stappenplan

Zo kun je je gestucte muur schilderen

Wil je je muur met stucwerk sauzen? Dat is niet moeilijk. Veel mensen kiezen voor latex muurverf. Wist je dat latex muurverf na het opdrogen een waterdichte ‘huid’ vormt op de muur? Hierdoor kun je eventuele vlekken en ander vuil makkelijk afnemen met water en een spons, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de verf loslaat. Latex muurverf kan in de bouwmarkt in de gewenste kleur gemengd worden.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Op de verpakking staat vermeld hoeveel m2 je kunt verven. Materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren. Heb je verf die speciaal voor jou op kleur is gemaakt? Die kan helaas niet worden geruild.

vloer afplakken met stucloper
stap 1

De vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper. Gebruik geen dun folie, want dit plastic bolt snel op. Hierdoor kun je er makkelijk over struikelen. Gebruik aan de randen stevig ducttape. Zo zorg je ervoor dat de loper niet verschuift. Plak ook kozijnhout af met afplaktape.

stroom uitschakelen voor het stucen
stap 2

De stroom uitschakelen

Schakel de stroom uit en controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is. Is dit het geval? Verwijder dan de afdekplaatjes van de schakelaars en stopcontacten.

verfrollers natmaken
stap 3

De verfrollers natmaken

Maak de verfrollers een beetje nat met lauwwarm water en pluk vervolgens de loszittende pluisjes uit de roller. Zo voorkom je dat er tijdens het aanbrengen van de voorstrijk en de latexverf onnodige oneffenheden ontstaan.

muur ontvetten
stap 4

De muur ontvetten

Ontvet de muur. Dit doe je met een doek die je onderdompelt in water gemengd met ontvetter. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

voorstrijk fixeermiddel aanbrengen
stap 5

Voorstrijk fixeermiddel aanbrengen

Geeft de gestucte muur wit af en is de muur erg poederend? Dan is er in het verleden witkalk aangebracht. Verwijder eerst zoveel mogelijk kalk van de muur met een vochtige doek. Breng vervolgens een laag voorstrijk fixeermiddel aan. Dit is een sneldrogend voorstrijkmiddel voor het vastzetten van poreuze, poederende ondergronden. Dit middel dringt door tot diep in de ondergrond. Zo voorkom je lelijke verfbladders in de verflaag die je later aanbrengt. Let op: als je voorstrijk fixeermiddel hebt aangebracht, hoef je de muur straks niet meer in de voorstrijk te zetten. Je kunt stap 9 dan overslaan!

vlekken behandelen op gestucte muur
stap 6

De vlekken behandelen met vlekkenspray

Zitten er op de gestucte muur hardnekkige roetvlekken? Behandel die plekken met vlekkenspray. Zo kun je de vlek blijvend bedekken en straks makkelijk overschilderen.

scheuren en gaten in gestucte muur
stap 7

Alle scheuren en gaten in de muur dichten

Dicht alle scheuren en gaten netjes voor je gaat verven. Gebruik hiervoor een breed en een smal plamuurmes, zodat je snel te werk kunt gaan. Op het brede plamuurmes breng je een voorraadje vuller aan, het smalle plamuurmes gebruik je voor het plamuurwerk. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Je gebruikt muurvuller voor gaten van ongeveer 1 cm, grote gatenvuller voor gaten dieper dan 1 cm en nadenvuller voor alleen de kleine haarscheuren in de gestucte muur. Brede scheuren kun je eerst afdekken met bouwscheurtape en daarna behandelen met een muurvuller.

gestucte muur schilderen
stap 8

De muur schuren

Wikkel een stuk schuurpapier om een schuurblok en schuur de muur op de oneffen plekken, zodat deze mooi egaal aanvoelt. Verwijder tot slot het stof met een borstel en een vochtige doek. Je muur met stucwerk is klaar om geschilderd te worden.

gestucte muur in voorstrijk zetten
stap 9

De muur in de voorstrijk zetten

Zet de gehele muur in de voorstrijk. Voorstrijk dekkend voor latex (in wit) is een uitstekend dekkend voorbehandelingsmiddel voor diverse droge ondergronden, zoals schuur- en pleisterwerk en geschilderde muren. Het heft de zuigende werking van muren op. Zo heb je tijdens het echte verfwerk straks minder lagen nodig en voorkom je glansverschillen in de afwerklaag. Met een emmer van vijf liter kun je een oppervlakte van maar liefst 50 m2 schilderen. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een verfroller op een telescoopsteel. Laat de muur goed drogen.

scheuren dichtkitten
stap 10

Eventuele scheuren dichtkitten

Zitten er scheuren tussen het plafond en de muur? Kit deze beschadigingen dan dicht met acrylaatkit (dit wordt ook wel schilderskit genoemd). Neem daarnaast de hoeken van de ruimte mee. Komt er in een keer te veel kit uit de koker? Geen probleem: dit kun je direct wegvegen met een vochtige doek.

randen gestucte muur schilderen
stap 11

Eerst de randen van de gestucte muur schilderen

Begin met schilderen bij de randen. Gebruik hiervoor de kleine blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Schilder een rand van minimaal 4 cm. Ook rondom een stopcontact is het handig om een rand van ten minste 4 cm te verven. Steek de kwast een paar keer in de latexverf en strijk deze een paar keer af langs de rand van de emmer. Zo zorg je dat de kwast wel verzadigd is, maar niet druipt. Strijk de verf vervolgens met lange halen in de lengte uit, maar wees zeker niet te zuinig.

gestucte muur schilderen
stap 12

De rest van de gestucte muur schilderen

De grote delen van de muur saus je ook weer met een verfroller op een telescoopsteel. Een telescoopsteel kun je tot twee meter uitschuiven en is voorzien van een handig kliksysteem. Doop de verfroller in de verf. Rol deze heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Wees niet te zuinig! Je mag de verfroller regelmatig in de verf dopen. Te veel uitrollen op de muur zorgt ervoor dat de verf niet egaal op de muur komt. Bovendien gaat de roller dan veel sneller spatten.

nat in nat schilderen
stap 13

'Nat in nat' werken

Saus de hele muur in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Werk ‘nat in nat’: dit betekent dat je de geverfde vierkanten laat overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Tot slot verbind je meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal van boven naar beneden te rollen. Werk nu door tot je een hele muur af hebt. Tussendoor pauze houden kan later zorgen voor kleurverschil. Als de muur opgedroogd is, kun je – als dit nodig is – een tweede laag verf aanbrengen. De meeste latexverf is na vijf tot zes uur overschilderbaar.

afwerking gestucte muur
stap 14

Afwerking en verfresten weggooien

Verwijder na de verfklus direct de tape. Als je langer wacht, kun je de gedroogde verf meetrekken met de tape. Je hoeft je kwasten en verfrollers tussendoor niet schoon te maken. Als je nog een laag wilt aanbrengen, kun je de kwasten in aluminiumfolie wikkelen en deze in een potje water zetten. Zo blijft je schildergereedschap een aantal dagen bruikbaar. Klaar met verven? Lever je verfrestanten in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon in de vuilnisbak gooien.

Gebruikt bij dit advies

Je muur liever laten schilderen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schilderen van je muur? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice

Meer klusadvies

muur plamuren-thumbnail
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
kwasten-schoonmaken--thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in