stappenplan

Alles over verfrollers; welke verfroller gebruik je wanneer?

Welke verfroller moet ik kiezen voor mijn klus? Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat je de juiste soort roller kiest passend bij het oppervlakte dat je gaat schilderen. Er zijn verschillende soorten lakrollers en muurverfrollers, hieronder zullen we de verschillende eigenschappen benoemen.

Welke kwast gebruik ik voor muurverf?

Er zijn veel soorten muurverfrollers, maar welke gebruik ik voor mijn klus?
Houd bij het uitkiezen van de roller rekening met het te schilderen oppervlakte. Voor een klein oppervlakte kun je bijvoorbeeld prima werken met een roller van 10cm breed. Omdat je hiermee gelijk nauwkeurig de randen van de muur kunt verven. Voor grotere oppervlakten is een bredere roller prettig omdat je daarmee sneller kunt werken en eveneens een straks resultaat krijgt. Voor een grotere muur of plafond is een roller van bijvoorbeeld 18 of 25 cm aan te raden. Langs de randen kun je dan gewoon met een blokkwast verven.

Bekijk het assortiment

Structuurverfrollers

De structuurroller herken je direct aan zijn gele kleur. De structuurroller bepaalt de grofte van de structuur op je muur. De vacht van de roller is van schuim en zorgt en heeft een specifieke structuur. Deze rollers zijn verkrijgbaar in fijne en grove structuur. Bij een muur die in slechte staat verkeerd is het bijvoorbeeld slim om een structuurverf en roller voor een grove structuur te gebruiken. Zo worden oneffenheden goed bedekt.

Bekijk het assortiment

Welke roller gebruik ik voor lak?

Lakrollers worden gebruikt om een mooi glad resultaat te krijgen. Er zijn twee verschillende soorten: schuimrollers en vachtrollers. Beide hebben ongeveer dezelfde werking.

De schuimrollers nemen zeer goed verf op, wat een glad eindresultaat oplevert. Belangrijk bij het aanbrengen van de verf met een schuimroller is dat je niet te hard drukt. Wanneer je dit wel doet komt de lucht uit de schuimroller in de verf, waardoor er luchtbelletjes ontstaan.

Vachtrollers heb je in verschillende haarlengtes. Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat. De roller met hogere pool zorgt ervoor dat bij een ruwer oppervlak de dieper gelegen delen snel en goed gedekt worden, de verfrollers voor een ruwer oppervlakte hebben namelijk ook een flexibelere kern.

Bekijk het assortiment
Tip!

Vergeet geen verfbakje aan te schaffen. Let hierbij op dat de maat van de verfbak overeen komt met de maat van de roller. Je zal namelijk niet de eerste zijn die er achteraf achter komt dat de roller niet in de verfbak past!

Gebruik van een verfroller

Zorg voor het gebruik van een vachtroller dat je met wat plakband de meest pluizende deeltjes verwijderd. Maak daarna de roller lichtvochtig met water en rol deze vervolgens droog op een schoon oppervlakte. Een licht vochtige verfroller heeft namelijk een betere verfopname dan een droge roller.
Een handige tip is het halverwege onderdompelen van je roller. Vaak zit er al snel te veel verf op je roller. Dit vergroot de kans op morsen en zorgt ervoor dat je te veel verf op het te schilderen oppervlakte krijgt. Rol de roller vervolgens over je verfbak of verfrooster. Rol bij het schilderen van een muur verticaal van boven naar beneden en laat de helft van je volgende baan overlappen met de eerder aangebrachte baan. Zo krijg je een mooi strak eindresultaat. Druk niet te hard op de roller. Vaak wordt er gedacht dat de verf dan beter pakt. Maar als je te hard op de roller duwt wordt de verf juist niet mooi egaal verdeeld. Zorg dus dat de roller genoeg verf bevat en laat de roller dus zijn werk doen.

Opbergen van een verfroller

Zodra je schilderklus voltooid is, is het tijd om je verfroller goed op te bergen. Na de schilderklus kun je de verfrolhouder verwijderen en de verfroller onder de kraan uitspoelen. Als je met terpentineverf geschilderd hebt kun je de roller schoonmaken met terpentine. Leg de natte roller niet zomaar weg. Laat deze drogen aan een schone verfrolhouder. Zo kan de roller goed drogen en is deze weer klaar voor gebruik voor je volgende verfklus.

Benodigdheden

Gereedschappen (0)