met ons uitgebreide assortiment schildersbenodigdheden ben je optimaal voorbereid voor jouw schildersklus. Bestel alles wat je nodig hebt in één keer en ga goed voorbereid aan de slag.
Voor verschillende klussen vind je bij GAMMA diverse soorten verf.
Muur of plafond verven - Ga je je muur en/of plafond verven? Kies dan voor muurverf, verkrijgbaar in wittinten en verschillende kleuren. Wil je je muren een structuur geven? Dan kun je het beste kiezen voor structuurverf, deze verf helpt ook bij het verbergen van oneffenheden.
Houtwerk of meubels verven - Ga je hout, deuren en kozijnen, meubels of een andere houten ondergrond verven? Kies dan voor lak of beits. Beits trekt in het hout, waardoor de natuurlijke look van het hout behouden blijft. Daarnaast laat beits het hout 'ademen'. Lak geeft je ondergrond een hele nieuwe uitstraling. Lak zorgt voor een beschermende en dekkende laag.
Buiten verven - Ga je buiten verven? Kies dan voor weersbestendige verf, vaak aangeduid als buiten- of tuinverf. Bij GAMMA verkopen we lak voor buiten, muurverf voor buiten en beits. Deze verf is bestendig tegen invloeden van het weer zoals vocht en zonlicht. Dit zorgt ervoor dat je eindlaag langdurig mooi blijft.
Verf is goed houdbaar. Geopende verf op waterbasis kun je 1 tot 2 jaar bewaren, en geopende verf op terpentinebasis zeker 2 tot 3 jaar. Goed afgesloten verf blijft vaak langer houdbaar.
Het is hierbij belangrijk dat je verf op de juiste manier bewaart. Bewaar verf vorstvrij en bij voorkeur in een koele, droge binnenruimte zonder grote temperatuurschommelingen. Een schuur is bijvoorbeeld niet altijd geschikt om verf te bewaren.
Wil je verf weggooien? Let dan op: verf hoort niet bij het restafval. Zowel het verfblik met resten als de vloeibare verf zijn chemisch afval en moeten worden ingeleverd bij het klein chemisch afval (KCA). Dit kan vaak bij een milieustraat of inleverpunt in jouw gemeente. Lege verfblikken zonder verfresten mogen soms bij het restafval of metaalafval; controleer dit bij jouw gemeente.
Tijdens het drogen verdampt het water of de terpentine in de verf. Verf op waterbasis valt daarom lichter uit na het drogen, terwijl verf op terpentinebasis vaak donkerder wordt. Dit komt doordat de oplosmiddelen in terpentineverf minder snel verdampen, waardoor de verf een intensere kleur kan behouden.
Lichtinval heeft ook invloed op hoe je de kleur ziet. De kleur kan dan donkerder of lichter overkomen, afhankelijk van de hoek en sterkte van het licht. Daarnaast bepaalt de glansgraad hoe de kleur eruitziet. Hoogglansverf weerkaatst het licht meer, wat kan leiden tot een levendigere uitstraling, terwijl matte verf het licht absorbeert, waardoor de kleur subtieler en dieper lijkt.
Hoogglans - Hoogglansverf heeft een hoge glansgraad en een reflecterende en spiegelende afwerking. Door deze reflectie zijn oneffenheden in de ondergrond goed zichtbaar.
Hoogglansverf is ideaal voor oppervlakken die een strakke en moderne uitstraling vereisen, zoals keukens en deuren. Houd er rekening mee dat voor een optimaal resultaat de ondergrond goed voorbereid moet zijn.
Zijdeglans - Zijdeglansverf ligt qua glansgraad tussen matte en hoogglansverf in. Het heeft een subtiele glanzende afwerking met een meer matte uitstraling dan hoogglansverf. Hierdoor zijn oneffenheden in de ondergrond minder goed zichtbaar.
Zijdeglansverf is een uitstekende keuze voor woonruimtes en wanden waar je een elegante uitstraling wilt, zonder de glans van hoogglansverf. Het is ook gemakkelijker schoon te maken dan matte verf, wat het praktisch maakt voor drukbezochte ruimtes.
De droogtijd van de verf is afhankelijk van het soort verf, de temperatuur en de laagdikte. Elke verf heeft een eigen droogtijd en uithardtijd. Pas na de uithardtijd is de verf volledig belastbaar.
Muurverf - Muurverf is vaak na 4 uur droog. De verf is echter pas na enkele weken volledig uitgehard en belastbaar.
Lak - De droog- en uithardtijd verschilt tussen lak op waterbasis en lak op terpentinebasis. Lak op waterbasis is vaak na 5 uur droog en na 2 weken volledig uitgehard. Lak op terpentinebasis droogt pas na 16 uur, maar is al na 2 dagen uitgehard.
Beits en olie - Beits en olie zijn vaak na 24 uur droog. Beits is na 3 dagen al uitgehard, terwijl olie pas na 1 week volledig is uitgehard.
Let op: Deze tijden zijn gebaseerd op optimale omstandigheden en kunnen variëren. Controleer de verpakking van de verf voor de specifieke droogtijd.