stappenplan

Tuinmeubelen schoonmaken

Regelmatig je tuinmeubelen schoonmaken is goed voor het behoud van je tuinmeubelen. Je tuinmeubelen blijven hierdoor mooi en de kwaliteit blijft behouden. Hoe je tuinmeubelen schoonmaakt, is afhankelijk van het materiaal. Wij leggen per materiaal uit hoe je deze klus aanpakt.

stap 1

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor allerlei weersinvloeden; het hout kan hierdoor grijs of groen verkleuren. Naast je houten tuinmeubelen schoonmaken, is het daarom goed om ze zo nu en dan te behandelen met tuinmeubelolie. Dit helpt om verkleuring tegen te gaan. Maak de meubels eerst schoon met een sopje en een spons en behandel ze daarna met de olie. Kies voor kleurloos of een kleur die bij jouw tuinmeubelen past. De olie is waterafstotend en voedt het hout van binnenuit

Breng de tuinmeubelolie aan met een kwast of spuit. Draag handschoenen bij deze klus en dek het terras eventueel af met afdekfolie om vlekken te voorkomen.

Tip!

Geef je houten tuinmeubelen in het voor- en najaar een reinigings- en oliebeurt en verplaats ze naar een droge, vochtvrije plek of dek de meubels af met een tuinmeubelhoes.

stap 2

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof tuinmeubelen maak je eenvoudig schoon met water en een sopje. Gebruik een sopje van schoonmaakmiddel of speciale tuinmeubelreiniger. Laat het middel 2 tot 5 minuten inwerken en reinig de meubels daarna met een doek of spons. Gebruik geen borstel of hogedrukreiniger, hierdoor kunnen er krassen of kleine nerfjes ontstaan waar het vuil in gaat zitten en waardoor je je tuinmeubelen moeilijk schoon krijgt.

Tip!

Zet kunststof tuinmeubelen bij veel wind of hagelbuien altijd op een droge en beschutte plek, zo voorkom je dat je tuinmeubelen beschadigd raken door het weer.

stap 3

Wicker tuinmeubelen schoonmaken

Wicker tuinmeubelen zijn net als kunststof tuinmeubelen eenvoudig schoon te maken met een sopje. Gebruik ook hier een doek of een spons om het materiaal van de meubels mooi te houden. Wicker tuinmeubelen kun je het hele jaar gebruiken, behalve als het vriest. Het materiaal is dan gevoelig en kan breken.

stap 4

Tuinmeubelen onderhouden

Door je tuinmeubelen op de juiste manier te onderhouden, blijven je tuinmeubelen langer mooi. Je tuinmeubelen onderhouden doe je door ze regelmatig schoon te maken op de manier zoals hierboven beschreven, maar ook door gevallen blad in de herfst altijd zo snel mogelijk weg te halen en de tuinmeubelen zo droog mogelijk te houden. Blad en water werken namelijk allerlei schimmels in de hand.

Tip!

Zet je stoelen schuin tegen de tafel aan, zodat regenwater direct weg kan lopen. Schimmelvorming krijgt zo geen kans.

stap 5

Tuinmeubelen schoonmaken in de winter

Tuinmeubelen gebruiken we in de meeste gevallen als het mooi weer is. Je tuinmeubelen schoonmaken is dus een de uitstekende klus voor de herfst of de winter. Zet je tuinmeubelen na de schoonmaakbeurt op een droge plek, bijvoorbeeld in de schuur, onder een afdak of dek ze af met een tuinmeubelhoes. Op die manier voorkom je dat de meubels beïnvloed worden door het (vochtige) weer en zo houd je je tuinmeubelen lang mooi.

Benodigdheden

Gereedschappen (1)
Dit stappenplan komt voor in