stappenplan

Hoe kan ik een betonvloer verven?

Het verven van een betonnen vloer is een handige en goedkope manier om jouw vloer op te knappen. Betonverf is antislip, slijtvast en makkelijk reinigbaar. Wil je de vloer in je garage of schuur voorzien van een likje betonverf? Ga in dit geval voor een extra sterke twee-componenten betonverf. Deze verf is ook bestand tegen benzine en olie en is geschikt voor zeer intensief gebruik. Wist je dat betonverf in de bouwmarkt op de gewenste kleur gemaakt kan worden? Let op: verf die je hebt laten mengen, kan niet worden geruild.

Tip!

Koop liever te veel verf in dan te weinig. Op de verpakking staat vermeld hoeveel m2 je met een blik kunt verven. Materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen dertig dagen bij ons retourneren.

Tip!

Egaliseer je ruwe betonvloer eerst door loszittende delen te verwijderen met een plamuurmes en daarna een primer en egaliseermiddel aan te brengen voordat je gaat verven!

Loszittend beton verwijderen
stap 1

Het loszittend beton verwijderen

Verwijder oude, loszittende stukjes beton met een plamuurmes en een staalborstel. Krab ook de scheuren uit in de betonnen vloer.

De vloer stofzuigen
stap 2

De vloer stofzuigen

Veeg de betonnen vloer zorgvuldig aan met een zachte bezem en stoffer en blik. Stofzuig de vloer daarna zodat alle kruimels en stof verdwenen zijn.

De betonvloer ontvetten
stap 3

De betonvloer ontvetten

Ontvet de vloer vervolgens met wat water waar je een ontvetter in hebt opgelost. Schrob deze met een luiwagen op steel en een niet-pluizende dweil. Spoel de vloer nog eens na met schoon water. Laat de vloer goed drogen.

Gaten in de betonvloer repareren
stap 4

De gaten in de betonvloer repareren

Repareer de gaten en scheuren in de vloer met vloervuller. Maak het gat of de scheur eerst nat. Maak dan de vloervuller aan: meng drie delen poeder en een deel water en roer dit goed door. Werk altijd met twee plamuurmessen: een brede waar je een hoopje vuller op smeert en een smalle waar je de gaten mee vult. Duw de vuller met een plamuurmes in het gat (let op: je hebt slechts tien minuten verwerkingstijd). Strijk met een nat plamuurmes af. Is de vloervuller opgedroogd? Schuur licht op en neem opnieuw af met een vochtige spons.

stap 5

De betonkit voorbereiden

Om schuren en kieren in de betonnen vloer op te vullen, kun je gebruikmaken van betonkit. Let erop dat de ruimte waar je in werkt tussen de 5°C en 40°C is. Open de koker door het plastic puntje aan de bovenkant met een mesje af te snijden tot aan de schroefdraad. Draai de spuitmond erop en snijd deze schuin af. Zorg voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 18 mm. Zijn de scheuren of kieren smaller? Krab deze dan uit tot ten minste 6 mm.

Scheuren en kieren opvullen
stap 6

De scheuren en kieren opvullen

Spuit de betonkit gelijkmatig in de scheur of kier. Druk de kit dan aan en strijk deze af met een nat plamuurmes. Let op: doe dit binnen tien minuten. Verwijder vlekken direct met terpentine. Opgedroogde kit kun je namelijk alleen mechanisch verwijderen. Na een paar uur is de kit weer- en regenbestendig en kun je de voegen licht opschuren.

Muren en plinten afplakken
stap 7

De muren en plinten afplakken

Plak de muren of plinten af met tape. Kies hierbij voor een wat duurdere tape die je iets langer kunt later zitten. Je kunt de tape bij deze verfklus namelijk niet direct verwijderen. Gele afplaktape kun je vier dagen tot soms zelfs vijf maanden laten zitten. Check altijd de verpakking van de tape: hierop staat aangegeven hoelang je dit kunt laten zitten.

Betonvloer in de voorstrijk zetten
stap 8

De betonvloer in de voorstrijk zetten

Zet vervolgens de hele vloer in de voorstrijk. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een vachtroller op een telescoopsteel. Let op: laat de vloer goed drogen.

stap 9

De betonverf mengen

Roer de verf zorgvuldig door met een verfmixer. Giet de verf over in de rechthoekige emmer met rooster. Gebruik je garagevloerverf? Dit is een twee-componentenverf. Breng de helft van de twee componenten bij elkaar in de verfemmer. Roer met een verfmixer. Meng niet meteen alle verf! Op de verpakking staat hoeveel tijd je hebt voor de verwerking. Zodra de componenten zijn samengevoegd start het uithardingsproces.

Verf aanbrengen op de randen
stap 10

De verf aanbrengen op de randen

Begin bij de randen van de vloer. Hiervoor kun je de kleine blokkwast weer gebruiken. In de hoeken komt de ronde kwast van pas. Zorg voor een geverfde rand van minimaal 10 cm.

Betonnen vloer verven
stap 11

De betonnen vloer verven

De grote delen van de vloer verf je met de vachtroller op een steel. Doop de roller in de verf. Rol deze heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Je hoeft absoluut niet zuinig te zijn, dus doop de roller regelmatig in de verf. Zorg ervoor dat je de verf niet te veel uitrolt. Dit zal na droging zorgen voor dekkingsverschillen. Dat ziet er niet netjes uit!

'Nat in nat' werken op de betonvloer
stap 12

'Nat in nat' werken op de betonvloer

Schilder de vloer vervolgens in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Werk ‘nat in nat’: je laat de vierkanten dus overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts. Als laatste ‘verbind’ je meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal naar links of naar rechts te rollen. Werk nu net zolang door tot je de hele vloer afhebt. Neem liever geen pauze tussendoor, want ook dit kan leiden tot kleurverschil.

stap 13

De geverfde betonvloer laten uitharden

Het duurt ongeveer een week voordat betonverf volledig is uitgehard. Na 24 uur kun je de geverfde betonnen vloer wel voorzichtig belopen en belasten met niet al te zware spullen, bijvoorbeeld opbergbakken met tuinstoelkussens of fietsen. Het is beter om de eerste week nog niet te schuiven met zware kasten of de auto in de garage te parkeren.

stap 14

Na de verfklus

Gooi na afloop van de klus verfrestanten nooit zomaar in de vuilnisbak. Lever het in plaats daarvan in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in jouw gemeente. Je kunt de restanten latex natuurlijk ook goed bewaren in een afgesloten emmer, op een koele – maar vorstvrije – plek. Zo kun je de verf ongeveer een jaar bewaren. Kwasten en verfrollers, die je hebt laten indrogen, kun je wel gewoon bij het restafval kwijt.

Meer klusadvies

muur plamuren-thumbnail
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in