stappenplan

Hoe kan ik mijn meubels verven?

Oude meubels weggooien? Dat hoeft niet! Door je meubels te verven geef je jouw kast, stoelen of tafel een tweede leven. Je kunt het beste kiezen voor een kwalitatieve, stootvaste binnenlak. In dit stappenplan lees je hoe je een oude stoel voorziet van een likje verf en hoe je een speels dip-dye effect creëert.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Op het verfblik staat vaak aangegeven hoeveel m2 je met één blikje kunt schilderen. Ongeopende blikken verf kun je binnen dertig dagen retourneren (op vertoon van de aankoopbon).

Tip!

Veel soorten binnenlak zijn verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en mat. Door de verschillende glansgraden af te wisselen kun je een unieke, speelse look creëren.

meubels reinigen
stap 1

De meubels reinigen

Reinig de meubels goed en ontvet je tafel, stoel of kast met een verfreiniger. Was vervolgens alles na met lauwwarm water en laat het goed drogen.

houten meubels schuren
stap 2

De houten meubels schuren

Als alles goed droog is, ga je de meubels schuren. Heb je te maken met kaal hout? Dit schuur je met middelgrof schuurpapier (korrel 150-180). Als het schilderwerk van je oude meubels nog intact is, kun je schuren met fijn schuurpapier (korrel 220-280). Maak na het schuren de meubels stofvrij met een zachte borstel.

stap 3

De grondverf doorroeren en verdunnen

Voor je met de binnenlak aan de slag gaat, zet je je meubels eerst in de grondverf. Roer de grondverf goed door en giet een kleine hoeveelheid over in een blikje. Sluit de verfbus vervolgens weer. Zo voorkom je onnodig verontreiniging in de verf en zal de verf ook niet snel indikken. Ga je op kaal hout schilderen? Verdun de eerste laag dan tot ongeveer 5%. De grondverf dringt zo beter in het hout en zal zorgen voor een betere hechting en dekking.

stap 4

De meubels in de grondverf zetten

Doop de kwast enkele malen tot ongeveer de helft in de verf en strijk de kwast af. Op deze manier zorg je ervoor dat de kwast egaal verzadigd raakt, maar niet druipt. Breng de eerste laag grondverf aan. Schilder vanuit het midden naar de hoeken van de stoel toe, zo voorkom je druipers in de hoeken. Strijk de verf goed door voor een strak resultaat.

stap 5

Grote meubels gronden

Bij grote oppervlakken– bijvoorbeeld een kastdeur of tafelblad – kun je het beste eerst de randen schilderen met een kwast. Daarna verf je de rest met een lakviltroller. Verdeel het grote vlak in enkele denkbeeldige vakken. Verzadig de roller met verf in een rolbakje en zet een baan in verticale richting op. Trek op deze manier twee tot drie banen met ongeveer een rolbreedte tussenruimte. Verdeel daarna de verf met de roller zonder deze opnieuw in de verf te dopen in diagonale of horizontale richting tot een mooi, dekkend geheel. Rol tot slot het grote oppervlak in één richting na.

stap 6

De meubels opnieuw schuren

Voelt je geverfde meubel een beetje ruw nadat de grondverf is opgedroogd? Schuur je kast, stoel of tafel met fijn schuurpapier (korrel 220-280). Gebruik in plaats van schuurpapier een kunststof schuurspons. Zo voorkom je volledig kaal geschuurde randen. Maak je meubels opnieuw stofvrij met een zachte borstel.

stap 7

De meubels verven

Roer de binnenlak goed door, giet een kleine hoeveelheid over in een blikje en sluit de verfbus. Doop ook je kwast weer tot de helft een aantal keer in de lak en strijk deze steeds af aan de zijkant van het blik. Breng de eerste laklaag aan. Dit doe je op dezelfde manier als in 4 en stap 5 (voor de grote oppervlakken).

stap 8

De meubels opmeten

Tijd om het dip-dye effect toe te passen! Dit houdt in dat je de onderkant van de stoelpoten, tafelpoten of de onderste rand van de kast in een andere kleur verft dan de rest van het meubel. Meet eerst de hoogte op van het vlak dat je een andere kleur wilt geven.

stap 9

De poten of randen van de meubels afplakken

Plak de poten of de onderrand af op de hoogte die je zojuist hebt opgemeten.

stap 10

De poten of randen ontvetten

Ontvet het onderste gedeelte van de stoel, kast of tafel met een verfreiniger. Was vervolgens alles na met lauwwarm water en laat het goed drogen.

stap 11

De poten of randen schuren

Schuur de laag met een fijne, kunststof schuurspons of fijn schuurpapier en maak de poten stofvrij met de zachte borstel.

stap 12

De poten of randen verven

Breng nu een tweede laklaag aan (zoals eerder omschreven in stap 3) in de andere kleur voor het dip-dye effect.

stap 13

De tape verwijderen

Verwijder na het verven direct de tape. Laat de lak goed drogen en uitharden, het liefst één à twee weken. Daarna is de lak stoot- en krasvast en kun je je meubels zonder problemen weer gebruiken.

stap 14

Na de verfklus

Wil je verfrestanten bewaren? Dat kan. Doe dit op een koele – maar vorstvrije – plek. Je kunt er natuurlijk ook iemand anders blij mee maken. Gooi restanten verf in ieder geval niet bij het restafval, maar lever deze in als klein chemisch afval bij de chemokar in je gemeente. Je kwasten en verfrollers kun je een paar dagen goed houden door deze in aluminiumfolie te wikkelen. Heb je je verfgereedschap niet meer nodig? Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je gewoon in de vuilnisbak gooien.

Meer klusadvies

Klusadvies - Verf - Tuinmeubelen beitsen - Headerbeeld - Mobile
Tuinmeubelen beitsen stappenplan
Keuken verven-thumbnail
Tips voor het verven van je keuken stappenplan
kwasten-schoonmaken--thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in