stappenplan

Hoe beits ik mijn schutting?

Door je schutting te beitsen zorg je ervoor dat je houten schutting nog jaren meegaat. Het beitsen van je schutting is geen ingewikkelde klus, maar het vergt wel een goede voorbereiding. Zo moet je je schutting eerst schoonmaken, ontvetten en schuren. Afhankelijk van welke beitssoort je gebruikt, kun je na de eerste laag nog een tweede laag beits aanbrengen.

Tip!

Gebruik alleen buitenbeits en geen verf. Verf gaat snel bladderen op geïmpregneerd hout en vergt daardoor veel meer onderhoud.

Tip!

Ga je een geschakelde schutting beitsen? Dan zal de verf of beits ook bij de buren zichtbaar worden. Overleg dus even met de buren voor je gaat beitsen. Wie weet maak je je buren enthousiast en willen zij straks hun kant ook in dezelfde kleur beitsen.

stap 1

Groene aanslag verwijderen

Verwijder alle groenaanslag van je schutting. Dit kun je het beste en snelste doen met een groene aanslagreiniger of met een simpel sopje van water en soda. Gebruik een stugge borstel en daarna een spons.

stap 2

De schutting ontvetten

Reinig en ontvet de schutting vervolgens met lauwwarm water waar je een ontvetter aan toe hebt gevoegd.

stap 3

De schutting reinigen met een hogedrukreiniger

Reinig de schutting nu met de hogedrukreiniger. Let op: gebruik de hogedrukreiniger alleen op spray-stand! Als je een harde straal gebruikt, krijg je cirkels te zien. Zeker bij transparante beits kan dit voor kleurverschil zorgen.

stap 4

De schutting schuren

Is de schutting goed opgedroogd? Schuur het hout dan op met een vlakschuurmachine. Gebruik hiervoor middelgrof schuurpapier (korrel 120). Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf (de houtstructuur) schuurt.

stap 5

De schutting stofvrij maken

Maak de schutting – voor je gaat beitsen – stofvrij met een zachte borstel.

stap 6

De grond afdekken

Gebruik afdekfolie om vervuiling van de grond te voorkomen. Zo kun je bovendien je kwasten en ander verfgereedschap op een schoon oppervlak leggen. Je kunt de folie in de hoekjes aanduwen of er een aantal stenen op leggen die je in je tuin hebt gevonden, zodat de folie niet opbolt.

stap 7

De beits doorroeren

Roer de beits minstens een minuut goed door met een roerhoutje.

stap 8

De schutting beitsen

Gebruik een kleine platte kwast voor het aanzetten van de randen. Voor de grotere oppervlakken van je schutting kun je een blokkwast of roller gebruiken.

stap 9

Een tweede laag beits aanbrengen

Bij dekkende beits kun je na droging een tweede laag aanbrengen. Dekkende beits is droog na vier tot vierenhalf uur en – in sommige gevallen – pas overschilderbaar na 18 uur. Bij transparante beits levert een eerste laag een bepaalde kleur op. Een tweede laag zal een diepere kleur geven die donkerder uitpakt dan de kleur van één laag. Het hangt er dus maar net vanaf of je de kleur na de eerste laag mooi vindt. Transparante beits heeft een droogtijd variërend van vier uur tot maar liefst 24 uur. Raadpleeg altijd van tevoren de verpakking.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
tuinmeubelenbeitesen header mobile
Zo kun je je tuinmeubelen beitsen stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn tuinhuis? - thumbnail
Tips voor het beitsen van je tuinhuis stappenplan
tuinhek header mobile
Een metalen hek schilderen: zo doe je dat stappenplan