stappenplan

Hoe kan ik een muur glad maken?

Heb je al tijden genoeg van die muur met sierpleister of spachtelputz (grove korrelstructuur)? Als je graag een mooie, gladde muur wilt, kun je jouw muur eenvoudig zelf gladmaken, zonder deze te moeten stucen. Of je nu een muur hebt met lichte beschadigingen (zoals na het afsteken van behang), muren hebt met structuur (door middel van structuurverf, sierverf of spachtelputz), muren van beton-, gips- en cellenbetonblokken of muren van glasweefselbehang. In dit GAMMA stappenplan lees hoe je elke muur met de juiste producten eenvoudig glad maakt.

Maak de muur schoon, droog en stof- en vetvrij. Spachtelputz schoonmaken doe je door heet water te mengen met sierpleisterreiniger en vervolgens met een borstel flink te boenen. Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.

Zet poederende of gruizende ondergronden vast met voorstrijk fixeermiddel. Een zuigende ondergrond kan worden voorbehandeld met een sneldrogende voorstrijk. Twijfel je of je te maken hebt met een zuigende ondergrond? Breng wat water aan op de muur. Als dit snel geabsorbeerd wordt, zal je de ondergrond moeten voorstrijken. Zitten er nicotine- of lekkagevlekken op je muur? Die kun je voorbehandelen met speciale voorstrijk voor vlekken. Geschilderde ondergronden (zoals latex) moeten licht worden opgeschuurd en stofvrij worden gemaakt.

Roer de muurglad voor gebruik goed door. Breng het product rechtstreeks uit de emmer aan op de muur met een verfroller voor gladde ondergronden. Verzamel voldoende pasta op de roller en breng het aan met een rustige rolbeweging. Rol in verticale banen een oppervlak van 2 à 3 m². Verdeel de muurglad daarna met een horizontale rolbeweging. Eindig tot slot met een verticale rolbeweging voor het mooiste en gladste resultaat. Let op: muurglad moet je binnen dertig minuten na het aanbrengen gladstrijken.

Verbruiksindicatie per muurstructuur:
• Lichte beschadigde wanden = 6 m²
• Glasweefselbehang = 5 m²
• Spachtelputz (2 mm) = 2.5 m²
• Gips- of Cellenbetonblokken = 7 m²
• Structuurverf = 4.5 m²
• Granol (3 mm) = 1.5 m²

Strijk met de strijker eerst het onderste deel van de muur (ongeveer 50 tot 100 cm) van beneden naar boven in verticale banen glad. Houd de strijker altijd onder een kleine hoek met het handvat zo dicht mogelijk langs de muur. Zet hierbij zo min mogelijk kracht. Strijk vervolgens het totale oppervlak glad van boven naar beneden. Doe ook dit weer in verticale banen. Heb je te maken met een structuurondergrond, zoals spachtelputz? Dan kun je meerdere lagen aanbrengen. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. Na minimaal zes uur kun je een volgende laag aanbrengen.

Tip!

Eventuele lichte strepen en andere kleine oneffenheden kun je na droging zeer eenvoudig met fijn schuurpapier wegschuren.

Muurglad is na acht tot twaalf uur volledig droog en klaar voor verdere afwerking, bijvoorbeeld met een mooie verfkleur of een strak behang. Ga je je gladde muur schilderen? Omdat je muur nu mooi glad is gemaakt, is er geen voorstrijk nodig voor je gaat verven.

Je muur liever glad laten maken door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het glad maken van je muur? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice

Meer klusadvies

Hoe plamuur ik mijn gestucte muren?
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn betonvloer? - thumbnail
Hoe kan ik een betonnen vloer verven? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik een gestucte muur? - thumbnail
Zo kun je je gestucte muur schilderen stappenplan