stappenplan

Een metalen hek schilderen: zo doe je dat

Een metalen tuinhek of balkonhek moet weer en wind doorstaan. Daarom is het belangrijk dat je een metalen hek regelmatig onderhoudt. Zeker bij een balkonhek is het belangrijk dat er geen roest ontstaat, omdat dit er ook voor zorgt dat het balkon minder veilig is. Er zijn diverse metaalsoorten die gebruikt worden om hekken van te maken. Bijvoorbeeld een stalen hek en een ijzeren hek, maar ook een smeedijzeren hek, gietijzeren hek en een RVS hek. In dit stappenplan wordt een hek van gegalvaniseerd metaal behandeld.

Tip!

Koop liever te veel verf in dan te weinig. Op het verfblik staat aangegeven hoeveel m2 je met een blik kunt verven. Ongeopende verfpotten kun je op vertoon van de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

Je kunt pas bepalen welke laksoort je moet gebruiken als je weet van welk materiaal jouw hek is gemaakt. Is het hek gemaakt van staal, gietijzer of smeedijzer (ferro metalen)? Dit kun je herkennen aan het feit dat deze metaalsoorten magnetisch zijn en snel roestplekken krijgen. Ferro metalen kun je behandelen met metaallak. Deze laksoort is verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen (zoals hoogglans, zijdeglans of structuur). Is het hek van aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS of zink (non-ferro metalen) gemaakt? Deze metaalsoort is meestal niet magnetisch en roest niet. Een hek van een van deze non-ferro metalen behandel je met aluzinc-lak.

Wil je schilderen over bestaande verflagen (minimaal zes maanden oud)? Test dan eerst een beetje metaallak of aluzinc-lak op een klein stukje hek. Vertoont de verflaag na een uur geen oneffenheden (zoals rimpels of losgeraakte verfdelen)? Dan kun je zonder roestbehandeling of primer direct metaallak of aluzinc-lak gebruiken.

Als de oude verflaag te veel oneffenheden bevat, kun je deze beter verwijderen. Krab eerst de oude verflaag van het hek of verwijder deze met afbijtmiddel. Ga je afbijtmiddel gebruiken? Zet dan een veiligheidsbril op. Breng met de kwast een egale laag afbijtmiddel aan van minimaal 1 mm. Laat dit zes uur intrekken. Verwijder de ingedroogde laag met een staalborstel.

Schuur het hek licht op met een schuurblok en verwijder de vrijgekomen schuurstof met een zachte borstel. Zet tijdens het schuren een stofkapje op.

Ontvet het schoongemaakte deel goed met metaalontvetter en een doek. Spoel het hek na met schoon water, zodat er geen resten metaalontvetter achterblijven.

Trek je werkhandschoenen aan. Behandel het oppervlak met anti-roestgrondverf. Gebruik een ronde kwast voor het aanbrengen van de grondverf.

Tip!

Voor je dit doet, kun je er nog voor kiezen om het oppervlak te behandelen met snelplamuur.

Verf het hek van gegalvaniseerd metaal met aluzinc-lak. Let op: de metaallakken zijn in veel meer kleuren en varianten verkrijgbaar dan de aluzinc-lakken. Wil je daar toch gebruik van maken? Breng dan bij een hek van niet-ferro metalen – zoals dit hek van gegalvaniseerd metaal – eerst een extra laag hechtprimer aan. Daarna kun je de metaallakken wel gebruiken.

Tip!

Wil je jouw metalen hek extra beschermen of verfraaien? Werk het hek dan af met een laagje metaalvernis.

Wil je de kwasten op een later moment nog eens gebruiken? Wikkel deze dan strak in aluminiumfolie of zet de kwasten en verfrollers in een potje water. Zo blijft je verfgereedschap enkele dagen goed. Verfrestanten kun je na je verfklus inleveren als klein chemisch afval bij het KCA-depot in je gemeente. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt in de vuilnisbak.

Meer klusadvies

Rectangle 5 Copy
Hoe beits ik mijn schutting? stappenplan
tuinmeubelenbeitesen header mobile
Zo kun je je tuinmeubelen beitsen stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn tuinhuis? - thumbnail
Tips voor het beitsen van je tuinhuis stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Zo schilder je een buitenmuur stappenplan