stappenplan

Hoe beits ik mijn schutting?

Door je schutting te beitsen zorg je ervoor dat je houten schutting nog jaren meegaat. Het beitsen van je schutting is geen ingewikkelde klus, maar zorg wel voor een goede voorbereiding. Ga de schutting eerst schoonmaken, ontvetten en schuren. Afhankelijk van welke beitssoort je gebruikt, kun je na de eerste laag nog een tweede laag beits aanbrengen.

Tip!

Gebruik alleen buitenbeits en geen verf. Verf gaat snel bladderen op geïmpregneerd hout en vergt daardoor veel meer onderhoud. Ga je een geschakelde schutting beitsen? Dan wordt de verf of beits ook bij de buren zichtbaar. Overleg dus even met je buren voor je gaat beitsen.

Schutting vrijmaken
stap 1

Schutting vrijmaken

Voordat je begint met beitsen is het belangrijk dat de schutting droog is en vrijgemaakt wordt. Haal planten weg of dek deze af.

Aanslag verwijderen
stap 2

Groene aanslag verwijderen

Verwijder alle groenaanslag van je schutting. Dit kun je het beste en snelste doen met een groene aanslagreiniger of met een simpel sopje van water en soda. Gebruik een stugge borstel en daarna een spons.

stap 3

De schutting schuren

Is de schutting goed opgedroogd? Schuur het hout dan op met een vlakschuurmachine. Gebruik hiervoor middelgrof schuurpapier (korrel 120). Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf (de houtstructuur) schuurt.

Bodem bedekken met afdekfolie
stap 4

De grond afdekken

Gebruik afdekfolie om vervuiling van de grond te voorkomen. Zo kun je bovendien je kwasten en ander verfgereedschap op een schoon oppervlak leggen. Je kunt de folie in de hoekjes aanduwen of er een aantal stenen op leggen die je in je tuin hebt gevonden, zodat de folie niet opbolt.

Schutting beitsen met kwast
stap 5

De schutting beitsen

Gebruik een kleine platte kwast voor het aanzetten van de randen. Voor de grotere oppervlakken van je schutting kun je een blokkwast of roller gebruiken.

Meer klusadvies

kwasten-schoonmaken--thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
Klusadvies - Verf - Tuinmeubelen beitsen - Headerbeeld - Mobile
Tuinmeubelen beitsen stappenplan
metalen-hek-schilderen-thumbnail
Hoe schilder ik een metalen hek? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in