stappenplan

Zo kun je je tuinmeubelen beitsen

Beitsen is een goede manier om je houten tuinmeubels, zoals een tuintafel of tuinstoelen, te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Ga je beits gebruiken? Dan heb je geen grondverf nodig. Beits trekt diep in het hout, vloeit goed uit en is weersbestendig en vochtregulerend. In dit handige GAMMA stappenplan lees je hoe je jouw houten tuinmeubels beitst.

Tip!

Koop liever te veel beits in dan te weinig. Op het blik staat aangegeven hoeveel m2 je kunt verven. Ongeopende blikken beits kun je met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

stap 1

Een beits kiezen

Er zijn twee soorten beits waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een dekkende beits. Deze beits geeft dezelfde aanblik als verf: de houtstructuur van je houten tafel of tuinstoelen is niet langer zichtbaar. Als je de houtstructuur zichtbaar wilt houden, kun je kiezen voor transparante beits.

stap 2

Het hout ontvetten of reinigen

Nieuwe tuinmeubels moeten eerst ontvet worden. Verweerde meubels reinig je met een harde borstel en verdunde tuinmeubelreiniger. Neem je meubels na het ontvetten of reinigen af met water en een zachte borstel en laat deze vervolgens 24 uur drogen.

stap 3

De gaten en scheuren vullen

Vul de gaten en scheuren in het hout met kneedbaar hout. Werk met twee plamuurmessen bij het aanbrengen van het kneedbaar hout. Op het bredere plamuurmes doe je voorraadje kneedbaar hout, met het smallere plamuurmes haal je steeds een kleine hoeveelheid er vanaf.

stap 4

De gereppareerde plekken schuren

Schuur de gerepareerde plekken in de richting van de houtstructuur. Gebruik hiervoor een vlakschuurmachine en fijn schuurpapier (korrel 180). Door met de houtnerf mee te schuren, zorg je ervoor dat eventuele schuurplekken niet opvallen.

stap 5

De beits verdunnen

Verdun de dekkende of transparante beits voor je gaat beitsen. Zo dringt beits dieper in het hout, wat de impregnerende werking verhoogt. Terpentine is vrij sterk spul en heeft een intense geur, trek daarom werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsmasker (ook tijdens het beitsen). Giet een beetje beits in een leeg blik en verdun deze met terpentine. Zorg dat je de volgende verhouding aanhoudt: een deel terpentine tegenover drie delen beits.

stap 6

De tuinmeubels beitsen

Breng de eerste laag aan met een ronde kwast. Je kunt een verfroller gebruiken voor grotere vlakken, zoals een tafelblad. Beits trekt snel in het hout. Werk daarom in hoog tempo en schilder zoveel mogelijk ‘nat in nat’. Doordat de natte, gebeitste delen elkaar overlappen, voorkom je kleurverschil. Veeg ook eventuele ‘druipers’ meteen weg. Zo zijn deze druppels beits na droging straks niet zichtbaar in je schilderwerk. Laat de met beits geverfde tuinbank of tafel 24 uur drogen en schuur het hout licht op. Breng vervolgens de tweede laag onverdunde beits aan.

stap 7

Een derde laag beits aanbrengen

Is jouw tuintafel of tuinbankje gemaakt van nog onbehandeld hout? Breng dan ook een derde laag beits aan. Als de tuinmeubels al eerder gebeitst zijn, heb je aan twee lagen meestal genoeg.

Meer klusadvies

Rectangle 5 Copy
Hoe beits ik mijn schutting? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn tuinhuis? - thumbnail
Tips voor het beitsen van je tuinhuis stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Zo schilder je een buitenmuur stappenplan
Klusadvies - verf - Tips voor het verven van je meubels - thumbnail
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan