stappenplan

Hoe kan ik een trap verven?

Een trap verven is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. Wil je de trap kunnen blijven gebruiken? Verf de treden dan om en om. Laat ook elke verflaag goed drogen. Welke verf je op je trap het beste kunt gebruiken? Dat is acrylverf special voor trappen. Deze verf is extra hard, is anti-slip en een stuk minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf alleen de speciaal hiervoor bestemde kwasten en rollers (je kunt op de verpakking zien of dit het geval is). Lees in dit GAMMA stappenplan hoe je netjes en eenvoudig je open trap en dichte trap verft.

stap 1

Het tapijt van je trap verwijderen

Is de trap nog bekleed met tapijt dat vastgelijmd zit? Maak een sopje van warm water en zeep. Maak de traptreden flink nat en herhaal dit nogmaals na drie à vier uur. De treden zijn nu echt doordrenkt. Laat het sopje weer vier uur intrekken. Trek vervolgens het tapijt tegelijk met de lijm van de treden.

Lijmresten verwijderen van je trap
stap 2

Lijmresten verwijderen van je trap

Schraap nu de lijmresten weg met een plamuurmes. Krijg je de lijm niet goed weg? Dan heb je te maken met een niet-watergedragen lijm. Cola kan in dit geval helpen. Doop een borstel in een bakje met cola en breng dit royaal aan op de lijmresten. Wacht een paar minuten en schraap de lijm met een plamuurmes weg. Lukt dit ook niet? Dan zal je een chemisch oplosmiddel moeten gebruiken.

De trap ontvetten
stap 3

De trap ontvetten

Is je trap helemaal lijmrestvrij? Dan is het tijd om deze te ontvetten. Ontvet alle treden, stootborden (dit zijn de verticale vlakken tussen de traptreden) en zijkanten van de treden. Dit doe je met water waar je een ontvetter in hebt opgelost. Spons de ontvette treden vervolgens na met schoon water.

verfbladders verwijderen
stap 4

De verfbladders verwijderen

Verwijder eventueel loszittende verfbladders met een verfkrabber. Schuur de beschadigde delen vervolgens op met de hand. Gebruik hiervoor grof schuurpapier (korrel 80).

Trap schuren
stap 5

De trap schuren

Schuur de gehele trap grondig op met een handschuurmachine met middelgrof schuurpapier (korrel 120). Verwijder het stof met een zachte borstel en een vochtige doek.

Trap afplakken
stap 6

De trap afplakken

Plak de overgang tussen de trap en de muur af met afplaktape. Een trap schilderen kost meestal meerdere dagen, maar het is belangrijk dat je de tape nooit te lang laat zitten. Verwijder de tape direct na het schilderen en breng tape opnieuw aan als je een tweede laag gaat aanbrengen of de treden gaat verven die je nog niet geschilderd hebt.

Trap in de grondverf zetten
stap 7

De trap in de grondverf zetten

Zet nu om en om de traptreden, stootborden en zijkanten in de grondverf. Grondverf zorgt niet alleen voor een betere hechtlaag, maar maakt ook oneffenheden en kieren goed zichtbaar. Gebruik voor de hoeken een kwast en voor de grotere delen een rolletje. Laat de grondverf goed drogen. Na vijf uur is de grondverf op sokken te belopen. Schuur de geverfde delen op met fijn schuurpapier (korrel 320) en neem de geschuurde delen af met een vochtige doek.

Tip!

Bij een donkere verf kun je beter een grijze grondverf gebruiken. Bij een lichte kleur neem je de witte variant.

Trap plamuren
stap 8

Oneffenheden op de trap plamuren

Controleer de trap op oneffenheden en plamuur deze glad. Werk met een breed en een smal plamuurmes. Op het brede mes breng je een voorraadje plamuur aan. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat dit plamuurmes helemaal schoon en vlak is. Het is belangrijk dat je in laagjes plamuurt van slecht 1 mm. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat de plamuur uitzakt. Met handige snelplamuur kun je in slechts een paar uur tijd meerdere lagen aanbrengen. Is de snelplamuur droog? Schuur de trap opnieuw.

Acrylaatkit gebruiken
stap 9

Acrylaatkit gebruiken

Werk na het schuren ook alle kieren en naden weg met acrylaatkit, ook wel schilderskit genoemd. Overtollige kit kun je meteen met een vochtige doek verwijderen. Handig!

Trap verven
stap 10

De trap verven

Begin met het aanbrengen van de trapverf in de door jou gekozen kleur. Gebruik voor de randen een kwast en voor de grote delen een verfroller. Schilder de treden en stootborden ook weer om en om. Schilder wel meteen alle zijkanten van de treden. Laat de verf 24 uur drogen.

Extra verflaag aanbrengen
stap 11

Een extra verflaag aanbrengen

Breng eventueel een tweede laklaag aan voor een optimale dekking. Voor je dat doet, moet je de geverfde traptreden opschuren met fijn schuurpapier (korrel 320). Maak kwasten en rollers tussendoor niet schoon. Ook kwasten met acrylverf spoel je niet onder de kraan uit. Wikkel de kwasten en verfrollers in plaats daarvan strak in aluminiumfolie of zet deze onder water. Zo kun je je verfbenodigdheden de volgende dag gewoon weer gebruiken.

stap 12

Na de verfklus

De pas geverfde treden kun je voorlopig alleen op sokken belopen. Als de verf uitgehard is (na een week), kun je ook met schoenen de trap op. Ben je helemaal klaar met je verfklus? Lever je verfresten (ook acyrlverf) in als klein chemisch afval bij het KCA-depot in je gemeente. Laat kwasten en verfrollers indrogen. Deze kun je later gewoon kwijt in de vuilnisbak.

Wij adviseren bij deze klus

Je trap liever laten verven door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het verven van je trap? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Trap laten verven

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
muur plamuren-thumbnail
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
deur verven-thumbnail
Deur verven: hoe schilder je een binnendeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in