stappenplan

Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren?

Ben je klaar met verven, maar weet je niet goed hoe je je kwasten en verfrollers moet schoonmaken? En of je verf kunt bewaren voor een volgende klus? Kwasten, rollers en verfbakjes moeten in ieder geval niet in de gootsteen worden uitgespoeld.

In dit GAMMA stappenplan lees je wat je na het verven op een milieuvriendelijke manier kunt doen met je kwasten, verfrollers en verfresten. Zo kun je kwasten schoonmaken, laten indrogen en een paar dagen bewaren. Veel verfsoorten zijn lang houdbaar op een vorstvrije plek.

stap 1

Kwasten en verfrollers afvegen

Is je verfklus klaar voor vandaag? Schraap eerst zoveel mogelijk verf van je kwast of verfroller. Dit doe je door de verf af te vegen langs de rand van het verfblik.

stap 2

De afplaktape verwijderen

Voor je je kwasten en verfrollers gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je de afplaktape zo snel mogelijk verwijdert. Als je schilderstape laat zitten tot de verf is opgedroogd, kan er in de aangebrachte verf lelijke scheuren ontstaan en kunnen er lijmresten achterblijven van de tape. Er bestaan tapesoorten die je langer kunt laten zitten. Check hiervoor altijd de verpakking.

stap 3

Kwasten en verfrollers bewaren

Wil je je kwasten en verfrollers een aantal dagen bewaren, omdat je morgen of overmorgen verder wilt met je verfklus? Dan hoef je deze niet grondig schoon te maken. Wikkel om het uiteinde van de kwast of verfroller aluminiumfolie en bewaar deze in een luchtdichte plastic zak. Plak wat tape om het handvat en bewaar de plastic zak met kwasten en verfrollers op een droge plek gedurende maximaal twee dagen.

stap 4

Kwasten en verfrollers schoonmaken

Wil je je verfgereedschap later weer gebruiken? Je kunt kwasten en verfrollers schoonmaken. Als je verf op terpentinebasis hebt gebruikt, giet je een kleine hoeveelheid verdunde ontvetter in een pot. Druk de kwast of verfroller tegen de zijkanten, zodat het schoonmaakproduct goed in de haren of vacht trekt. Laat twee uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek. Heb je verf op waterbasis gebruikt? Week je kwast of verfroller dan twee uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar ook deze kwasten en verfrollers op een droge plek.

stap 5

Kwasten schoonmaken waarmee olie is aangebracht

Kwasten waarmee je olie hebt aangebracht kun je gewoon schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. Terpentine is slecht voor het milieu, dus spoel de kwasten met terpentine om in een glazen potje. Droog daarna met een schone doek en laat de kwasten indrogen. Doeken kun je het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval (KCA-depot). Gooi deze nooit als een prop weg, want daardoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.

stap 6

Verf bewaren

Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis kun je ten minste een jaar bewaren en verf op terpentinebasis zeker twee jaar. Bewaar verf vorstvrij en bij voorkeur niet in een ruimte waar het product bloot kan komen te staat aan te hoge of te lage temperaturen. Een schuur is bijvoorbeeld niet geschikt om verf te bewaren.

stap 7

Verfrestanten en schoonmaakmiddelen bewaren

De gebruikte terpentine weggooien? Dat hoeft niet. Als je het een paar weken in een potje laat staan met de deksel erop, zakken de verfresten naar de bodem en blijft er een schone oplossing over. Giet deze oplossing over met behulp van een trechter. Zo kun je dit middel hergebruiken. Spoel chemische schoonmaakmiddelen nooit door de gootsteen. Als je het niet meer gaat gebruiken, kun je het naar het KCA-depot in jouw gemeente brengen. Heb je verf over? Misschien kun je een ander hier nog een plezier mee doen. Als dit niet het geval is, kun je ook je verfrestanten inleveren bij het depot.

Gebruikt bij dit advies

Kwastenreinigers
Kwastenreinigers

Benodigdheden

Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer
Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer keuzehulp
muur plamuren-thumbnail
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
betonvloer verven-thumbnail
Hoe kan ik een betonvloer verven? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in