inspiratie

Zo vind je de beste kleurencombinaties

Welke kleuren passen bij elkaar? Met de GAMMA Kleurenwand zie je in één oogopslag wat de beste kleurencombinaties zijn. Of je nu sterke contrasten wilt of liever een rustigere kleurcombinatie, zoals ton-sur-ton. Lees hier meer over de Kleurenwand, het kiezen van de passende glansgraad en de ideale kleurverhouding.

De beste kleurencombinaties

Je gaat je huis opknappen of verhuizen en wilt aan de slag met verf. Maar welke kleuren kun je combineren? De GAMMA Kleurenwand is een makkelijke manier om passende kleurencombinaties te vinden. Zoek je horizontaal over de breedte? Dan vind je knallende, contrasterende kleuren. Met kleuren die horizontaal naast elkaar liggen creëer je een harmonieuze sfeer. Ga je liever voor ton-sur-ton? Zoek dan verticaal binnen dezelfde kleurenfamilie

verticaal ton-sur-ton

horizontaal harmonisch

horizontaal contrastrijk

De ideale kleurverhouding

Je hebt de beste kleurencombinaties gevonden. Maar hoe combineer je jouw verfkleuren met de rest van je interieur? De ideale verhouding van kleuren is 60-30-10. Zo’n 60% van je interieur bestaat uit een basiskleur: de muren, grote meubels en een vloerkleed. Een secundaire kleur gebruik je voor ongeveer 30%. Dit kan een enkele muur zijn, een klein vloerkleed, gordijnen of een stoel. Een accentkleur beslaat 10% van je interieur, zoals een deur, kussens, een kunstwerk of andere accessoires.

Speciale verf en effecten

Wil je net even iets anders? Dan kun je ook kiezen uit verschillende bijzondere verfsoorten. Ga bijvoorbeeld voor metallic verf en geef een unieke twist aan je interieur. De kleine deeltjes in de verf reflecteren het licht en geven elk moment van de dag een andere uitstraling aan de ruimte. Of kies voor magneetverf of krijtverf. Je kunt deze verfsoorten ook combineren: eerst drie lagen magneetverf en daaroverheen nog een laag krijtverf. Zo kun je je muur als magneetbord én krijtbord gebruiken!

Verschillende glansgraden

Behalve de kleur is ook de glansgraad van je verf van belang. Wil je dat een kleur iets minder intens is of mag deze juist opvallen? Matte lakverf zorgt voor een zacht kleureffect, terwijl een glanzende lak de kleur intenser maakt. Ook beschermt een hoge glansgraad beter tegen beschadigingen. Ga je voor een matte lakverf? Dan zijn er andere verschillen waar je rekening mee moet houden. Met een extra matte muurverf camoufleer je oneffenheden. Een zijdematte lak is juist makkelijk te reinigen.

Deze inspiratie komt voor in